DOKTOR TAVSİYESİ OLMADAN

DOKTOR TAVSİYESİ OLMADAN İLAÇ ALMAYIN”

Sağlık 13.02.2015 19:57:24 0
DOKTOR TAVSİYESİ OLMADAN
Haberi Sesli Oku

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki faaliyet gösteren Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumundan yapılan açıklamada piyasadaki sahte ilaçlarla ilgili hazırladığı raporda, internet üzerinden satışı yapılan ilaçların yüzde 80'inin  piyasada çantacı olarak tabir edilen  kişiler  tarafından  gerçekleştirildiğini   ve  satışı yapılan ilaçların   tamamının  sahte olduğu  vurgulandı.  Bu gelişme üzerine  haber ekibimiz  ‘Sahte İlaç' kavramını  mercek altına alıp, konu hakkında daha detaylı bilgi almak adına  İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Demirel'in kapısını çaldı… Ve bakın  İl Sağlık Müdürü Yardımcısı  Dr. Demirel'den neler öğrendi…

Bakanlığa yakın kaynaklardan edinilen  bilgiye göre Sağlık Bakanlığının  sahte ilaçlarla ilgili operasyonlarda dünya ile ortak hareket ettiği, 18 bin'den fazla yasadışı ilaç satışı yapan web sitesi tanımlanıp kapatıldığı, bunun sadece bin adetinin ülkemizde gerçekleştiği öğrenilirken Bizde Sahte ilaç nedir? Sahte ilaç nasıl anlaşılır? Şeklindeki sorularımızı İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Demirel'e yönelterek  ilimizdeki  ve ülkemizdeki ‘Sahte İlaç' konusunu irdeledik…

 

İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Demirel, Sahte ilaçla ile mücadeleyle alakalı Sağlık Bakanlığımızın taşra teşkilatı olarak bizlerde sorumluluk bilinci içerisinde bazı faaliyetlerde bulunmaktayız.  Sahte ilaç, Sağlık Bakanlığımızın ilaçla ruhsatlandırmayla alakalı ‘İlaç Eczacılık Özel Daire Başkanlığı' mevcut. Bunla alakalı yapılan başvurularda bu ürünün ruhsatlandırmasıyla alakalı çeşitli aşamalardan geçtikten sonra Bakanlığımızın onayına tabi. Bütün bu aşamaların her biri birer bir ‘prosedürler zinciri' içerisinde gitmekte.  Her birinin de kanunu ve mevzuata dayalı çalışmalara dayanmaktadır. Yani Sahte ilaç, Bakanlığımızın ‘onayı' olmadığı, Bakanlığımızca ‘ruhsat verilmeyen' ilaçlar şeklinde adlandırıyoruz. Bu tur ilaçların içeriğine bakacak olursak, etken maddelerinin eksik veya hiç olmadığını, ilaç kutularının normalden daha farklı görüntü arz ettiğini özellikle barkodlarında silinti, kazıntı veya hiç olmadığını gözlenmekteyiz” değerlendirmesinde bulundu…

Sahte ilaçla alakalı Sağlık Bakanlığı'nın  yıllarca çok önemli tedbirler aldığını vurgulayan Demirel, İlaçların barkodlarında silinti, kazıntı veya hiç olmadığı ilaçlarla vatandaşımız eczanelerde veya internette karşılaşırsa, bunun sahte ilaç olma olasılığa karşı müracaatlarını ilgili kuruluşlara yapmalıdırlar. Sahte ilaçla  alakalı Bakanlığımız yıllarca çok önemli tedbirler almaktadır. Son zamanlarda Dünya da ilk kez Türkiye'de uygulanan ‘İlaç Takip Sistemi' devreye sokulmuştur. ‘İlaç Takip Sistemimiz ‘,  bir ilacın üretildiği andan depolanmasına eczaneye ve Sağlık Kuruluşuna gitmesine kadar süren süreçleri kapsar. ‘İlaç Takip Sistemi' sayesinde ilaçları İl Sağlık Müdürlüğü olarak takip edebilmekteyiz. Bizim eczanelerimizi Sağlık Müdürlüğü olarak da rutin ziyaretlerimiz mevzuatlar dahilinde yapılmaktadır. ‘İlaç Takip Sistemi', Bakanlığımızın sahte ilaca vermiş olduğu önemden dolayı ekstra olarak, bilişim teknolojilerini kullanarak yapmış olduğu bir kontrol sistemidir. Hatta günümüzde akıllı telefonlarla dahi vatandaşımız ‘İlaç Takip Sistemi' programını telefonlarına indirdiği zaman, telefonlarıyla ilaçların sahte olup-olmadığına kendileri kontrol edebilme şansına sahipler. Telefonda indirilen ‘İlaç Takip Sistemi' programını çalıştırdığınız zaman ilacın barkod kısmına tuttuğunuz zaman ilacın sahte ilaç mı yoksa kayıtlı ilaç olup-olmadığı çok açık bir şekilde göstermektedir. Bu sistem Dünyada ilk kez ülkemizde uygulanmaktadır” ifadesini kullandı.

Vatandaşların sahte ilaçla karşılaştığında neler yapması gerektiği konusunda vurgu yaparak uyarılarda  bulunan Dr. Demirel şunları kaydetti: sahte ilaçla karşılaştığında ilk müracaatları İl Sağlık Müdürlüğü bunun yanında kendi doktoruna ve Eczacılar Odasına başvurmaları gerekir. Vatandaşlarımızın sahte ilacı ihbar etmeleri gerekir ki sahte ilaç olup-olmadığı ile ilgili çalışmalarımıza başlayıp takip edelim. Böyle bir durumda karşılaştırdığımızda ilgili İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğümüze ve ilgili kurumlara göndermekteyiz. Kimyasal analizler ve diğer analizleri de laboratuarımız da sağlıklı bir şekilde yapılmaktadır. Bu ürünün sahte ilaç mı değil mi net bir şekilde anlaşılmaktadır”

Demirel sözlerinin devamında  İnternet, sosyal medya son yıllarda ülkemizde insanın hayatına çok ciddi bir şekilde girmiş olmakta. İnternet ortamında satılan ürünlerin hangisi sağlıklı hangisi sağlıksız olduğunu anlamakta çok kolay olmuyor. Bu konuda ilaç dediğiniz zaman doktor-eczane-hasta üçlemesinde hareket edilmesini yani doktor kontrolünde olmayan doktor tavsiyesi olmadan hiçbir ürünün, internette ve diğer yerlerde satılsa da itibar edilmemesi ve alınmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Bakanlığımız bu konularda çok ciddi çalışmalar yapmaktadır. Akademisyen anlamında üniversitelerimizle işbirliğine gidilmektedir. Dolayısıyla böyle güzel çalışmalar yapılırken, internetten ve menşei bilmediğimiz ürünlerin alınmamasını çok doğru olmadığını inanıyorum” diye konuştu.