“KANSERDEN KORUNMAK İÇİN BOL BOL KARPUZ TÜKETİN”
Kansere karşı koruma özelliği olduğu bilinen laykopen maddesinin karpuzda bol miktarda bulunduğuna dikkat çeken beslenme uzmanları yaz mevsiminde bolca bulunan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından da sevilip tercih edilmesinden dolayı bol bol tüketilmesini tavsiye ediyorlar…
Laykopen maddesinin antioksidan özelliği nedeniyle kansere karşı koruma sağladığını belirten beslenme uzmanları "Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir. Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir.'' değerlendirmesinde bulunup bu mevsimde bol olması ve fiyatının düşük olmasında dikkat çekip bol bol tüketilmesini öneriyorlar…
Öte yandan karpuzun besin değeri açısından da oldukça zengin bir meyve olduğuna dikkat çeken uzmanlar "Karpuzun içerdiği bol miktardaki potasyumun insan sağlığı açısından son derece faydalıdır. Potasyum böbreklerin daha iyi çalışmasını ve vücuttan sodyumun atılmasını hızlandırır. Fazla sodyumun vücuttan atılması sonucunda da kan basıncı dengelenerek kalp işlevleri düzenlenir ve kalp krizi riski azaltılır” ifadesini kullanıp her yaş gurubundan insanının bol bol tüketmesi tavsiyesinde bulunuyorlar…
Su kaybını önleyen ve çilt sağlığı için de önemli kazanımları olan karpuzun sofralarımızdan eksik etmeyelim diyen uzmanlar şeker hastalarına dikkatli tüketmeleri uyarısında bulunmayı da ihmal etmiyorlar…