Tarih: 13.02.2018 17:32

BAKAN ÖZHASEKİ: ?KİMLİKLİ ŞEHİRLERDE HEPİMİZE İŞ DÜŞÜYOR?

Facebook Twitter Linked-in

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm ve diğer çalışmalar kapsamında inşa edilecek yeni yerleşim alanlarının ?kimlikli yapılar? olarak hayata geçirilmesini amaçlayan Kentsel Tasarım Semineri Programına katıldı. Burada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Özhaseki, Fikirtepe´de devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik, ?Fikirtepe diye bir örnek var. Bizim bu konuyla ilgili ne kadar düşünen arkadaşımız varsa, akademisyenimiz varsa gitseler inceleseler ciltler dolusu kitap çıkarırlar. Bakanlık olarak gittik şimdi müteahhitliğe başlıyoruz. Çözüm ortağı olarak girip vatandaşın mağduriyetini engellemeye çalışıyoruz? dedi.  Programın açılış konuşmasını yapan Bakan Özhaseki, mekanların tasarlanma biçiminin önemine değinerek, kültürümüzün izlerini taşıyan mekanların kaybedilmesi durumunda, kimliğin de kaybedileceğini söyledi. Şehirlerde olan biten her şeyde ortak bir sorumluluk olduğunu belirten Bakan Özhaseki, ?Bakanlık olarak 1-1,5 senedir müthiş bir gayret içerisindeyiz. Acaba deprem ülkesi olan bu coğrafyada kentlerimizi nasıl kurtarırız?  Sağlıksız olan binaları, nasıl iyileştirebiliriz? Bunun gayreti içerisindeyiz. Son aşamaya geldik.  Önümüzdeki günlerde bunları konuşacağız zaten. İkinci konu hepimizin içini acıtan bir konu kimliksiz şehirlere sahibiz. Bu konuda başta Bakanlık olmak üzere yerel yönetimlere, hepimize iş düşüyor.? diye konuştu.

?FİKİRTEPE´DEN CİLTLER DOLUSU KİTAP ÇIKAR?

  Şehircilik Şurasında önem verdikleri konu başlıklarından birisinin kentsel dönüşüm olduğuna dikkat çeken Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmalarının önümüzdeki dönemlerde hız kazanması gerektiğini ifade etti. Fikirtepe´de oluşan mağduriyetlerin de Bakanlık tarafından giderildiğini belirten Özhaseki, ?Fikirtepe diye bir örnek var. Bizim bu konuyla ilgili ne kadar düşünen arkadaşımız varsa, akademisyenimiz varsa gitseler inceleseler ciltler dolusu kitap çıkarırlar. Bakanlık olarak gittik, şimdi müteahhitliğe başlıyoruz. Çözüm ortağı olarak girip vatandaşın mağduriyetini engellemeye çalışıyoruz. Manzara hoşumuza gidiyor mu gitmiyor ama bir sıkıntı var. Çamur deryası haline gelmiş; kurutmaya, temizlemeye uğraşıyoruz. Belediyeler etrafında da bir sıkıntı var. Planlar yapılırken şöyle bakıyorlar, ?Bir emsal var, bunu iki yapayım hatta iki buçuk yapayım, birini müteahhide, biri vatandaşa, yarısı da bana.´ Bir deriden birkaç tane post çıkmaz.? diye konuştu. Söz konusu bölgede yaşanan bütün sıkıntıları masaya yatırdıklarını ve yeni birtakım prensip kararı aldıklarını da dile getiren Özhaseki, ?Yerinde dönüşüm esas, kimseyi mahallesinden koparmayacaksınız, hatırasından koparmayacaksınız. Bina bazlı dönüşümden alan bazlı dönüşüme gitmek lazım. Bu karşımızdaki korkunç manzarayı, deprem gerçeğini bir fırsata dönüştürebiliriz. Son 100 yıl içerisinde bu ülkede 6 şiddetinin üzerindeki deprem sayısı 56, kaybettiğimiz can sayısı 83 bin. Neredeyse iki senede bir şiddetli deprem var bu ülkede.  Bunun zararı 100 milyar dolar civarında. O zaman bütün bu sıkıntıları fırsata dönüştürecek bir ortam önümüzde duruyor.? ifadelerini kullandı.

SIFIR ATIK´TA SIRA MECLİS´TE

Açıklamalarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ?Sıfır Atık? projesine de yer veren Bakan Özhaseki, projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın eşi Emine Erdoğan´ın himayesinde sürdürüldüğünü de hatırlatarak, önümüzdeki dönemde projenin geniş bir alanda yaygınlaştırılacağını kaydetti. Özhaseki, ?Sıfır Atık projesini şimdi TBMM´de uygulayacağız, bu sene içerisinde Ankara´da bin 500 kadar okulumuzda ve bin kişiden fazla personeli bulunan 500 kadar kamu kuruluşunda bu projeyi uygulamaya sokuyoruz. Kendi Bakanlığımızda 3 bin kişi çalışıyor. 750-800 kilo kadar atık çıkıyor. Önce koridorlardaki kumbaralarımızda bütün atıklarımızı ayrıştırıyoruz. Yemekhaneden çıkanlar kompost makinesine giriyor. Kompost makinesinde küçük ısıl işlemden geçtikten sonra gübre olarak ortaya çıkıyor. Bununla son birkaç ay içerisinde bin 300 civarında ağacı kesilmekten kurtardık, havadaki kirliliği önledik.  İnanıyorum ki ben bu senenin sonuna kadar bitirdiğimizde Ankara için müthiş kazanım olacak. Gelecek sene şehirlerimizde devam edeceğiz. Belediyelerimizden özellikle önümüzdeki dönemle ilgili istediklerimiz yerinde ayrıştırmaya önem verin. Bu noktada belediyelerimizi birçok masrafından kurtaracağız? değerlendirmesinde bulundu.


Kayseri Haber Gazetesi Video Haber


(13 Şubat 2018) BAKAN ÖZHASEKİ,
?KİMLİKLİ ŞEHİRLERDE HEPİMİZE İŞ DÜŞÜYOR?

Kayseri Haber Gazetesi

Orjinal Habere Git

— HABER SONU —