Vitamin deposu Turp’ un sağlık açısından birçok faydası bulunduğunu hatırlatıp, özellikle İçerdiği antioksidan bileşikler ile kansere karşı koruma sağladığının altını kalın çizgilerle çizen beslenme uzmanları her mevsim tüketilebilecek olan turpu sofralarınızdan eksik etmeyin tavsiyesinde bulunup “Bol bol turp tüketin, turp gibi olun” tavsiyesinde bulunuyorlar.
Beslenme uzmanlarına göre her mevsim sofranızda yer alabilecek olan turpu, yaz, kış ve sonbahar turpu olarak üç çeşitte ayırıyorlar… Ülkemizde genelde renklere göre çeşitlendirilmekte olup, en bilinenleri kırmızı ve siyah turptur. İçerdiği organik asitler nedeniyle keskin bir tada sahip olan turpun antioksidan olarak bilinen flavonoidlerden zengin olduğunun dikkat çeken beslenme uzmanları karaciğer ve safra sağlığı açısından siyah turpu, antioksidan içeriği açısından kırmızı turpu tercih edilmesini tavsiye ediyorlar. Uzmanların her mevsim bol bol tüketin tavsiyesinde bulundukları turpun faydaları bakın nasılda uzayıp gidiyor.
* İçerdiği antioksidan bileşikler ile kansere karşı koruma sağlamaya yardımcı olur.
* İçerdiği kükürtlü bileşikler sayesinde safra akışını hızlandırır. Kükürtlü birleşiklerin, karaciğer sağlığını koruduğu bilinmektedir.
* Safra salgısı üzerindeki olumlu etkisi ile sindirimi kolaylaştırır.
* İdrara çıkışını hafif dereceli hızlandırır, ödem çözücü etki gösterir.
* Düşük glisemik indeksli (kan şekerini yavaş yükselten) ve yüksek posalı olduğu için şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir sebzedir.
* Lif içeriği yüksek olduğu ve fitosterol içerdiği için kan kolesterolünü azaltıcı etki gösterir.
* Lif içeriği ve içerdiği glukosinolat birleşikleri ile kalın barsak kanseri başta olmak üzere, kansere karşı koruma sağladığı düşünülmektedir.
* Düşük kalorili olduğu için diyet yapanlar için uygundur.
*Turp, yüksek oranda potasyum içerir. Potasyum, kalp kası dâhil kasların düzgün çalışması için gerekli bir mineraldir. Vücuda yeteri miktarda potasyum alımı, yüksek tansiyona karşı koruyucu özellik taşımaktadır.
*Turpun içerisinde yüksek düzeyde folat bulunması, turpu diğer sebzelerden ayrıcalıklı kılmaktadır. Folat vücudumuzdaki genetik kodlanmaların (DNA’nın) onarımında kullanılmaktadır. 1 kâse turp salatası tükettiğinizde günlük folat ihtiyacınızın % 7’sini karşılarsınız.
*Kalsiyum mineralinin en iyi bitkisel kaynaklarından olan turp, özellikle menopoz dönemindeki kadınlara önerilmektedir. Ayrıca kemik erimesine karşı olumlu etkileri bilimsel çalışmalar ile desteklenmiştir. Turp yaprakları da turp kadar iyi bir kalsiyum kaynağıdır.
*Bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında görevli olan C vitamini, turpta yüksek oranda bulunmaktadır. Gün içerisinde 1 kâse turp salatası tüketilmesi günlük C vitamini ihtiyacımızın %40’ını karşılamaktadır.