Tükettiğimiz bazı besinlerin içerdikleri Triptofan, Omega 3 yağ asidi, endorfin, serotonin, Folik asiti gibi maddeler sayesinde bizi mutlu ettiğini belirten, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi Dekanı ve Beslenme ve Diyetetik Bölüm Ba
Her derde deva mucizevi bazı besinlerin aynı zamanda moralimizi düzettiğini ve enerjimizi yerine getirdiğine dikkati çeken uzmanlar, beslenme şeklimizin beynin yapısını hem psikolojik, hem de kimyasal olarak değiştirdiğini, bu değişikliklerin de davranışlarımızı etkilediğinin altını kalın çizgilerle çiziyorlar.
Bu bilgiler ışığında peki tükettiğimiz besinler ruh halimizi nasıl etkiliyor ? Karbonhidrat ve mutluluğun ilgisi ne? gibi soruları Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi Dekanı ve Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç’a yönelttik.
Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre tükettiğimiz besinler ve içinde bulunduğumuz ruh hali arasında kuvvetli bir bağlantı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Neriman İnanç, beslenmenin sosyal bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Beslenme sadece enerji ihtiyacımızı karşılama aynı zamanda sosyal bir ihtiyaçtır. Sadece evde yemek yemiyoruz dışarıda da yemek yiyoruz. Bu aynı zamanda bizim sosyal yönümüzü tamamlayan bir araçtır. Besinler özellikle kan şekeriniz düştüğü zaman kendinizi mutsuz hissedersiniz. Karbonhidrat tükettiğimizde mutlu mu oluruz? ‘hayır’” değerlendirmesinde bulundu..
Pr.Dr.İnanç, sözlerinin devamında ruh halimizi olumlu etkileyen besinleri tek tek belirterek, mutlu olmanın reçetesini vererek şunları kaydetti…“Özellikle sinir sisteminde etkili olan bazı vitaminler vardır ki bunlar B grubu vitaminlerdir. B grubu vitaminler tahıllar de bulunur. Buda karbonhidrat kaynağıdır. Örneğin; halk arasında bizim Türk mutfağında yeri olan ve besinsel içeriği çok doğru olan yoğurt, beyindeki senatonu adı veren hormonu artırır. Bunun artması demek hastaların biraz daha mutlu etmesi demektir. Bununla ilgili birçok çalışma var. Örneğin muzun beyindeki senatonuyu artırdığını birde süt. Sütun içerisinde Triptofan diye adlandırılan bir madde var. Bu da senatonu hormonunu artırarak mutluluk verebilir veya kişi mutsuz olmaz. Veya kişilerin mutsuz olmaması için nasıl beslenmesi gerekir. Bu konuyla ilgili bilimsel çalışmalar var. Bunların başında da balıkçılara gittiğimizde görüyoruz. Balık her derde deva. Depresyonu önler. Balıkta bulunan Omega 3 yağ asidi dediğimiz yağ asitleri depresyonları önler. Folik asit ise yeşil yapraklı sebzelerde var. Depresyonu önlediğine dair bilimsel çalışmalar var”.