Kayseri’nin ikinci başkent olduğunu duyunca çok şaşıracaksınız. Meğer Kayseri Konya’dan sonra ikinci başkent olmuş. Detaylar Kayseri Haber Gazetesi’nin bülteninde…
Sanayi ve ticaret şehri kadim kent Kayseri’nin geçmişi çok uzun yıllara dayanıyor. Hatta öyle ki bu şehir Konya’dan sonra ikinci başkent bile olmuş.
Kayseri, MÖ 4000 ile MS 2000 olmak üzere 6000 yıllık bir tarihe sahip kadim bir kent.
MÖ 2000 yıllarında Anadolu’ya gelen Hititler, Kayseri’ye 22 km uzaklıkta bulunan Kültepe (Kaniş) şehrini kurmuşlardır. Böylelikle Kayseri’de bilinen ilk yerleşim yeri İskanı Erken Tunç Çağında başlayan Kültepe olmuştur.
Kültepe, Kayseri ovasının en büyük şehri ve Anadolu’nun en büyük höyüklerinden biri olup, Kültepe’nin hemen yanında yer alan Karum’da yapılan kazılarda bu döneme ait çivi yazısı ile çeşitli yazılı tabletler bulunurken, bu tabletlerden Asurlu tüccarlarla Hititli yerliler arasındaki ticari ilişkilere ait bilgiler elde edildi.
Kültepe, MÖ 4000 yılından Roma devri sonuna kadar devamlı olarak iskan gördü.
Kayseri Ne Zaman İkinci Başkent Oldu?
M.Ö. 11 ve 7. yy’da Erciyes’in eteğinde yer alan Mazaka şehri kuruldu.
M.S. 17 yılında ise Roma Devletinin eline geçen Mazaka, Romanın bir eyaleti olmuş ve ismi, Kaisareia olarak değiştirilmiştir. 395 yılında Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu içerisinde yer alan Kayseri, büyük bir şehir olarak yerini korumuştur.
691 ve 721 yıllarında Kayseri, kısa sürelerle Arapların akınlarına uğramış ve 1071 yılında Malazgirt zaferinden sonra Türk topraklarına katılmıştır.
1127 yılında Danişmendlilerin, 1162 yılında ise Anadolu Selçuklularının olan şehir, Selçuklular zamanında Konya’dan sonra ikinci başkent olmuştur. 1244 yılında İlhanlıların saldırısına uğramış, bir süre Moğol-İlhanlı valilerince yönetildikten sonra 1343 yılında Eretna Beyliğinin, 1398 yılında Osmanlıların eline geçmiştir. 1515 yılında Yavuz Sultan Selim’in Iran seferi dönüşünde kesin olarak Osmanlı imparatorluğuna bağlamıştır.
Kayseri’nin uzun tarihini duyan vatandaşlar şaşırırken, bu kentin ikinci başkent yapılmasına bazı kentliler ise ‘Kayseri’de yaşadığım için çok şanslıyım.’ yorumlarını yaptı.