Tarih: 25.10.2016 17:29

BAKAN ÖZHASEKİ

Facebook Twitter Linked-in

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Sabah Gazetesince Bursa´da düzenlenen "2. Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı"na katıldı. Kurultay´da konuşan Bakan Özhaseki, " Halihazırdaki şehirlere baktığımda 2 noktada fikri sabit hale geliyorum. Bir, genel itibariyle sağlıksız yapılara ve şehirlere sahibiz ve bu noktada bizim çok hızlı hareket etmemiz gerekiyor. 1999´dan sonra çıkan yönetmelik binaları biraz daha sağlam hale getirdi. İnşallah herkes şartlara uymuştur ve bu binalar depreme karşı dayanıklıdır. Öncekilerde kocaman bir soru işareti var. Genelde hepimizde hakim olan fikir, 99´dan önce yapılan binaların bir kez daha gözden geçirilmesi." diye konuştu.
Sabah Gazetesince Bursa´da düzenlenen "2. Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı"na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki bu binalarla ilgili değişik rakamların verildiğine işaret ederek, "5,5-6,5 milyon gibi rakamlar veriliyor. 20 milyon yapı stoğu içerisinde 5 milyon yapı 1999´dan sonra yapıldıysa, 99´dan önce yapılan 15 milyonun en az yüzde 50´si risk taşıyor. Bunların büyük çoğu da Marmara Bölgesi´nde, İstanbul ve çevresinde. Bir daire çizin, elbetteki bu daire içerisinde Bursa geniş ve bizim tedbirli olmamız, ne yapacağımıza karar verip çok hızlı hareket etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Şehirlerin insanların inançları ve kültürlerinden izler taşıdığını anlatan Bakan Özhaseki, şöyle devam etti: "Şimdi geri çekilip bizim şehirlerimize bir bakın. Kimler yaşıyor bu şehirlerde? Hangi millet ve medeniyetin temsilcileri yaşıyor? İstisnalar olabilir ancak genel itibariyle baktığınız zaman resmen bir arabesk yapı var ve her telden çalıyor. Şurada 15 katlı bir bina, yanında modern bir bina, yanında bir tamirhane, onun yanında bir yıkamacı, 3 tane gecekondu. Bu neye benziyor? Bunlar bizim dertlerimiz. Niye diyeceksiniz peki? Şundan dolayı, bizde planlama çok geç. Birçok Avrupa kentinde 350-400 yıl öncesine dayanan planlamalar var."
Bakan Özhaseki, şehirlerdeki diğer büyük sıkıntının yaşanan göç dalgaları olduğunu belirterek, göçler neticesinde şehirlerde karmaşa yaşandığını dile getirdi. Türkiye´nin aynı zamanda bir deprem ülkesi olduğuna da değinen Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu konuda atılan en ciddi adım Sayın Cumhurbaşkanımızın 2012 yılında çıkarmış olduğu kentsel dönüşümle ilgili yasalar. Bütün bu tehlikeleri gördüğü için müthiş bir ufuk ortaya koyarak bu konuyu hızlandırmak istiyor. Geldiğimiz noktada bu yasaya uygun olarak yapılan çalışmaların hepsinde 3 milyon 100 bin kişiyi ilgilendiren bir yapı değişimiyle karşı karşıya kalıyorsunuz. Ama en fazla 3 milyon kişiyi ilgilendirecek bir dönüşüm yapabiliyoruz. Halbuki 25-30 milyonu ilgilendirecek bir yapı stokunun değişmesi gerektiğini ifade ediyoruz. O zaman demek ki bu işte hızlı davranmıyoruz ve geç kalıyoruz. Fay hatları yerinde duruyor ve gittikçe açıklıklar da büyüyor. Tehlike yaklaşıyor ama biz bu konuda ne yazık ki çok hızlı adım atamıyoruz."
Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Özhaseki, Belediyeler Yasası´nı hazırladıklarını, bunun içerisinde belediyelerin gelirlerini arttırıcı tedbirler bulunduğunu dile getirdi. Yasada yaşanan imar sıkıntılarını çözecek tedbirlerin bulunduğunu anlatan Özhaseki, 2017 yılı içerisinde bu yasanın çıkmasını umduklarını bildirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın askeri alanların yeşil alana dönüşme konusunda talimatı olduğunu hatırlatan Özhaseki, "Çok doğru ve herkes bunu bekliyor. Biz de öyle yapacağız zaten. Bu askeri alanlar zamanında şehirlere kurulmuş, zamanla şehirler büyüdükçe bu askeri alanları içine almış ve yutmuş. Kendi şehrimde bile hastanenin yanında acemi birliği var. Akşama kadar atış yapılıyor ve hastanenin içerisine mermiler düşüyor. Buraların artık yeşil alan olması esas. Şuanda zaten biz çalışma yapıyoruz. Bütün belediye başkanları aranmıştır. Tapu kadastrodan dolayı zaten askeri alanların tapusu bizde. ´Buranın ne olmasını istiyorsunuz, vatandaş ne istiyor?´ diye soruyoruz." ifadelerini kullandı.



25 EKIM 2016 KAYTV HABER paylaşan: kaytv

Orjinal Habere Git
— HABER SONU —