“Çek Sorunları, Alacak Riskleri ve Kredi Kayıt Bürosu” konularında tertiplenen bilgilendirme seminerine, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz Ticaret Odası üyeler ve davetliler iştirak etti.
Programın açılış konuşmasını yapan Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Ticaret Odası olarak Merkez Komitesi çalışmalarına çok önem verdiklerinin altını çizerek, “ ayda en az bir kez toplanması gereken 40 Meslek Komitesi var. Bu Meslek Komitelerini toplarken sadece seçilmiş olan Merkez komiteler değil, aynı zamanda o meslek grubuna dair üyelerimizden gruplar halinde davet etmek suretiyle üyelerimizin bizzat odamıza gelmek suretiyle kendilerinin bir sıkıntıları bir dertleri talepleri varsa onları bizzat kendilerinin söylemesi sağlamak bakımından Meslek Komite toplantılarında genişletilmiş şekilde yapıyoruz. Kayseri Ticaret Odası olarak bizim tek hedefimiz var, oda üyelerimize fayda sağlamaktır” ifadesini kullandı.
Hiçyılmaz, Kayseri Ticaret Odası için yaptırılması planlanan hizmet binası için birkaç ay içinde inşaata başlayacaklarını vurgulayarak, “Hizmet binamız Ticaret Odası Üyelerimizin hizmetine sunmak adına başlayacağız. Bittiği zamanda Kayseri Ticaretine, Kayseri Ticaret erbabına yakışır ve ticaret delinince ilk akla gelen il olarak Kayseri’ye yakışır bir şekilde bir bina yapacağız. Tüm üyelerimizin o binayı istihdam etme noktasında gayretlerimiz olacak” diye konuştu.
Sözlerinin sonunda Kayseri Ticaret Odası üyelerinin çek yasasından mütevellit türlü sorun yaşamalarına rağmen seminere üyelerin katılmamasını eleştiren Hiçyılmaz, Merkez Komite toplantılarında en önemli konun çek yasası olduğunu belirterek, “ Ticaret Odası üyeleri çek yasasından çok mağdur oldular. Şuanda en büyük şikâyetimiz çek yasasıdır. Çek yasasındaki hapis cezasının kalkmasından sonra alışverişlerde güvenilir evrak olaraktan çıktığını görüyoruz. Bugün alışveriş ederken en güvensiz evrak olarak çek gözüküyor. Hatta senedin bile ‘çek’ten daha güvenilir olduğu üyelerimiz tarafından dile getiriliyor doğrudur. Burada tek bir sebebi var çek yasasındaki hapis cezasının kaldırılmasıdır” şeklinde konuştu.
Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz ise, ‘Reel sektörde alacak riski yönetmenin önemi’ adlı konu hakkin da sunum yaptı. Akdeniz, “Biz Kredi Kayıt Bürosuyuz. 2014 yılında kredi Kayıt bürosundan 370 Milyon kez bilgi alındı. Bu bu kalemde bizi Avrupa’nin en büyük Kredi Bürosu yapıyor. Bankalar bu sistemi bu kadar yoğun bir şekilde kullanıyor. Bankalar kredi müşterisi doğru seçmek ve kredi riskini doğru yönetmek adına bunu yapıyor. 370 milyon kez rapor almış, 317 milyon kez de kredi notu almış. Bir kredi kartı verirken, bir otomobil veya konut kredisi verirken 317 milyon kez de kredi notu almış. Bankacılık sektöründe herhangi bir gerçek ya da tüzel kişiye kredi açmak neyse, ticari hayatta da vadeli mal satmak aynı şeydir. Vadeli mal satıyorsanız, karşı tarafa kredi açıyorsunuz demektir” dedi.
Bankalar son dönemlerde önüne gelene kredi veriyor gibi algının yanlış olduğuna dikkat çeken Akdeniz, bankalar hiçbir zaman bilmediği tanımadığı geçmiş kredi tarihini kağıt üzerinde görmediğine kredi vermediğini vurgulayarak, “ son zamanlar SMS kredi, hazır kredi, hızlı kredi diye belli bir numaraya mesaj attığınızda 5 saniye sonra size şu kadar limit veririz diye mesaj geliyorsa arka taraf da yine kredi kayıt Bürosunun sistemleri var. O mesaj oraya gittiği anda otomatik olarak saniyenin yüzde bir içerisinde sizin herhangi bir ödenmemiş krediniz var mı bilgisini Kredi Kayıt Bürosundan alıp, ondan sonra size bir limit önerme kararını veriyor bankalar” ifadesini kullandı…