AOÇ`DEN HARİKALAR DİYARI`NA HAYVAN TRANSFERİ

Ankara`daki Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) bünyesindeki hayvanat bahçesinde bulunan hayvanlar, Kayseri`de Türkiye`nin ilk `Tematik Parkı` olma özelliğini taşıyan Anadolu Harikalar Diyarı`na transfer ediliyor.

Güncel 9.09.2013 10:14:19 0

Editör

admin

AOÇ`DEN HARİKALAR DİYARI`NA HAYVAN TRANSFERİ
Haberi Sesli Oku

Kayseri Spor AŞ Genel Koordinatörü Ali Üstünel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Anadolu Harikalar Diyarı`nda bulunan hayvanat bahçesine farklı misyonlar yüklemek ve o misyonlara uygun uygulamalar yapmak istediklerini belirterek, ``Öncelikle veterinerlik binası oluşturduk. Sterilizasyon, röntgen bölümleri ve laboratuvarlarıyla son derece iddialı bir tesis oldu. Daha sonra Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğal Yaşamı Koruma Başkanlığıyla istişarelerimiz oldu. Kendilerini buraya davet ettik. Veterinerlik tesisimizin yeterliliğini denetlediler ve bize Doğal Yaşam Rehabilitasyon Merkezi unvanı kazandıran bir protokol yaptık`` dedi.

 Anadolu Harikalar Diyarı bünyesindeki hayvanat bahçesinin Doğal Yaşam Rehabilitasyon Merkezi unvanını kazanmasından sonra, yasa dışı yollarla ülkeye giren hayvanların ve farklı yollarla ele geçirilen hayvanların hayvanat bahçesine intikalini sağladıklarını kaydeden Üstünel, ``Onun dışında yurt içinde zor durumda olduğunu tespit ettiğimiz hayvanların hayvanat bahçemize intikali söz konusu oldu. Bunun için arkadaşlarımızla birlikte çok büyük çaba sarf ettik. Aynı zamanda Ankara’da bulunan Atatürk Orman Çiftliği uzun süre yapılmış ve misyonunu tamamlamış olması nedeniyle Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından da orada köklü bir değişim söz konusuydu. Daha doğrusu Anadolu Harikalar Diyarı konseptinde tematik park yapmak düşüncesindeler. Bu kapsamda mevcut hayvanat bahçesini lağvetmek istiyorlardı. Biz kendileriyle temas ettik. Orada bulunan hayvanların neredeyse tamamını buraya getirmeyi talep ettik`` ifadelerini kullandı.

Plan dahilinde hayvanların naklinin devam ettiğini belirten Ali Üstünel, sözlerini şöyle sürdürdü:

 ``Onlar da kendi değerlendirmelerini yaptılar ve konuya gerçekten sağduyuyla baktılar. Ekip olarak gelip hayvanat bahçemizin yeterliliğini değerlendirdiler. Burada gördükleri karşısında da pozitif değerlendirmeler yaptılar. Sonrasında Ankara ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlarımızın talepleri doğrultusunda oradaki hayvanların büyük bir kısmını iki hafta önce yapılan plan doğrultusunda buraya getirtmeye başladık. Netice itibariyle Ankara Hayvanat Bahçesi`nde 100 tür, bunlardan bir kısmı bizde olan, bir kısmı olmayan 700 kadar hayvanın intikalinin büyük bölümünü gerçekleştirdik. Hala plan dahilinde intikal çalışmaları devam ediyor.``

 Ali Üstünel, Ankara ve Kayseri Büyükşehir Belediyeleri arasında imzalanan protokol gereği, Atatürk Orman Çiftliği`ndeki hayvanların yüzde 98’inin geleceğini söyleyerek, ``Gelmeyecek olan hayvanlar da orada kendi fiziki yapıları gereği inşaat sürecinde de bakılabilecek hayvanlar. Protokol doğrultusunda hayvanların büyük bir kısmı bizde kalacak. Bizim de amacımıza hizmet eden öyle bir öngörüde bulundular. Spesifik birkaç ırkı da devamı bizde olmak kaydıyla, onların hayvanat bahçesi tamamlandığında iade edeceğiz. Tabii 2-3 yıllık bir zaman zarfından bahsediyoruz. Burada misafir ettiğimiz hayvanların çoğalmaları durumunda temin ettiğimiz yavruları da zamanı geldiğinde karşılıklı görüşüp pay edeceğiz`` diye konuştu.

 Ankara`daki hayvanat bahçesindeki hayvanların toplu olarak başka bir şehirdeki hayvanat bahçesine transferinin aynı zamanda dünyada ve Türkiye`de ilk olduğunu vurgulayan Üstünel, ``Türkiye’de oluşmuş bir Hayvanat Bahçesi Birliği yok. Yine Büyükşehir Belediye Başkanımızın öngörüleri doğrultusunda temaslarımız devam ediyor. Bunun doğrultusunda Türkiye Hayvanat Bahçeleri Birliği oluşturulmasını gerçekleştireceğiz birlikte. Dışa bağımlılığı azaltan, özel ya da resmi kurumlar arası hayvanat bahçeleri arası istişareyi geliştiren, doğal yaşama ve hayvan ekolojisine uygun stratejiler geliştirmeyi amaçladığımız bir oluşumu önümüzdeki günlerde hayata geçireceğiz`` dedi.