TÜBİTAK Marmara Teknokent ve Kayseri Organize Sanayi Bölgesi işbirliği ile düzenlenen, Büyükşehir Belediyesi´nin de destek verdiği Ar-Ge, Sanayi, Akademi (ASA) Buluşması Kayseri´de yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, toplantıda yaptığı konuşmada ileri teknolojiyi ürettiğimiz ölçüde güçlü olacağımızın altını çizerek Ar-Ge ve inovasyon konusunda Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Konferans Salonu´nda düzenlenen Ar Ge, Sanayi, Akademi Buluşması´nda bir konuşma yaparak Kayseri ve Türkiye´deki Ar Ge çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Toplantıya Başkan Mustafa Çelik´in yanı sıra başta Vali Süleyman Kamçı ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin olmak üzere çok sayıda sanayici, bürokrat ve iş adamı katıldı.
"TEKNOLOJİ BÖLGELERİNİ DAHA DA BÜYÜTMELİYİZ"
Sözlerine Kayseri ve Türkiye Sanayisini geliştirmek için gayret gösteren herkesi kutlayarak başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, Ar Ge için ayrılan kaynağın artırılması gerektiğinin altını çizdi. Başkan Çelik şöyle devam etti: "Bugün Ar Ge´den, İnovasyondan, yenilikten konuşacağız. Sanırım tüm katılımcılar olarak üzerinde hemfikir olduğumuz ve bu toplantıda da ortak noktada buluşacağımız konu Ar Ge ve inovasyona ayırdığımız kaynak olacak. Geldiğimiz noktada Gayrı Safi Milli Hasılamızın yüzde birini Ar Ge´ye ayırıyoruz. 20 yıl öncesine kadar neredeyse gündemimizde dahi bulunmayan Ar Ge´ye bugün ayırdığımız pay elbette önemli; ancak bunu yeterli görmüyoruz. Görmüyoruz çünkü, gelişmiş ülkelerin bu konuda çok daha büyük bütçeleri olduğunu biliyoruz. Hükümetimizin 2023 yılına kadar Ar Ge´ye ayrılan payı yüzde 3´e çıkarma hedefini de canı gönülden destekliyoruz. Üniversite Sanayi İşbirliği Kayseri gündemine 1990´lı yılların ikinci yarısında girdi. Birbiri ardında toplantılar düzenlendi; ancak buradaki pek çok hemşehrimizin de bildiği gibi başlangıçta bir arpa boyu yol kat edilemedi. 2000´li yıllar ülkemizde pek çok alanda olduğu gibi Üniversite Sanayi İşbirliği, Ar Ge ve İnovasyon gibi sanayinin ihtiyaç duyduğu konularda ivme kazandığımız yıllar oldu. Bunun sonucunda da Kayseri 2004 yılında alınan karar doğrultusunda 2005 yılında Teknopark´a kavuştu. Teknopark´ın kurulması için o yıllarda elimizden geleni yaptık. Kuruluşunda içinde bulunduğum için ve vermiş olduğum katkı nedeniyle son derece mutluyum. Daha önce de ifade ettiğim gibi bugün geldiğimiz noktayı küçümsüyor değiliz; ama teknoloji geliştirme bölgelerini daha da büyütmemiz ve daha da zenginleştirmemiz gerektiğinin farkındayız. Çünkü bugün yerli otomobili üretmekten bahsediyoruz. Çünkü bugün ateş çemberinin ortasında bulunduğumuz bu coğrafyada milli savunma sanayimizi daha da güçlü hale getirmemiz gerektiğinin farkındayız. Çünkü, 2023 yılına kadar 500 milyar dolarlık ihracat hedefini gerçekleştirmemiz için yeni sektörlere girmemiz gerektiğini biliyoruz. Çünkü, bilişim ve iletişim teknolojileri, ilaç ve tıbbi ürünler sanayi gibi ileri teknoloji ürünleri geliştirebildiğimiz ölçüde güçlü olacağımızı sanırım kabul ediyoruz."
"PROJE GETİRİN, BELEDİYE OLARAK DESTEKLEYELİM"
Kayseri Sanayisinin gelişmesi için Büyükşehir Belediyesi olarak da büyük gayret gösterdiklerini ifade eden Başkan Mustafa Çelik, bu doğrultuda üç ayrı organize sanayi bölgesi projesini hayata geçirmek için çalıştıklarını belirtti. Üzerinde çalıştıkları projelerle Kayseri´ye yeni sektörler kazandıracaklarını vurgulayan Çelik, "Bir belediye başkanı olarak tüm katılımcılara açıkça belirtiyorum ki, Ar Ge ve inovasyon için yerel yöneticiler olarak üzerimize düşen her konuda sonuna kadar destek vermeye hazırız. Yeter ki proje getirin, bizler de bu projeleri hayata geçirelim. Niyet hayırsa akıbette hayır olur. Buradaki tüm katılımcılar iyi niyetle şehrimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sunmaya çalışıyorlar. Rabbimden şehrimiz ve ülkemizin gelişmesi için gayret gösteren herkese kolaylık diliyorum" diye konuştu.
Başkan Mustafa Çelik, açılış konuşmalarının ardından Ar Ge firmalarınca açılan stantları da gezdi.