BESLENME VE DİYETETİK UZMANI KULA:

?ETİ BİR GÜN DİNLENDİRMEDEN TÜKETMEYİN?

BESLENME VE DİYETETİK UZMANI KULA:
Sağlık 22.09.2015 17:49:16 0
Haberi Sesli Oku

   Kurban Bayramı için geriye sayım devam ederken uzmanlar fazla miktarda et tüketiminin yaratacağı sakıncalara dair vatandaşları uyamaya devam ediyorlar? Et tüketiminden kaynaklanacak sağlık sorunları yaşmamak adına neler yapılması gerektiği konusunda haber ekibimiz aracılığı ile ilimiz sakinlerine tavsiyelerde bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Esra Kula,?Eti bir gün dinlendirdikten sonra tüketmeye başlayın? ifadesini kullandı?
Bayramlar, birbirinden lezzetli yemeklerin hazırlandığı, dost sohbetlerinin tatlılarla ikramlarla yapıldığı özel günlerdir? Aile bireylerinin, akrabaların, dostların bir araya geldiği zengin sofraların ve ikramların sunulduğu bayram günlerinde tadınızı kaçıracak sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengesine dikkat etmek gerektiğinin altını çizen . Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kula haber ekibimize yaptığı değerlendirmede 8 öneride bulundu.Bu tavsiyelerin dikkate alınması halinde rahat bir bayram geçirileceğini vurgulayan Kula şu bilgileri verdi?.
1- Eti en az 24 saat dinlendirin
Kurban bayramında çok tüketilen yiyeceklerin başında tabii ki kırmızı et geliyor. Et tüketilirken dikkat edilecek önemli noktalardan biri kesildikten sonra dinlendirilmesi. En az 24 saat dinlendirilmeden yenilmesi etin sert olmasına bağlı hazımsızlık, şişkinlik gibi problemlerin yaşanmasına neden oluyor.
2- Eti saklama koşullarına dikkat edin
Eti saklamak istiyorsanız mutlaka bir pişirimlik porsiyonlar halinde yağlı kağıda sarın veya poşetleyin. Derin dondurucuda (-18 derecede) 3 ay, buzlukta (-2 derecede) 4-5 gün bu şekilde bekletebilirsiniz. Etleri çözdürmek istediğinizde derin dondurucudan buzdolabına alın. Çözdürülen etleri tekrar dondurmayın. Et çözüldükten sonra içerisinde hastalık yapan mikroorganizmalar hızla üreyebiliyor. Et hazırlama tahtanız ile sebze doğrama tahtanız ayrı olsun. Böylece etteki mikroorganizmalar sebzelere ya da salatalara bulaşmamış olur.
3- Etin yanına mutlaka yeşil sebze yiyin
Kırmızı et, kaliteli protein, birçok değerli vitamin ve mineralin kaynağıdır. Ancak C vitamini içermiyor. Etin yanına taze sebze veya bol limonlu salata ekleyerek C vitamini desteği yapabilirisiniz. Böylece demirin emilimi kolaylaşmış oluyor.
4- Yağsız ve fırında pişirin
Yağlı etlerin kolesterol ve doymuş yağ içeriği fazla. Kan yağları ve ürik asit düzeyini yükseltebiliyor. Bu nedenle de diyabet, şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon gibi rahatsızlıkları olan bireylerin et tüketim miktarlarına, etlerin pişirilme şekline ve yağ miktarlarına dikkat etmeleri gerekiyor. Etler kızartılmadan haşlama, yağsız soteleme veya fırında pişirme gibi yöntemlerle hazırlanmalı. Etli sebze veya kurubaklagil yemeklerine ayrıca yağ ilave edilmemeli. Sağlıksız pişirilen et yemekleri kolon ve mide kanseri riskini artırıyor. Mangalda pişirilen etler için ise mutlaka etin ateşle olan mesafesine dikkat etmek gerekiyor. Et ile ateş arasında en az 15 cm mesafe bulunmalı.Ateşe yakın temas eden etlerde kanser yapıcı maddeler oluşuyor.
4- Eti öğlen, sebzeyi akşam tüketin
Et yemekleri akşam geç saatler yerine öğle öğününde tüketin. Akşam yemeğinde sebze yemekleri veya yüksek posa içerikli kuru baklagil yemeklerini tercih edebilirsiniz. Böylece hazımsızlık ve şişkinlik gibi problemlerin önüne geçebilirsiniz.
5- Porsiyonlarınız büyük olmasın
Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da porsiyon kontrolü. Çünkü ağır bir öğün sonrasında kalp krizi geçirme riski artıyor. Porsiyon kontrolünü daha rahat sağlayabilmek için besin çeşitliliğini artırabilirsiniz. Etin yanına sebze yemeği, mevsim salata, tam tahıllı yiyecekler(bulgur, esmer pirinç, yarma?) yoğurt, cacık veya ayran gibi süt ürünleri ekleyebilirsiniz.
6- Öğün atlamayın
Porsiyon kontrolünü sağlayabilmek için ana öğünleri mutlaka tüketmeli ve öğün atlamamalısınız. Bayram sabahlarında mutlaka kahvaltı yapın. Kahvaltıda yağlı pastane ürünleri, kızartmalar veya hamur işleri yerine, peynir, yumurta, domates, mevsim yeşillikleri, salatalık, süt, kahvaltılık tahıl gevrekleri gibi hafif ve sağlıklı seçenekleri tercih edin.
7- Günde sadece bir ikram hakkınızı kullanın
Bayram gezmelerinde ikram edilen şekerli, unlu ve yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durun. Günde bir defa bir çeşit ikramlıktan yana tercihinizi kullanarak kendinizi kontrol edebilirsiniz. Örneğin bir küçük dilim baklava yediğinizde diğer öğünlerden ekmek veya meyveyi eksiltmelisiniz.
8- Maden suyu, ayran ve meyve çayları için

