ANTİBİYOTİK KULLANIMI SINIRLANDIRILACAK

Sağlık Bakanlığı`nın hayata geçirdiği ve Antibiyotik kullanımına sınırlama getiren uygulama konusunda haber ekibimize değerlendirmelerde bulunan 12. Bölge Kayseri Eczacı Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş ; antibiyotik reçetelemede göz önüne alınması gerek

Sağlık 6.02.2015 23:26:04 0

Editör

admin

ANTİBİYOTİK  KULLANIMI SINIRLANDIRILACAK
Haberi Sesli Oku

Sağlık Bakanlığının "Akılcı İlaç Kullanımı Ulusal Eylem Planı" kapsamında yayınladığı "Türkiye Akılcı İlaç Kullanımı Bülteni"nde antibiyotik kullanımına ilişkin uyarılar yer aldı. Antibiyotik reçetelemede göz önüne alınması gereken hususlar olduğu belirtilerek, bu konuda korunma, ön tedavi ve hedefe yönelik tedavi olmak üzere üç ana prensip bulunduğuna dikkat çekildi.Tanımlanmış bir risk durumunda, ciddi bir enfeksiyonu önlemek amacıyla korunmaya yönelik antibiyotik kullanılabileceği gibi, enfeksiyondan kaynaklanabilecek klinik belirtide, elde edilen kanıtlar enfeksiyon varlığını veya nedenini doğrulamadan önce de antibiyotiğe başlanabileceği kaydedildi.

Sağlık Bakanlığı`nın hayata geçirdiği ve  Antibiyotik kullanımına sınırlama getiren  uygulama konusunda  haber ekibimize değerlendirmelerde bulunan  6. Bölge Kayseri Eczacı Odası Başkanı  Oğuzhan Ulutaş  “Dünya Sağlık Örgütü, Akılcı İlaç Kullanımı kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun ilacı, uygun süre ve dozda en düşük maliyete ve kolayca sağlayabilmeleri olarak tanımlanmaktadır. Dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Hastalık ve ölüm oranlarında artış, bu sorunlar arasında yer almaktadır. İlaçların yan etki riskinin acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak artması ve tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin yükselmesi de sorunlar arasında bulunmaktadır. Bu nedenlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmaktadır."şeklinde başladığı sözlerine  şöyle devam etti…

Ulutaş sözlerinin  devamında  uygulamanın  antibiyotiklerin reçetelenmesi ve kullanımında akılcılığın sağlanmasının önemini açıkça ortaya koyduğuna işaret ederek "Süreçler göz önüne alındığında bu sorunun çok etkenli ve çözümünün de multidisipliner olması gerektiği görülüyor. Bu konuda hekim, eczacı, yardımcı sağlık personeli, hasta, ilaç sektörü, medya ve sivil toplum kuruluşlarına büyük sorumluluk düşüyor" diye konuştu.