AV. HARUN ÖZKAN

?SGK HİLELİ BOŞANMALARI AFFETMİYOR?

Güncel 23.09.2016 18:19:17 0
AV. HARUN ÖZKAN
Haberi Sesli Oku

Sosyal Güvenlik Kurumu 2015 yılında yurt genelinde ölüm aylığı alan 19 bin 277 kişinin boşandığı eşi ile fiilen birlikte yaşadığını tespit ederek aylıklarını kesti. SGK, bu kişilerden, haksız yere aldıkları aylıkları da yasal faiziyle geri istedi. Bu durumun giderek yaygınlaştığına dikkat çeken Kayseri Barosu Avukatlarından Harun Özkan haber ekibimize yaptığı değerlendirmede ? Muazanalı boşanma olarak adlandırılan bu yöntem ülkemizde yaygın bir sorun. Bu durum ihbar üzerine SGK müfettişlerince tesbit edildiğinde faizi ile birlikte geri alınıyor.?ifadesini kullanarak bu yola tevessül edilmemesi uyarısında bulundu?
SGK´dan ölüm aylığı bağlatmak için öteden beri çeşitli hilelere başvurulduğunu belirten Kayseri Barosu Avukatlarından Harun Özkan bekâr kız çocuklarına sağlanan ölen anne babalarından yetim aylığı hakkından yararlanmak için eşiyle muvazaalı olarak boşanma uygulamasının son yıllarda tevessül edilen en yaygın yöntemi olduğunu hatırlatarak; ölüm döşeğindeki kayınpederinden dul aylığı bağlatmak için kocasından boşanıp kayınpederiyle resmi nikâh kıyanlara dahi rastlandığını kaydetti?
Son yıllarda mevzuatta yapılan değişiklikler ile Yargıtay tarafından verilen bazı kararların, kamuoyunda kafaların karışmasına yol açtığını vurgulayan Avukat Özkan kafa karışıklığının en önemli sebebinin SGK´nın 2013 yılında yaptığı yönetmelik değişikliği olduğunun altını çizerek ?SGK, ?Fazla veya Yersiz Ödemelerin Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik´te 2013 yılında gerçekleştirdiği değişiklikle, ?Boşanma nedeniyle gelir veya aylık bağlandıktan sonra boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşanması´ durumunda savcılığa suç duyurusunda bulunma uygulamasına son verdi. Bu değişiklik, ölüm aylığı almak için boşandığı eşiyle birlikte yaşayanların artık aylıklarının kesilmeyeceği şeklinde algılandı. Bu değişiklikten önce, SGK, boşandığı eşiyle birlikte yaşadığı tespit edilenlerin hem aylığını kesiyor hem de cumhuriyet savcılıklarına, dolandırıcılık iddiasıyla suç duyurusunda bulunuyordu. Yapılan yargılamada, devleti dolandırmaktan dolayı 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Bu kişiler ayrıca, yetim aylığı alarak elde ettikleri toplam menfaatin 2 katından az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılıyorlardı.Ancak, dolandırıcılık iddiasını kanıtlamak çok zor olduğu için uzun süren yargılamalar genellikle SGK´nın aleyhine sonuçlanıyordu. SGK bu nedenle yönetmeliği değiştirerek suç duyurusunda bulunma uygulamasından vazgeçti, ancak aylıkları kesmeye devam etti? diye konuştu?
Avukat Özkan ölüm aylığının kimlere verileceği, yada diğer bir deyişle mağdur kadının kimlerin ölüm aylığını alabileceği yönündeki değerlendirmesinde ise şunları kaydetti?.?Ölüm aylığı yasamızda düzenlenmiştir. 5510 sayılı yasanın 32. Maddesinde mevzuat gereği ölen sigortalının eşi çocukları ve anne babası şartları taşıyorsa ölüm aylığı almaya hak kazanabilmektedirler.Ölüm aylığını hak kazanabilmek için 32.madde gereği 1800 gün sigorta primi ödenmiş olması gerekiyor. SSK sigortalısı olan kişiler içinde en az 5 yıldan fazla sigortalılık süresi ve borçlanma süreleri dışında 900 gün primi ödenmiş olması gerekmektedir.
Önceki dönem uygulamalarında aşama aşama kanunlarımızda değişiklikler oldu. 2003 yılında değişiklik oldu. O dönem Yargıtay´ın bu konudaki görüşleri değişti. Genel olarak önceki dönemlerde alabileceği baskın görüşteydi ancak son dönemde özellikle 2016 yılındaki kararlarla gerek 10. Hukuk dairesi, gerek 21. Hukuk dairesi 2 aylığın alınmasında çoğunlukla engel olmakta? Burada Bağ-Kur İLE SSK´ nın birleşmesi sonucu babanın Bağ-Kur´lu kocanın ise SSK´lı olması veya birinin Emekli Sandığı´na tabi olması gibi hallerde kanun 46. maddesi ve sosyal sigortalar kanunun 68. maddesi ne atıf yaparak son kararlarda Yargıtay bunun 2 aylığın alınmasına genel olarak aylık durumlar dışında engel olmaktadır. Velev ki maaşın asgari ücretin altında olması bunların istisnası. Asgari ücretin altında bir maaş alınması halinde bunun yetersiz olacağı kabul edilmekte o zaman 2 maaşın alınabileceği kabul edilmekteler?
HABER: C.ÜSTEN