Tarih: 18.06.2012 10:30

BESLENME BOZUKLUĞU KRAMP NEDENİ

Facebook Twitter Linked-in

Uzm. Dr. Meltem Gündoğ, krampı, özellikle kol ve bacaklarda görülen istemsiz, spazmın geliştiği kas kasılmaları olarak tanımladı. Birçok krampın nedeninin saptanamadığını belirten Gündoğ, günlük yaşamdaki aşırı fiziksel aktivite, birbirini tekrarlayıcı hareketler, kullanılan ilaçlar, hormonal değişiklikler ve beslenme bozukluklarının kramp nedeni olduğunu ifade etti.
Krampın yalnızca fiziksel aktivitelerle ilgili olduğu sanısının yanlış olduğuna dikkat çeken Gündoğ, özellikle beslenme bozukluklarına, kalsiyum, magnezyum ve potasyum eksikliğine dikkat etmek gerektiğinin altını çizdi. Gündoğ Tabi bu mineralleri azaltan etkenleri de değerlendirmek gerekir. Aşırı sıcakta çalışmak, diüretik tansiyon ilaçları ve bir takım tiroid ilaçları kullanmak, aşırı terlemek, aşırı fiziksel aktivite, hormonal değişiklikler, bu minerallerin emilimini ve kullanımı bozacağı için, ilk önce tepkisel olarak cildimizden sonra kaslarımız tepki veriyor.” dedi.
Kramp esnasında, fiziksel aktiviteyi bırakıp gevşemek gerektiğini belirten Gündoğ, Kramp giren kası kas yönünde sıvazlamak gerekiyor. Ve çok büyük bir kas rubunu ilgilendirmiyorsa ters yönde o kası germek gerekiyor. Daha sonrasında o bölgede kas yumağı şeklinde şişlikler ve ciddi ağrılar olabilir, bunun için de kişinin, dayanabildiği kadar sıcak kompres ve germe, gevşeme egzersizleri yapması rahatlamayı sağlar.” diye konuştu. Gündoğ, krampların sık tekrarlanması durumunda mutlaka doktora başvurmak gerektiğini kaydetti.
Krampların, fiziksel aktiviteye sekonder olarak gelişmesi nedeniyle daha ziyade gençlerde görüldüğünü de vurgulayan Gündoğ, Bir de sebepsiz olan kramplar var, özellikle gece krampları olarak karşımıza çıkıyor. Bunun için de yine aynı sebepler söz konusu. Hastalara bu durumda yatmadan önce bol sıvı almalarını, mutlaka gevşeme egzersizleri yapmalarını, ılık bir duş almalarını tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —