Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Habertürk TV´de katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Belediye Yasasında yapılacak düzenlemelerle vatandaşa ek yük geleceği iddialarını değerlendiren Bakan Özhaseki, ?Peşinen söyleyeyim, vatandaşa ek bir yük gelmiyor, yeni vergi de söz konusu değil. Taslaktaki daha netleşmemiş konular üzerinden fikir yürüterek böyle bir şey söyleniyor.? İfadesini kullandı?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Habertürk TV´de katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Belediye Yasasında yapılacak düzenlemelerle vatandaşa ek yük geleceği iddialarıyla ilgili konuşan Bakan Özhaseki, ?Peşinen söyleyeyim, vatandaşa ek bir yük gelmiyor, yeni vergi de söz konusu değil. Ancak, bir belediye yasası üzerinde çalışma olduğu doğru. Benim Genel Başkan Yardımcılığı yaptığım dönemde başlayan bir çalışma vardı, o çalışmada gerek ilgili bakanlıklardan temsilci arkadaşlar, gerekse büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyesi başkanı arkadaşlarımızın bir grubuyla birkaç ay boyunca çalışma yaptık, sonra ben çalışmaları bir başlık haline getirip MHP ve CHP grubuna gönderdim ki, eğer bir önerileri varsa onları da alalım, bir konsensüsle Meclise gelsin diye. Taslaktaki daha netleşmemiş konular üzerinden fikir yürüterek böyle bir şey söyleniyor.? İfadesini kullandı?
Bakan Özhaseki sözlerinin devamında ?Sözü edilen metinde finans bölümü ve öz gelirleri artıran bölümlerin olduğunu ancak bunların daha çok devletin kendi içerisindeki işleyişiyle, bakanlıklarla belediyeleri ilgilendiren gelir paylaşımıyla ilgili ya da daha önceden aldıkları, ama sonra mahrum kaldıkları gelirlerle ilgili konular olduğunu vurgulayarak ?Şu anda netleşmiş bir şey yok. Komisyonlarda görüşülecek, hatta daha öncesinde partilerle biraraya gelip çalışacağız, bakanlar arkadaşlarla Ekonomik Kurul´da bir kere daha görüşeceğiz, sonra ortaya çıkan bir taslak olursa bu teklif olarak Meclise inecek nihayetinde? diye konuştu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Şırnak ve Hakkari´nin il statülerinin kaybetmesi hakkındaki soruya şu şekilde cevap verdi; ?Oradaki vatandaşlarımızın hissiyatını anlamaya çalışıyorum, duygusallıklarını da anlıyorum. Şu anda yeniden Şırnak´ı kurmaya çalışıyoruz. Hasara uğrayan ne varsa hepsini yeniden yapıp insanların evlerini, dükkanlarını teslim etmeye çalışıyorum. 35-40 bin nüfuslu dağların yamacında havaalanına yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bir yerde şehir olsun, yoksa havaalanının yanında aynı şehrin sınırları içerisinde yer alan bir başka ilçe mi? Bu soruya eğer objektif olarak cevap vereceksek hissiyatı bir kenara bırakacaksak, duygusallığı bir kenara bırakacaksak, vicdani olarak bir şey söyleyeceksek kesinlikle Cizre´nin il olması lazım. Niye? Topografik olarak, coğrafi olarak yapısı belli. Yanından Dicle akıyor, kadim bir yer ve orada gelişmeye müsait çok alanlar var. Havaalanı 5 dakika. Cizre tahmin ediyorum ki, çok daha büyük il olarak hayatiyetini devam ettirir. Bunu söylerken Şırnak haritadan mı siliniyor, Şırnak´taki insanların hakları mı alınıyor? Yok, öyle bir şey de yok. İl tabelası yerine ilçe oluyor, valilik kaymakamlığa dönüşüyor. Hiçbir şekilde orada bir hak kaybı olmadığı gibi insanların evleri, sokakları, çarşıları ve halkları kaybolmuyor zaten.?
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki son günlerde en çok tartışılan konulardan olan askeri alanların imara açılacağı iddiaları da cevaplayarak şöyle konuştu ?Şimdi İstanbul´un yüzde 2´si askeri alanlar, Ankara´da mesela 7 bin hektar askeri alan var. Şehir içerisinde kalan, yeşil olan vatandaşın kullanımına açılabilecek her yer yeşil alan oluyor. Vatandaşa yakın olan, onların ihtiyaç duyduğu ne varsa yeşil alana çevriliyor, ancak birtakım istisnalarda da gelebilir dedim. Bunu nasıl belirleyeceğiz? Çevre Şehircilik Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı bir komisyon kuruyor, 81 il üzerinde çalışıyor, biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak her şehirde ne kadar askeri alan var, bu askeri alanların taşınması gerekiyor mu, oradaki belediyeler ne düşünüyorlar, vatandaş ne düşünüyor, Bu çalışmayı yapıyoruz. Milli Savunma Bakanlığı da hangi askeri tesisler taşınırsa doğru olur, nereye taşınırsa doğru olur, taşındığı zaman içine hangi fonksiyonlar yüklenmeli. Bunun çalışmasını yapıyor. Maliye Bakanlığı da tabi ki bu işin bir taraftan mali boyutuna bakıyor, bir taraftan da bütün arazileri zaten Maliye´ye ait olduğu için Milli Emlak arazisi olduğu için onlarda bu açıdan kendi açılarından inceliyorlar. Bir ay kadar sürecek bu çalışma neticesinde üçümüzün çalışmasını biraraya getireceğiz ve her bir şehirde tek tek ayrı ayrı doğru kararlar vermeye çalışacağız?
Bakan Özhaseki 17 Ağustos Depremi´nin yıldönümü ile ilgili şu açıklamalarda bulundu; ?Binlerce yıldır yaşayan bir Anadolu coğrafyasında özellikle son 30-40 yıldır şehirleşmeye doğru daha çok adım attığımız, daha çok yoğunlaştığımız şehirlerde yaşıyoruz bizim şansızlığımız şehirleşmenin çok geç olması. Bugün için sağlıksız yapıların sayısı veriliyor ama, Türkiye´deki yapı stokunun neredeyse yüzde 50´si deniliyor, değişik çalışmalar var, anketler var. Benim de itibar ettiğim görüş bu, İstanbul için de geçerli bu, başka şehirler için de geçerli.?