KGC Başkanı Altınkaya: “Kültür Bakanlığı’nın standartlarına uygun, dijitalleşme açısından Anadolu’daki en güzel basın müzesi olacak”
Kayseri Gazeteciler Cemiyeti hizmet binasında gerçekleştirilen basın toplantısında Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ve Erciyes Üniversitesi Teknopark A.Ş. desteğiyle kurulacak olan basın müzesine ilişkin hazırlanan proje hakkında bilgi verildi. Toplantıda konuşan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya yapılacak olan müzenin Kültür Bakanlığı’nın standartlarına uygun, dijitalleşme açısından Anadolu’daki en güzel basın müzesi olacağını kaydetti.
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ve Erciyes Üniversitesi Teknopark A.Ş. desteğiyle kurulacak olan basın müzesine ilişkin hazırlanan proje hakkında kamuoyunu bilgilendirmek maksadı ile tertiplenen basın toplantısına Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, ORAN Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci, Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın ve basın mensupları katıldı.
Toplantıda konuşan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, Kayseri Basın tarihine yakışan güzel bir müze oluşturacaklarını vurgulayarak “Kayseri Gazeteciler Cemiyeti, Erciyes Teknopark A.Ş. ile Kayseri Mahallesine kuracağımız müze hakkında bir proje başvurumuz olmuştu. Proje aşamasının son aşamasına geldik. Erciyes Üniversitesindeki değerli hocalarımızın katkısıyla Kayseri Basın Tarihinin bilinen 110 yıllık matbaacılık tarihinin de 180 yıllık bir mazisiyle ilgili verileri İletişim Fakültesindeki hocalarımız değerlendirdiler. Onlar sanıyorum ki birkaç gün içerisinde verileri cemiyetimize teslim edecekler. Nisan ayı içerisinde hayata geçirmeyi ümit ediyoruz. Normalde cemiyetimizin kuruluş tarihi 4 Şubat’ta yetiştirmeye çalıştık ancak yetişmeyecek gibi gözüküyor. Bu manada destek veren Oran Genel Sekreteri olmak üzere Erciyes Üniversitesi Rektörü Mustafa Çalış hocamıza ve burada emeği geçen tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah Kayseri Basın tarihine yakışan güzel bir müze olacaktır. Organize ve dijitalleşme açısından baktığımızda İstanbul ve İzmir’deki basın müzelerinden bir adım önde olan müze olacak. Bu manada organize ve disiplinli bir şekilde Kültür Bakanlığının standartlarına uygun bir müze olacaktır. “değerlendirmesinde bulundu.
Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Aydın ise konuşmasında, yalnızca öğrencilerin değil aktif olarak mesleğini icra eden gazetecilerin hem bireysel hem de mesleki gelişimlerine katkı sunacak faaliyetlerin önemli bir parçası olacaklarını ifade ederek “Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi geçmişte Gazeteciler Cemiyetimizle çok başarılı çalışmalara imza attı. Bizde bu çalışmalara yenilerini eklemek için oldukça motive olmuş durumdayız. İletişim Fakültesi olarak yalnızca öğrencilerimizin değil aktif olarak mesleğini icra eden meslektaşlarımızın da hem bireysel hem de mesleki gelişimlerine katkı sunacak etkinleri organize edecek faaliyetlerin önemli bir parçası olacağını buradan sizlere ifade etmek istiyorum. Kayseri Basın müzesi bunlardan bir tanesidir. Bizlerde araştırmacı ve danışman olarak projede yer almaktayız. İlk etapta Kayseri Basın Müzesinin kuruluş sürecinde gereksinim durulan araştırmaların fakültemiz kapsamında koordine edilen yüksek lisans ve doktora eğitimleri faaliyetleri ve entegrasyonu süreçte ilk adım oldu. Bu ilk adım bizde hem internet gazeteciliği, televizyon, radyo yayıncılığı hem de yerli yayıncılığı konusunda güzel sonuçlar ortaya çıkardı. Bu sonuçları bir müze konsepti içerisinde bir araya getirdik ve sonuçlandırdık. Yakın bir zaman içerisinde Cemiyet Başkanımıza teslim edeceğiz. Çalışmalar bununla sınırlı değil. Kayseri’deki gazetecilik yaşamına ilişkin geniş çaplı çalışmalar yürütüldü. Bu konuda görev alan arkadaşlar detaylı bir arşiv taraması yaptılar. Bunlarla birlikte Kayseri Basın Müzesinin daha da zenginleşeceğini düşünüyorum. “ifadesini kullandı.
Oran Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci’de İletişim Fakültesinin destekleriyle müzenin bilimsel bakış açısıyla daha da ilgi çekici hale geleceklerine inandıklarını belirterek şunları kaydeti.“Bu proje ajansın teknik destek anlamında desteklediği bir projedir. Proje kapsamında İletişim Fakültemiz Kayseri Basınının arşiv araştırmasını yaparak müzede yer alması için gayret gösterdiler. Başkanımızın ve diğer basın mensuplarının gayretiyle bir doküman belge ve diğer şeyler toplandı ama işe bilimsel bakış açısı getirmiş olduk. Çünkü bu araştırmalar öğretim görevlilerimiz tarafından yapıldığı için yazıya dökülmede ve basın müzesinde yer alma aşamasında mutlaka ilgi çekici şeyler de ortaya çıkacaktır. Bunları da inşallah basın müzesinde öğreneceğiz. İşin sonunda kitaplaşması da ayrı bir ilgi çekici olacaktır. Bu müzenin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. “