Belenme uzmanı Kula sözlerinin sonunda içecekler konusunda dikkat çekerek gazlı içecekler yerine bol bol su tüketilmesi önerisinde bulunarak şunları kaydetti? ?Yiyeceklerin yanında ikram edilen gazlı, şekerli içeceklere karşı mutlaka dikkatli olun. Gazlı içecekler veya meyve suları gizli ve tehlikeli kalori kaynakları. Bunların yerine sade maden suları, ayran veya meyve çayları tercih edebilirsiniz. Bayram boyunca su tüketiminize de özen gösterin. Vücutta metabolik faaliyetlerin devam edebilmesi için mutlaka günde 8-10 bardak su tüketmelisiniz. ?
HABER : C.USTEN

Hazreti Mevlana'nın 752. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri başladı

Hazreti Mevlana'nın 752. Vuslat Yıl Dönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında "Huzur Vakti" yürüyüşü gerçekleştirildi. Detaylar Kayseri Haber'de...

TUSAŞ şehidi Ekici anısına 500 fidan toprakla buluşturuldu

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi'nin (TUSAŞ) Kahramankazan yerleşkesine düzenlenen terör saldırısında şehit olan mühendis Zahide Güçlü Ekici anısına, Atatürk Orman Çiftliği'nde 500 fidan dikildi.

Kayseri’de insan figürlü kaya resimleri ortaya çıktı

Kayseri'de bir vatandaşın ihbarıyla bulunan ve Neolitik Çağ'a ait olduğu değerlendirilen, insan figürlü kaya resimleri keşfedildi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Niğde'de ilk fazı tamamlanan tesiste yıllık 7 bin ton likra üretiliyor

Niğde Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) ilk fazı tamamlanan yaklaşık 240 milyon dolarlık likra (kumaşın dayanıklı ve esnek olmasını sağlayan sentetik lif) fabrikasında yıllık 7 bin ton likra üretiliyor. Detaylar Kayseri Haber'de..

Yozgat'ta uyuşturucu operasyonunda 1 zanlı yakalandı

Yozgat'ta düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 1 şüpheli gözaltına alındı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri nöbetçi eczaneler (7 Aralık)

Kayseri'de bugünkü nöbetçi eczaneleri sizler için derledik. 7 Aralık 2025 Pazar nöbetçi eczaneler listesine haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte Kayseri'deki nöbetçi eczaneler, Kayseri Haber Gazetesi'nin haberlerinde...

Kayseri'de pazar günü kurulan semt pazarları

Kayseri’de çeşitli mahallelerde haftanın 7 günü semt pazarı kuruluyor. Semt pazarları hangi gün ve nerede kuruluyor? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri’de namaz vakitleri (7 Aralık)

Namaz, islam dininde Müslümanlar'ın günde beş vakit Allah'a yönelerek kıldıkları ibadettir. Kayseri’de namaz vakitleri ne zaman? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri’de bugün vefat edenler (7 Aralık)

Kayseri’de bugün vefat edenler kimler? Kayseri’de bugün 5 vatandaşımızı kaybettik. İşte 7 Aralık Kayseri'de vefat edenler. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Yahyalı'ya bin 200 fidan dikildi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi şehirde yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede ilçelerde de devam eden fidan dikim etkinliği bu kez Yahyalı ilçesindeki Ağcaşar Barajı bölgesinde gerçekleştirildi.

Develi'de Türkiye'de ilk ve tek akıllı sera kuruldu

Kayseri Büyükşehir Belediyesi; Kayseri Üniversitesi Develi Kampüsü'ne 2 milyon TL’lik asfalt yatırımı yaparak 1200 ton sıcak asfalt serimi gerçekleştirdi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Başkan Çolakbayrakdar: "Kocasinan, farkındalığıyla da örnek oluyor"

Kocasinan Belediyesi tarafından, AFAD ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekiplerinin katılımıyla belediye personeline yönelik Acil Durum Tahliye Tatbikatı ve Yangın Tatbikatı gerçekleştirildi.

Talas; 5.0 hedefine bir adım daha

Talas Belediyesi; geçen hafta 'Talas’ta Dijital Dönüşüme Stratejik Adım' başlığıyla duyurduğu Talas 5.0 vizyonunu kararlılıkla sürdürüyor. Bu kapsamda masterclass iletişim eğitiminin ikinci oturumu Meclis Salonu’nda düzenlendi.

3'üncü kattan çarşafla indiler!

Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde ilginç bir olay yaşandı. İddiaya göre alkol içmek için gittikleri arkadaşlarını darp eden 2 şahıs, evin kapısının parmak iziyle açılması sebebiyle evden çıkamadı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kaza yapan alkollü sürücü, "Gazeteci çekerse üflemem" diyerek, ekiplere zorluk çıkardı

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde otomobil ile ticari taksinin çarpıştığı kazada 2 kişi yaralandı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Erciyes 38 FK deplasmanda kaybetti

TFF 3. Lig 2. Grupta mücadele eden Kayseri ekibi Erciyes 38 FK, ligin 12. haftasında deplasmanda oynadığı maçta Kilis 1984 A.Ş’ye 3-1 mağlup oldu. Detaylar Kayseri Haber'de...