BAZEN SİYASET ENERJİSİYE ENERJİDE SİYASETE YÜKTÜR

BAZEN SİYASET ENERJİSİYE ENERJİDE SİYASETE YÜKTÜR

BAKAN Yıldız, T.C. Başbakanlık Kamu Diploma¬sisi Koordinatörlüğü ve Erci¬yes Üniversitesi tarafından dü¬zenlenen, “Türk Dış Politikası ve Bölgesel Gelişmeler” konulu panele katıldı. Burada konu¬şan Başbakan Başmüşaviri ve Kamu Diplomasisi K

Daha sonra konuşan Bakan Yıldız, enerji ile alakalı ilişkile­rin öneminden bahsetti. Dün­yada enerji sektörüyle alaka­lı işlerin çok iyi gitmediğini söyleyen Bakan Yıldız, “Ener­ji kaynaklarına ulaşılması ve bunların dağıtımı büyük bir risk oluşturuyor. Eşit dağıtım olmazsa tehdit unsuru oluştu­rur. Ekvatorun güneyinde yak­laşık 790 milyon nüfusun kul­landığı elektrik, 19,5 milyon nüfuslu New York’un kullandı­ğı elektriğe eşittir. Böylece bir­leştirici bir avantaj tehdide dö­nebilir. Öte yandan Dünyada 1,4 milyar insan halen elekt­rikle tanışmamıştır. İletişimde 4 nesil sonraki insanların kul­lanacağı cihazların dizayn edil­diği dünyada 1,4 milyar insan elektrikle tanışmamıştır. Bun­lar, son 20 yılda tüm sosyo­lojik olayları etkileyecek dü­zeye gelmiştir. Dünyada pet­rol ve doğalgaz gibi enerji kay­naklarının 2050 yılına kadar ön planda olduğunu görüyo­ruz. Buna kömürü de eklersek dünya enerjisinin toplamının yüzde 82-85’i bu kaynaklar­dan elde ediliyor. Bütün amaç, 2050 yılına kadar bunu yüzde 75 seviyesine çekmeye çalış­maktır” dedi.

 

Bazen enerjinin siyaset üze­rine bir yük olduğunu, bazen de enerjinin üzerine siyaset bir yük olduğunu söyleyen Bakan Yıldız, “Örneğin vatandaş tara­fından elektrik kalemi her za­man bir yük kalemidir. Bugün Doğu Akdeniz’deki fotoğrafa bu gözle baktığınızda aslında çok fizibil olabilecek bir proje­nin, hele 9 vatandaşımızın kat­ledilmesiyle beraber bazı ülke­ler enerji üzerine çok ciddi bir uluslararası bir yük bırakmış­tır” diye konuştu.

 

“DÜNYA SÜREKLİ BİZİ

 

TERCİHE ZORLAMAKTADIR”

 

Suriye ile olan ilişkileri değer­lendiren Bakan Yıldız, “Suriye ile olan insan haklarıyla alaka­lı, Müslüman kardeşlerimizin, akrabalarımızın, hiçbir kura­la dayanmaksızın öldürülme­lerine tabi ki seyirci kalama­yız. Ama biz Suriye ile ilgili ko­nularda, enerjiyle alakalı insa­ni kalemleri yine kesintiye uğ­ratmadık. Sayın Başbakanı­mız elektrik, su, doğalgaz gibi kalemlerin bundan istisna tu­tulmasını istemiştir. Bu doğ­ru bir yaklaşımdır. Bizim her­hangi bir ülkeyle herhangi bir projeye girişmiş olmamız diğe­rinden vazgeçtiğimiz anlamı­na gelmiyor. Dünya sürekli bu konuda bizi tercihe zorlamak­tadır. Bu, ancak ülkemizin çı­karları doğrultusunda yorum­lanıp süzgeçten geçirilecek bir karardan sonra meydana ge­lecek bir davranış biçimin­de olacaktır. Türkiye 10 yıl ön­ceki Türkiye değil. Gayri safi yurt dışı hasılası 3 katına çık­mış ve bir çok konudaki vizyo­ner yaklaşımıyla bölgede lider gösterilebilen bir ülkedir. Tür­kiye bölgeye ve insaniyete yak­laşımıyl çok önemli bir fırsat yakalamıştır. Doğru yaptığı­nız kadar güçlenir, yanlış yap­tığınız kadar zayıflarsınız. Ben bakan olduğujm için yanlış yapma lüksüne sahip değilim, tam tersi daha doğru davran­mam gerekir o yüzden her bi­rimizin doğruya olan borcunu ödemesi lazım. Türkiye doğru­ları tercih ettikçe güçlendi ve güçlendikçe daha çok doğru yapma kapasitesine ulaştı. Hiç bir şey tesadüfi değil” ifadeleri­ni kullandı.

