AA EDİTÖR MASASI´NA KONUK OLDU
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Anadolu Ajansı Editör Masası´na konuk olarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. Bakan Özhaseki, FETÖ´ye yönelik mücadele kapsamında bunların taşınmazlarıyla ilgili çalışmaların hatırlatılarak, "Ne kadar taşınmazın devri engellendi. Mali değerleri nelerdir?" sorusu üzerine, taşınmazlarla ilgili Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan KHK´larla nelere el konulacağının ilan edildiğini hatırlattı.
Burada okullar, yurtlar, dernekler, vakıflar, şirketler bulunduğunu bildiren Özhaseki, gözden kaçanlar olmaması içinde bütün tapu müdürlerine kendisinin ayrıca bir uyarıda bulunduğunu belirtti.
Bakan Özhaseki, şunları kaydetti:"Son gelen rakamları aldığımda KHK ile Hazineye 2 bin 514 adet taşınmaz devredilmiş. Vakıflar tarafına devredilen var. Vakıflar Genel Müdürlüğüne devredilen taşınmaz adedi de 2 bin 83. Kanun Hükmünde Kararname yayınlanmadığı halde özel bir gayretle arkadaşlarımızın kaçırmasını engelledikleri taşınmaz sayısı da bin 148 adet. Bütün bunların değeri kabaca, Maliye hazinesine devredilen taşınmazların 8,3 milyar lira, vakıflara devredilen 2,7 milyar lira, özel gayretle tespit edilenler 1 milyar liraya yakın. Toplamda 12 milyar liraya yakın bir mal varlığı şu anda hazine adına, devlet adına, millet adına kayda girmiş gözüküyor."
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terörden zarar gören illerdeki çalışmalarla ilgili bir soru üzerine Özhaseki, ciddi çatışma yaşanan ve şehirlerde hasar bırakan yer sayısının 7 olduğunu belirterek, şu görüşlere yer verdi:
"Çok ciddi çatışma yaşanan ve şehirlerde hasar bırakan, yer sayısı olarak 7 yeri söyleyebiliriz. Bunun dışında bir takım köylerde, küçük ilçelerde ufak tefek çatışmalar yaşanıyor, tek tük zararlar meydana geliyor ama yüzlerce diyebileceğimiz evlerin yıkıldığı ilçe sayısı 7 olarak gözüküyor. Birincisi Diyarbakır´daki Sur ilçemiz. İkincisi Mardin´de Nusaybin, üçüncüsü Hakkari´de Yüksekova, Şırnak´ta da üç tane ilçemiz söz konusu. Şırnak merkez de var hasar. Ayrıca Cizre, İdil ve Silopi´de var. Ortalama yuvarlak bir rakam söyleyeyim. Bizim o civarda yaklaşık 30 bin kadar konut yapmamız lazım. Bu söylediğim yedi tane ilçede 30 bin kadar konut yapmamız lazım. Bu konutları da hak sahiplerine dağıtmamız lazım. Ağır hasarlı olarak tarif ediyoruz."
Bakan Özhaseki, öncelikli olarak 10 bin liraya kadar hasarı olan vatandaşların hasarlarını ödediklerini, 30 bin liraya kadar hasarı olan evlerin hasar bedellerinin verildiğinde herkesin evlerini tamir ederek oturabileceğinin belirlendiğini aktardı.
Söz konusu 30 bin liraya kadar olan zararları ödediklerine değinen Özhaseki, evlerinde 30 bin liradan daha yüksek hasarı olan vatandaşlara konut yapmak istediklerini ifade etti.
Konutların yerlerinde ya da rezerv alanı olarak belirlenen alanlarda yaptıklarını anımsatan Özhaseki, bazı yerlerde hazine arazisi bulamayarak istimlak yoluna gittiklerini ve bu kapsamda da Cizre´de 1 milyon 200 bin metrekarenin istimlak edileceğini, 800 bin metrekarenin istimlak çalışmalarının tamamlandığını anlattı.
Teröriste devletin kudretli tokadını vurduğunu, vatandaşa da şefkat kanadını açması gerektiğini vurgulayan Özhaseki, mağdur olanların zararlarının karşılanmasının devletin görevi olduğuna dikkati çekti.
Mehmet Özhaseki, "İnsanlar oluşturacağımız sitelere taşınsınlar, derme çatma evlerde oturmasınlar istiyoruz. Site mantığı doğudaki insanın geleneksel yaşamına aykırı gelebilir diye aklımıza bir soru gelebilir veyahutta bir şüphe gelebilir. Ama öyle yerler hazırlıyoruz ki çok geniş caddeler, içerisinde yeşil alanlar, balkonları çok geniş tutarak, biraz ´damda yatma´ adeti var bazı yerlerde. Damlığa gittiğiniz zaman bir ranza, karyola mutlaka görürsünüz. Adeta otel gibi veya yatak odası gibi kullandıkları geniş balkonlar." dedi.
Geleneksel yaşamları düşünerek site mantığı çerçevesinde modern bir yaşama doğru da vatandaşların adım atmalarını istediklerine değinen Özhaseki, evlerinde ağır hasar olan vatandaşları yapılacak konutlara taşıyacaklarını bildirdi.