Uzun raf ömrü sayesinde çok tercih edilen Brokoli’nin her derde şifa bir bitki olduğunu vurgulayan Beslenme Uzmanları özellikle pandemi sürecini devam ettiği soğuk kış aylarında bol bol tüketilmesi tavsiye bulunurken; eğer çiğ tüketilmeyecekse, haşlanma süresinin 5 dakikayı geçmeyecek şekilde pişirilmesinin faydalı olacağının altını çizmeyi de ihmal etmiyorlar.
“Brokoli, uzun raf ömrüyle oldukça tercih edilen sebzelerden biridir. İçerdiği vitaminler sayesinde adeta bir besin deposudur” diyen Beslenme Uzmanları açıklamalarının devamında “Brokoli, insan sağlığı için çok faydalı sebzelerden birisidir; başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere, diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Vücuttaki sağlıklı hücreleri ve dokuları destekleyen, oksidatif stresi azaltan, çok sayıda antioksidan içerir. Böylece bağışıklık sistemini güçlendirir, yaşlanmayı geciktirir. Vücudun toksinleri atmasına yardımcı olur. Brokoli, vücudun pH seviyelerini dengelemeye yardımcı olan alkali bir sebzedir. Çiğ ve pişmiş olarak tüketilebilir. Hafif buharlanarak hazırlanması en pratik ve ideal tüketme yöntemidir” değerlendirmesinde bulunuyorlar.
Açıklamalarının devamında “Brokolinin içeriğinde bulunan biyoaktif bileşikler sayesinde vücudun bağışıklık sistemi güçlendirilir, antioksidan kapasitesini arttırılır, böbrek kanseri, prostat kanseri, idrar kesesi ve akciğer kanseri, vb. hastalıklardan korunması sağlanır. Büyümüş tümörler üzerinde etkilidir. İçerdiği folat sebebiyle kolon, mide ve servikal kanserlere karşı koruyucudur. Brokoli de bulunan bir bileşik olan sülforafan vücuttan ekstra östrojeni uzaklaştırmasıyla özellikle göğüs, rahim ve kolon kanseri için yararlıdır” diyen uzmanlar Brokolinin diğer faydalarını da şöyle sırlaıyorlar.
*İçerisinde bulunan, Kuersetin nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve Sülforafan sebebiyle ise yaşlanma sürecini yavaşlatır.
*Vücutta A vitaminine dönüştürülen beta-karoten içermesi sebebiyle göz sağlığı için faydalıdır. Gözleri maküler dejenerasyonu, katarakt gibi hastalıklardan korur.
*Sağlıklı insulin salgılanmasını ve dengelenmesini sağlayarak kan şekerini düzenler.
*Kalp sağlığını korur. Brokolinin içinde bulunan antioksidanlar kalp krizi riskini azaltır. Brokolinin içindeki sülforafan ve glukorafan bileşikleriyse kolestrol seviyelerini azaltarak kalbin atış ritmini düzenlemeye yardımcı olur.
*İçerdiği C ve K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, çinko ve fosfor dolayısıyla kemik ve dişleri güçlendirir.
*Kansere karşı koruyucudur. Mide ve yemek borusu kanseri tehlikesini azaltır.
*Bol miktarda C vitamini içeren Brokoli, bağışıklık sistemini destekler ve alerji belirtilerini önler. C vitamini, cilt için ana destek sistemi olan kolajen oluşumunda gereklidir.
*Brokoli aynı zamanda diyet yapanlar için de oldukça az kalorili, sağlıklı bir seçenektir.
*Brokolinin içinde C, E, A, K B6, B2 vitaminleri vardır. Ayrıca magnezyum, fosfor, potasyum, demir, çinko, selenyum da bulunmaktadır.
*İçerdiği yüksek miktarda besin lifi ile sindirime de yardımcı olur.
Uzmanlar açıklamalarının sonunda “Brokoli mümkünse besin değerlerini yitirmemesi için buharda pişirilmeli, mümkün değil ise suda haşlanmalıdır.” ifadesini kullanıp “ Kapak açık olarak 5 dakikayı aşmayacak şekilde pişirilmelidir, bu süreyi aştığı ve eridiği takdirde brokoli bütün besin değerlerini kaybedecektir” şeklinde uyarmayı da ihmal etmiyorlar.