Teknoloji ilerliyor, tıp aşama kaydediyor ve çaresiz olarak bilinen bir çok hasatalık aratık tedavi edilebiliyor. Bilim insanları her geçen gün yeni bir gelişmenin haberini veriyorlar.. İşte bu gelişmelerden bir yenisi karanlığa gömülmüş bir çok göze u
Kornea nakli, organ naklinin aksine, kadavradan da alınabiliyor. Kornea nakli için kan grubu ya da doku uyuşması gibi bir şart da yok. Yaş farkı dahi gözetmeksizin, korneaları alınan kadavradan nakli yapılan hasta vatandaşlarımız, sağlıklarına kavuşuyor. Kornea`nın kişinin ölümü sonrasındaki 6 saat içerisinde alınarak başkalarına sağlık verebileceğini ve adeta kornea değil "sağlık nakli" yapılabileceği konusuna vurgu yapan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kuddusi Erkılıç;" Kornea dediğimiz şeyi, saatin camı gibi düşünebilirsiniz. Kornea tabakası göze gelen ışığın içeriye geçmesini ve adeta terbiye edilerek içeriye geçmesini sağlayan bir tabakadır. Korneamız bulanık olursa, mercek özellikleri fevkalade bozulursa kendisine has özellikleri yerine getiremiyor demektir." ifadelerini kullanarak sözlerine şöyle devam etti.
Kornea nakli konusunda kan grubu ya da doku uyuşması gibi faktörlerin ortadan kalktığını ve herhangi birinin korneasının başka bir hastaya nakledilebileceğini ifade eden Erkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü.
Konuyla ilgili yasalardaki son düzenlemelerle birlikte eskiden;" Korneası alınmak istenen kişi aksini beyan etmediği taktirde, işlem gerçekleştirilebilir." ifadesi yer alıyordu ve bu da cenaze yakınlarıyla doktorlar arasında problemlerin yaşanmasına neden oluyordu. Şimdi ise bu ifade;" Korneası alınmak istenen kişi aksini `yazılı beyan` etmediği taktirde, işlem gerçekleştirilebilir." şeklinde değiştirildi. Bu da kornea naklini oldukça kolaylaştırdı. Konuyla ilgili Erkılıç şunları söyledi.