Avrupa Konseyi'nden deprem bölgesine 250 milyon euroluk destek

Avrupa Konseyi'nden deprem bölgesine 250 milyon euroluk destek

Ekonomi 10.07.2024 13:18:00 704 0
Avrupa Konseyi

6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, tüm Türkiye deprem bölgesinde yaşanan can kayıpları için seferber olmuştu. 

Depremden etkilenen Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yaşanan can kayıplarının yanı sıra kentlerde yaşanan yıkım, şehri adeta yok etmişti. 

Bunun üzerine tüm Türkiye'den vatandaşlar, AFAD, İtfaiye, Polis ekipleri, iş insanları, hayırseverler, gönüllüler ve daha birçok kişi, yıkım yaşanan kentlerin hızlı bir şekilde kalkınması ve deprem yaralarının sarılmasına yönelik yardım, para ve konut desteği sağladı. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bölgelerin yeniden imarına yönelik desteklerden biri de Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan geldiğini duyurdu. Şimşek, söz konusu krediye ilişkin anlaşmanın, dün Bakanlıkça imzalandığı bilgisini vererek, ‘’Bu çerçevede Türkiye, Avrupa Konseyi Kalkınma Bankasından deprem bölgesinde gerçekleştirilen sağlık altyapı harcamaları için ek 250 milyon avro finansman sağladı." dedi.

Söz konusu kaynağın deprem bölgesi için önemine dikkat çeken Şimşek, "Finansmanla depremden etkilenen yerleşim yerlerinde ortaya çıkan iyileştirme ve yeniden imar ihtiyacı ile sağlık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanıyor." diye konuştu.

Mehmet Şimşek, bugüne kadar deprem bölgesinde yaşanan acıları hafifletmek ve vatandaşların yaşam kalitesini artırmak için 3,8 milyar dolarlık dış finansman sağlandığı bilgisini vererek, "Sağlanan bu kaynaklar hem Türkiye'nin potansiyeline olan güven hem de kurala dayalı, uluslararası normlara uygun, rasyonel politikaların bir göstergesidir." dedi.