 

“TÜRKİYE YURT DIŞINDA ÇOK DİKKAT

 

ÇEKMEKTEDİR”

 

Uluslararası arenada birçok kuruluşun başında olan dev­letlerin objektifliğini ve inanı­lırlığını kaybetmemesi gerek­tiğini kaydeden Bakan Yıldız, “Bu konuda iletişimin çok yay­gın olması bu akreditasyonu her zaman tartışılır hale getir­miştir. Hangi ülke sübjektif bir yaklaşımda bulunursa bunu toplum bilimciler dünyaya kısa zamanda yaymaktadırlar. O yüzden Türkiye’nin sezilebi­lir, seçilebilir davranışları yurt­dışında çok dikkat çekmekte­dir. 15 yıl önce yurt dışına git­tiğimizde bize nasıl davranıl­dığını hepimiz biliyoruz. Şu anda uluslar arası toplantılar­da, yaklaşık 48 ülkenin enerji bakanlarının katıldığı bir top­lantıda 22 ülkenin bizden ran­devu istediğini biliyorum. Be­nim şahsımdan istemiyorlar. Türkiye olduğu ve Türkiye’yi temsil ettiğimiz için istiyor­lar. 2001 yılındaki kriz dün­ya tozpembe değilken başımıza gelmiştir. Ne oldu da bu kriz oldu? Ne oldu da 48 buçuk milyar Dolar’ı Türkiye kaybet­ti. Çünkü Türkiye’de siyasi bir istikrar yoktu ve her zaman kı­rılgandı. 2008’de çok önemli şirketlerin ancak uluslar ara­sı devletlerin ve hükümetlerin arka çıkmasıyla düze çıkabil­diği bir ortamdan şu anda hü­kümetlerin tehdit altında kal­dığı bir kriz ortamına geldik.. Demek ki siyasi istikrarın yap­tırımları en güçlü sektörden daha güçlüdür” diye konuştu.

 

“ENERJİ DEĞERLERİNİ

 

BARIŞIN BİR GÖSTERGESİ OLARAK GÖRÜYORUZ”

 

Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

 

“Sadece Arap Baharı, Libya, Cezayir,i Tunus, Suriye’de olan bu gelişmeler enerji sektörünü tahmin edilenden daha fazla etkilemiştir. Petrol arz kaynak­larının çoğunluğuınu elinde bulunduran Libya’nın kaynak­larını yarıya indirmesiyle pet­rol fiyatları yüzde 12 oranında yükselmiştir. Bunda herhan­gi bir matematik bağ bulun­mamaktadır. Siyasi istikrar­sızlığın bunda çok büyük te­siri olmuştur. Çıkarcı ekono­minin yalnızca kendi çıkarla­rı için yaptıkları, modern dün­yada izin verilen bir şey değil­dir bunu, isterlerse demokrasi gibi kutsal hale gelen kelime­lerle yapsınlar. Bunu o ülke­de objektif olarak hissettiremi­yorlarsa, uluslar arası alanda bunun sonuçlarına katlanmak zorundadırlar. Hemen Doğu­muzda enerji kaynaklarının yüzde 65’inin olduğu, hemen Batımızda da tüketim endek­sinin yüzde 65’inin olduğu bir ortamdayız. Bu uluslar arası proje geliştirmemizi ve bu ül­kelerde uluslar arası strate­ji geliştirmemize neden olan önemli bir faktördür. Gürcis­tan ile Rusya arasında son 4 yıldır yaşanan sıkıntı çok cid­di bir noktaya gelmişken, elektrik ticaret devam etmiş­tir, enerjiyle alakalı transferler devam etmiştir. O yüzden biz enerji değerlerini, barışın bir göstergesi ve o iki ülke arasın­daki stratejik değer olarak or­taya koymamız lazım. Türkiye bu konuda başarılı olmuştur. Bu başarı önümüzdeki süreçte de devam edecektir.”

