BESLENME VE DİYETETİK UZMANI KULA:

?ETİ BİR GÜN DİNLENDİRMEDEN TÜKETMEYİN?

BESLENME VE DİYETETİK UZMANI KULA:
Sağlık 22.09.2015 17:49:16 0
Haberi Sesli Oku

   Kurban Bayramı için geriye sayım devam ederken uzmanlar fazla miktarda et tüketiminin yaratacağı sakıncalara dair vatandaşları uyamaya devam ediyorlar? Et tüketiminden kaynaklanacak sağlık sorunları yaşmamak adına neler yapılması gerektiği konusunda haber ekibimiz aracılığı ile ilimiz sakinlerine tavsiyelerde bulunan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Esra Kula,?Eti bir gün dinlendirdikten sonra tüketmeye başlayın? ifadesini kullandı?
Bayramlar, birbirinden lezzetli yemeklerin hazırlandığı, dost sohbetlerinin tatlılarla ikramlarla yapıldığı özel günlerdir? Aile bireylerinin, akrabaların, dostların bir araya geldiği zengin sofraların ve ikramların sunulduğu bayram günlerinde tadınızı kaçıracak sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengesine dikkat etmek gerektiğinin altını çizen . Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Kula haber ekibimize yaptığı değerlendirmede 8 öneride bulundu.Bu tavsiyelerin dikkate alınması halinde rahat bir bayram geçirileceğini vurgulayan Kula şu bilgileri verdi?.
1- Eti en az 24 saat dinlendirin
Kurban bayramında çok tüketilen yiyeceklerin başında tabii ki kırmızı et geliyor. Et tüketilirken dikkat edilecek önemli noktalardan biri kesildikten sonra dinlendirilmesi. En az 24 saat dinlendirilmeden yenilmesi etin sert olmasına bağlı hazımsızlık, şişkinlik gibi problemlerin yaşanmasına neden oluyor.
2- Eti saklama koşullarına dikkat edin
Eti saklamak istiyorsanız mutlaka bir pişirimlik porsiyonlar halinde yağlı kağıda sarın veya poşetleyin. Derin dondurucuda (-18 derecede) 3 ay, buzlukta (-2 derecede) 4-5 gün bu şekilde bekletebilirsiniz. Etleri çözdürmek istediğinizde derin dondurucudan buzdolabına alın. Çözdürülen etleri tekrar dondurmayın. Et çözüldükten sonra içerisinde hastalık yapan mikroorganizmalar hızla üreyebiliyor. Et hazırlama tahtanız ile sebze doğrama tahtanız ayrı olsun. Böylece etteki mikroorganizmalar sebzelere ya da salatalara bulaşmamış olur.
3- Etin yanına mutlaka yeşil sebze yiyin
Kırmızı et, kaliteli protein, birçok değerli vitamin ve mineralin kaynağıdır. Ancak C vitamini içermiyor. Etin yanına taze sebze veya bol limonlu salata ekleyerek C vitamini desteği yapabilirisiniz. Böylece demirin emilimi kolaylaşmış oluyor.
4- Yağsız ve fırında pişirin
Yağlı etlerin kolesterol ve doymuş yağ içeriği fazla. Kan yağları ve ürik asit düzeyini yükseltebiliyor. Bu nedenle de diyabet, şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon gibi rahatsızlıkları olan bireylerin et tüketim miktarlarına, etlerin pişirilme şekline ve yağ miktarlarına dikkat etmeleri gerekiyor. Etler kızartılmadan haşlama, yağsız soteleme veya fırında pişirme gibi yöntemlerle hazırlanmalı. Etli sebze veya kurubaklagil yemeklerine ayrıca yağ ilave edilmemeli. Sağlıksız pişirilen et yemekleri kolon ve mide kanseri riskini artırıyor. Mangalda pişirilen etler için ise mutlaka etin ateşle olan mesafesine dikkat etmek gerekiyor. Et ile ateş arasında en az 15 cm mesafe bulunmalı.Ateşe yakın temas eden etlerde kanser yapıcı maddeler oluşuyor.
4- Eti öğlen, sebzeyi akşam tüketin
Et yemekleri akşam geç saatler yerine öğle öğününde tüketin. Akşam yemeğinde sebze yemekleri veya yüksek posa içerikli kuru baklagil yemeklerini tercih edebilirsiniz. Böylece hazımsızlık ve şişkinlik gibi problemlerin önüne geçebilirsiniz.
5- Porsiyonlarınız büyük olmasın
Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da porsiyon kontrolü. Çünkü ağır bir öğün sonrasında kalp krizi geçirme riski artıyor. Porsiyon kontrolünü daha rahat sağlayabilmek için besin çeşitliliğini artırabilirsiniz. Etin yanına sebze yemeği, mevsim salata, tam tahıllı yiyecekler(bulgur, esmer pirinç, yarma?) yoğurt, cacık veya ayran gibi süt ürünleri ekleyebilirsiniz.
6- Öğün atlamayın
Porsiyon kontrolünü sağlayabilmek için ana öğünleri mutlaka tüketmeli ve öğün atlamamalısınız. Bayram sabahlarında mutlaka kahvaltı yapın. Kahvaltıda yağlı pastane ürünleri, kızartmalar veya hamur işleri yerine, peynir, yumurta, domates, mevsim yeşillikleri, salatalık, süt, kahvaltılık tahıl gevrekleri gibi hafif ve sağlıklı seçenekleri tercih edin.
7- Günde sadece bir ikram hakkınızı kullanın
Bayram gezmelerinde ikram edilen şekerli, unlu ve yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durun. Günde bir defa bir çeşit ikramlıktan yana tercihinizi kullanarak kendinizi kontrol edebilirsiniz. Örneğin bir küçük dilim baklava yediğinizde diğer öğünlerden ekmek veya meyveyi eksiltmelisiniz.
8- Maden suyu, ayran ve meyve çayları için

