ASPİLSAN Enerji, 2024 yılında gerçekleştirdiği projelerle savunma sanayisinden sürdürülebilirliğe, eğitimden uluslararası başarılara kadar geniş bir yelpazede adından söz ettirdi. Detaylar Kayseri Haber'de...
Yerli ve milli enerji depolama çözümleriyle Türkiye'nin enerjide bağımsızlık hedeflerine katkıda bulunan ASPİLSAN Enerji, 43. yılını kutladığı bu dönemde yenilikçi teknolojilerini hem ulusal hem de uluslararası platformlarda sergiledi.
2024 yılında yapılan çalışmaları değerlendiren ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ahmet Turan Özdemir, şunları söyledi:
“ASPİLSAN Enerji adına stratejik hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz, yenilikçi teknolojiler geliştirdiğimiz ve ülkemizin enerji depolama alanındaki bağımsızlığına katkıda bulunduğumuz gurur dolu bir yıl oldu. Sürdürülebilirlik, yerli üretim ve teknolojik yenilikler temelinde ilerlediğimiz bu dönemde, savunma sanayisinden çevre duyarlılığı ve sürdürülebilir ekonomi temalarını kapsayan geniş bir alanda güçlü projeleri hayata geçirdik. Türkiye’de ve dünyada farklı sektörlerde en fazla ürün gamına sahip firmalar arasında yer alan ASPİLSAN Enerji olarak, her yıl kendimize koyduğumuz yeni hedeflerle süreçlerimizi ilerletiyoruz. Bu kapsamda da 2024 yılı bizim için milli projeler anlamında önemli başarıları getirdi. Yerli savaş uçağımız KAAN başarıyla tamamladığı ilk uçuşunu ASPİLSAN Enerji’nin ürettiği batarya sistemleri ile gerçekleştirdi. Bunun yanında savunma sanayimize özel BB-1923 ve BB-1920 sistem bataryalarını geliştirirken bir yandan da Türkiye’nin ilk 21700 Lityum İyon Pili olan ASPİLSAN INR21700A42’yi tanıtarak bir ilke imza attık. Deniz sistemlerine yönelik batarya çalışmalarımız 2024 yılında oldukça ivme kazandı. Bu çerçevede torpido bataryaları ve sualtı insansız araçların bataryalarının üretimleri de gerçekleştirildi."
- ÜÇ YENİ PROJENİN ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Ahmet Turan Özdemir, uzay çalışmalarının, yalnızca gökyüzünün derinliklerini keşfetmekle sınırlı kalmayıp, inovasyonun ve teknolojik gelişimin önemli bir itici gücü olarak öne çıkmaktığını vurgulayarak, “ Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayisindeki lider şirketlerinden TUSAŞ ile imzalanan Uzay Kalifiye Batarya Üretimi Çerçeve Protokolü, uzay teknolojileri alanında önemli bir dönüm noktası olmuştur. Bu iş birliği, uzayda kullanılabilir nitelikte yüksek teknolojiye sahip bataryaların ülkemizde üretilmesini sağlayarak, Türkiye’yi uzay endüstrisinin küresel aktörlerinden biri haline getirme hedefini güçlendirmektedir. Aynı zamanda roket bataryası kapsamında da çalışmalarımız hızlı bir şekilde ilerlemektedir.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de modern ulaşım dönüşümü anlamında örnek bir çalışma olan ADABÜS Projesi'nin batarya sisteminin ASPİLSAN Enerji tarafından üretildiğini dile getiren Özdemir, bu sayede araç filosunun 2024 yılında sahaya çıktığını anlattı.
Özdemir, zorlu piyasa koşullarına rağmen cirosunu artırmayı başaran ASPİLSAN Enerji'nin, yerli üretim ve teknolojik inovasyonlarla büyümesini sürdürdüğünü vurguladı.
“Rekabetçi ve sürdürülebilir bir Avrupa batarya değer zinciri oluşturmak adına, dünyanın en büyük sivil Ar-Ge ve yenilik programı olan Ufuk Avrupa Programı-HORİZON kapsamında iklim, enerji, mobilite başlığı altında ASPİLSAN Enerji olarak uluslararası üç projemiz 2024 yılında desteğe layık görülmüş ve başlatılmıştır.” diyen Ahmet Turan Özdemir, "Havada, karada, denizde ve uzayda enerji çözümleri üreten ASPİLSAN Enerji, 43 yıllık tecrübesiyle enerji alanında sadece Türkiye’de değil, dünyada da oyun kurucu olma yolunda hızla ilerliyor. ASPİLSAN Enerji hücre ve batarya teknolojilerinde lider konumunu pekiştirirken, havacılık ve savunma sanayisindeki uluslararası başarılarıyla Türkiye’nin global pazardaki gücünü artırmaya devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.