 BAKAN YILDIZ, HİDROJENLİ ÇALIŞAN ARACIN TESTİNİ YAPTI

 

ENERJI ve Tabii Kay­naklar Bakanı Ta­ner Yıldız, hidrojen ile hythane (yüzde 80 do­ğalgaz, yüzde 20 hidro­jen karışımı) araçları inceledi. Aracın ilk tes­tini yapan Bakan Yıl­dız, “Bu araçlar daha te­miz bir Türkiye oluştur­mamız adına önemli bir kazançtır” dedi.Enerji ve Tabii Kaynaklar Ba­kanı Taner Yıldız, Sa­bancı Kültür sitesinde bakanlık ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Örgütü (UNIDO), Ulus­lararası Hidrojen Ener­ji Teknolojileri Merkezi (ICHET) ve Erciyes Üni­versitesi Mühendislik Fakültesi tarafından ya­pılan hidrojen ve hytha­neli çalışan araçları in­celedi. Burada Ulusla­rarası Hidrojen Ener­ji Teknolojileri Merkezi Genel Müdürü Dr. Mus­tafa Hatipoğlu’nun bilgi­lerinin ardından Bakan Yıldız, aracın ilk testini yaptı. Tur attıktan son­ra aracın son derece düzgün çalıştığını söyle­yen Bakan Yıldız, çalış­maları yürüterek başarı ile tamamlayan ekibe te­şekkür etti. Uzun süre­dir ilk kez araç kullan­dığını kaydeden Bakan Yıldız, “Dünyanın kir­lendiği ve kirletenlerin temizlemediği bir dö­nemde Türkiye’nin üze­rine düşenden daha faz­la yükümlülük hissede­rek, temiz enerji ile ilgili çalışma yapıyor olması hem gelişen Türkiye açı­sından hem de daha te­miz bir Türkiye oluştur­mamız adına önemli bir kazançtır” dedi

 

 

 

 

 



Başkan Yalçın’ın tarihi adımı ses getirdi

"Müzelerimiz 18 Mayıs'ta ücretsiz gezilebilecek"

Başkan Çolakbayrakdar’dan KOCAFEST'e davet

Melikgazi Belediyesi’nden nitelikli kurban pazar yerleri

“Eğitimlerle vatandaşlarımıza daha kaliteli hizmet sunuyoruz”

Başkan Büyükkılıç'a "SGK Haftası" ziyareti

Ulaşım AŞ'den yerli üretim ile yüzde 83'lük tasarruf

Büyükkılıç, İl Emniyet Müdürü Aydın’ı ağırladı

Başkan Büyükkılıç, dev istihdam fuarını ziyaret etti

Talas Belediyesi'nde vergi mesaisi

Kayseri’de havalar ısınacak

Kayseri Kariyer Merkezi Projesi ile 5 bin 757 kişi iş buldu

“Geri dönüşümle geleceği ve doğayı koruyoruz”

Gençlik Haftası Kayseri’de dolu dolu geçecek

“Başkan Yalçın bize özgürlüğümüzü verdi”

Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde kat karşılığı ihale düzenlendi