Belenme uzmanı Kula sözlerinin sonunda içecekler konusunda dikkat çekerek gazlı içecekler yerine bol bol su tüketilmesi önerisinde bulunarak şunları kaydetti? ?Yiyeceklerin yanında ikram edilen gazlı, şekerli içeceklere karşı mutlaka dikkatli olun. Gazlı içecekler veya meyve suları gizli ve tehlikeli kalori kaynakları. Bunların yerine sade maden suları, ayran veya meyve çayları tercih edebilirsiniz. Bayram boyunca su tüketiminize de özen gösterin. Vücutta metabolik faaliyetlerin devam edebilmesi için mutlaka günde 8-10 bardak su tüketmelisiniz. ?
HABER : C.USTEN


İlk kök hücre gen tedavisini uygulayan Dr. Lankester, KANKA'da

Kök hücre gen tedavisini bulan ve uygulayan Prof. Dr. Arjan Lankester, Kansere Karşı Birlikte Derneği (KANKA) Çocuk Hematoloji Onkoloji ve Kemik İliği Hastanesini ziyaret etti. Son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Sosyal medyanın gizli tehlikesi! Beyin çürümesi

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Aşkın Esen Hastürk, sosyal medyanın gereksiz kullanımını ifade eden "beyin çürümesi"nin tüm yaş gruplarını etkilediği söyledi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Kalp yetmezliği hastaları için yeni umut

Kalp yetmezliği hastaları "demir eksikliği" tedavisiyle destekleniyor. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Fedakarca görev yapan 112 ekiplerinin tek isteği anlayış

Ambulansın hastaneye ulaşmasına kadar geçen süreçte trafik ile mücadele eden acil tıp teknisyenleri, fedakarca yürüttükleri görevin karşılığında sadece her kesimden biraz daha anlayış bekliyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Türk doktor kadınların umudu oldu!

Kadınların yaşam kalitesini düşüren "stres tipi idrar kaçırma" rahatsızlığının tedavisi için Türk hekim tarafından geliştirilen "Mert" tekniğiyle ameliyat edilen çok sayıda hasta sağlığına kavuştu. Detaylar Kayseri Haber'de...

'Gezici Diş Klinikleri' 1082 kişiye ağız ve diş sağlığı hizmeti verdi

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, tahsis ettikleri gezici ağız ve diş sağlığı kliniği ile 10 ayda 1082 vatandaşa sağlık hizmeti sunduklarını bildirdi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Akciğer tedavisinde son gelişmeler!

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastaneleri'nde, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında, akciğer kanseri cerrahi tedavisinde son gelişmeler anlatıldı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Zatürreye dikkat! Hafif seyretse de ölüme yol açabilir

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem Tokmak, bazı zatürre türlerinin (atipik pnömoni) belirtilerinin daha hafif seyretmesine rağmen tedavi edilmediğinde ölüm riski taşıdığını belirtti. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kısmi felçli hastalar için "taşınabilir el dış iskeleti" geliştirildi

İskenderun Teknik Üniversitesi Araştırma Görevlisi Vedat Yeğin, 3 yıllık çalışmayla prototipini yaptığı cihazla el felci yaşayan hastaların tedavisine katkı sağlamayı hedefliyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Lösemiyi yenen çocuklar, hastanedeki kardeşlerine umut oluyor

Kayseri Şehir Hastanesinde lösemiyi yenerek hayata tutunan çocuk ve gençler, hastanede ziyaret ettikleri hasta çocuklara umut oluyor. Detaylar Kayseri Haber bülteninde...

Akciğer kanseri vakalarında korkutan artış

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de bir yılda, baş sorumlusu tütün ve tütün ürünleri kullanımı olan akciğer kanserine 31 bin kişi yakalandı, 25 bin kişi bu nedene bağlı hayatı kaybetti. Detaylar Kayseri Haber'de...

18 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle 18 ilaç daha geri ödeme listesine alındı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Melikgazi Belediyesi “Meme Kanseri” farkındalık eğitimi düzenledi

Melikgazi Belediyesi tarafından "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" kapsamında kadın personele yönelik meme kanseri farkındalık eğitimi düzenlendi. Detaylar Kayseri Haber’de...

İklim durumu sağlığı nasıl tehdit ediyor? Uzmanlardan uyarı!

Lancet Geri Sayım raporuna göre, iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki tehditlerini izleyen 15 göstergeden 10'u yeni rekorlara ulaştı. Detaylar Kayseri Haber bülteninde...

Zatürre ve gripte aşının önemi

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Acar, grip virüsünün zatürreye (pnömoni) dönüşebileceğini, bu hastalıklardan korunmanın en etkili yolunun aşı olduğunu belirtti. Detaylar Kayseri Haber'de...

Türkiye'de çocuklarda görme kusuru alarm veriyor

Sağlık Bakanlığınca geçen yıl yenidoğan, okul öncesi ve ilkokul 1. sınıftaki 2,4 milyon bebek ve çocuk göz taramasından geçirildi, 17 bininde çeşitli görme kusurları tespit edildi. Detaylar Kayseri Haber'de...