Tarih: 10.11.2014 20:52

ARACINIZ KIŞA HAZIR MI ?

Facebook Twitter Linked-in

Yazlık donanım ve ilaveleri bulunan araç sahipleri için araçlarını daha soğuk havalara hazırlamanın zamanı geldiği.  Uzmanlar kış aylarında soğuk, nemli ve ağır trafik koşullarının zayıf sistemlerin çöküşüne sebep olabileceği  uyarılarını  yineliyorlar.          Bizde  bu uyarıları daha detaylı şekilde ortaya koymak ve henüz aracının kışlık bakımını yaptırmamış olan izleyicilerimizi  faydalı olmak adına  sanayinin yolunu tuttuk. Özel bir otomotiv firmasının ustabaşı ve ustalarından araçları kışa hazırlanmak için yapılması gerekenler konusunda  bilgiler  aldık…

Motor ustası Mustafa Çiçek  kışa hazırlanan aracın  motorunda  yapılması gerekenleri dile getiriken ’’ Motor yağı, yağ filtresi, hava filtresi , polen filtresi , mazot filtresi , benzinli ise benzin filtresi değişir. Ayrıca motorun antifirizli suyu olur, derecesi çok düşükse antifiriz komple boşaltılır , ihtiyaca göre 4 litre anfiriz doldurulur”  ifadesini kullandı…                                             

Bir diğer  otomotiv  firmasının sorumlu  Özkan Usta ise ’’Kışlık bakımda ilk bakılması gereken şey antifirizdir” diyerek başladığı sözlerini şöyle devam ettirdi… “ Derecesinin 30 ila 35  arasında olması gerekir. Değişmesi gerekiyorsa silecekler değişmeli. Bildiğiniz gibi ortam yağışlı olduğundan sileceklerin devamlı temiz tutulması gerekir.  Daha sonrasında kışlık lastiklerin önemi büyük. Can kaybına neden olduğu için kışlık lastiklerimizi taktırmamız şarttır. Kış aylarında akü önemli bir unsurdur, yolda kalmamak için mutlaka kontrol edilmesi gerekir. Yağ filtresi değiştirilmeli , yağ kalın olursa motorun çalışması zorlaşır.  Ortalama kışlık bakımın masrafı 150 lira civarındadır , tabii araçtan araca farklılık gösterir.  Vatandaşların 11 ay içerisinde mutlaka bakımlarını yaptırmaları gerekir ‘’                                                                         

Bunların dışında uzmanların önemle dikkat çektiği bazı hususular is şöyle sırlayabiliriz… "Aracın boyasını ve camlarını kontrol etmek ve sorunlu yerleri belirlemek için en iyi yöntem aracın elle yıkanmasıdır. Paslanmayı önlemek için bu kontrol çok önemlidir. Jantların üzerindeki tuz, yağ ve kir temizlenmelidir. Pas varsa bakımı yapılmalıdır. Kullanıcı el kitabı okunarak tavsiye edilen bakım koşulları takip edilmelidir. El kitabı aracın bakımı konusunda en önemli bilgiyi verecek ve en kapsamlı yolu gösterecektir.

Kayış, hortum ve kablo gibi harici uzantıların sıkılıklarının ve durumlarının profesyonel oto tamircileri tarafından kontrol edilmeleri gerekiyor. Sahip olduğunuz kişisel bakım setleri genelde uygun aletleri içermeyebilir. Aracın yıllık bakımları muntazam yaptırılmalıdır. Çalışmasından memnun olunmayan kalorifer (ısıtma) sistemi yetkili servise götürülüp tamir ettirilmelidir.

Hava, yakıt ve diğer filtreler el kitabında tavsiye edilen şekilde değiştirilmelidir. Aracın frenleri mutlaka kontrol ettirilmelidir. Tüm aydınlatma sistemi ve ampulleri gözden geçirilmelidir. Çalışmayanlar yenilenmelidir. Yıpranmış silecek lastikleri yenilenmelidir..     




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —