Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Başbakan Binali Yıldırım´ın da iştirak ettiği Sepetçiler Kasrı´nda düzenlenen ?Şehrin Mimarları Buluşması? programına katıldı.
Programda konuşan Bakan Özhaseki, sözlerine şehit olan Derik Kaymakamı Muhammed Fatih Safitürk´e Allah´tan rahmet dileyerek başladı.
İstanbul başta olmak üzere Anadolu coğrafyasının dünyanın en eski yerleşim yerlerinden birisi olduğunu vurgulayan Bakan Özhaseki, ?Onlarca kavim yaşamış, onlarca medeniyet kurulmuş. Bu medeniyetler de izler bırakmış, ülkemizin her köşesinde ölümsüz eserler var. Bu yaşanmışlıklar neticesinde oluşan medeniyetler var. Medeniyet tasavvuru kolay oluşmuyor. Yani iki kişi bir araya gelince hadi medeniyet kuralım olmuyor.? dedi.
Medeniyet kavramının insan, çevre ve şehir olmak üzere üç önemli unsurunun olduğunu kaydeden Bakan Mehmet Özhaseki, konuşmasına şöyle devam etti:
?Aslında medeniyet kavramı içerisinde bu üç temel ayağın sihirli formülü barışık olmak. İnsandan başladığımızda insanoğlu kendi içerisinde barışıksa, çevre ile barışıksa yani etrafında bulunan daireyi genişlettiğinizde de aklınıza gelebilecek her alanda barışıksa medeniyet kavramımızın birinci ayağı yerleşmiş oluyor. İkinci ayağında çevre var. Çevre, insan içindir. Yaratılış kurgusu öyle. Çevre bize emanet. Bizim kendi inancımızda çevre canımız gibi emanet. Onunla da barışık olmak gerekiyor. İnsan ve çevre ikilisi doğru konumlandığında medeniyetin ikinci ayağı tamamlanmış oluyor.?
İnsan ile çevre ilişkisini anlatacak en iyi şeyin arı ile çiçek mesabesi olduğunu ifade eden Özhaseki, ?Çevre için yapılacak en güzel şey çevreyi bozmamak, çevreyi tahrip etmemek, çevreyi kirletmemek ve çevreyi kızdırmamak. Çevre kızarsa intikamını çok fena alır. O yüzden çevreyi kızdırmamak ve bozmamak esas olsa gerek.? dedi.
Şehirlerin de insan için olduğunu belirten Bakan Özhaseki, ?Bütün bu mantıkla şehirleri kurgularsanız mutlu olursunuz. Bir başka mantıkla kurgularsanız, çıkar ilişkisi ile kurgularsanız o şehirden her gün şikayet edersiniz.? şeklinde konuştu.
Daha güzel şehirler için bir fırsatın olduğunu önemle vurgulayan Bakan Özhaseki, ?Ülkemizde ortalama 20 milyon yapı stoğu var. 1999 öncesine ait 15 milyon yapı stoğu var. 1999 sonrası yapılan 5 milyon yapı daha sağlam. Öncesine ait yapının yaklaşık yarısı kentsel dönüşüme uğramalı.? dedi.