Uyuşturucuyla tanışma yaşı maalesef her geçen gün düşmekte. Özellikle son dönemde sıkça duyduğumuz bir illet var. Adı“bonzai”. Sentetik bir uyuşturucu madde olan “Bonzai”, kolay üretilebilmesi ve ucuz olması nedeniyle, çocuklarımız
Bonzainin sentetik bir uyuşturucu olduğunu ve kolay üretilip, ucuza mal edildiğini ifade eden Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Uzman Psikiatris Dr. Mustafa Reyhancan;”Son zamanlarda `Bonzai`, yazılı ve görsel basında gündemde olan bir konu. Uyuşturucu maddeler, sentetik ve doğal uyuşturucular olmak üzere ikiye ayrılır. Doğal uyuşturucular; esrar, eroin ve benzeri uyuşturuculardır. Bir de sentetikler var. Bonzai adı altında geçen yalnızca tek bir çeşit uyuşturucu değildir. Şu anda bilinen 80’in üzerinde sentetik uyuşturucu madde var. Bunlar farklı isimlerle de anılıyor ancak şu an gündemde olan “bonzai”. Bu sentetik maddeler maalesef hem çok ucuz bir şekilde üretilebilmekte hem de çok basit “merdiven altı” tabir edilen ev düzeneği laboratuarlar da dahi üretilebilmektedir. Bu nedenle de gençlere, çocuklara çok kolay bir şekilde ulaştırılması mümkündür. Bu uyuşturucuların kullanıcıları üzerinde çok ciddi ve tehlikeli yan etkileri olabiliyor. Yalnızca “tek” kullanımda ölümden tutun psikoz dediğimiz, psikiyatrik hastalıkların başlangıcı veya kalp krizi gibi fiziksel hastalıklara neden olabilmektedir. Öncelikle kullanan kişilere bulmaktan ziyade, üretilişi, ülkemize girişi, polisiye tedbirler, aile, okul, çevre kısacası tıbbi dönemden önceki kısım çok daha önemlidir. Çünkü biz bu işin son noktasındayız. Kişi bize geldikten sonra ciddi şekilde ilaç tedavisi, terapi, amatem kliniğine yatış gerekmekte. Bu evreye gelindiği taktirde de geri dönüşü maalesef çok zor oluyor. Bu yüzden önceki tedbirlerin çok daha ciddi ve teferruatlı alınması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.
Konuyla ilgili Kayseri Valiliği`nin de teyakkuz halinde olduğunu belirten Uzman Psikiatris Dr. Reyhancan;” Konuyla ilgili bu sabah valimiz başkanlığında 14-15 teşkilatın katıldığı bir toplantı yapıldı. İlimiz genelinde alınması gereken tedbirler,i yapılması gereken eğitim çalışmaları planlandı. Valimiz başkanlığında bu çalışmalarda yürütülmektedir. “ diye konuştu.
Bağımlıların genellikle her çeşit uyuşturucuyu kullandığını ve tek başında “bonzai” kullanımının çok düşük bir oranda olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Reyhancan;” Bu tip uyuşturucu kullanan kişiler genellikle “mix” dediğimiz. Yani biz sorduğumuzda “Ne kullanıyorsun ?” diye, “Hepsini kullanıyorum.”diyor. O yüzden yalnızca “bonzai” kullanıyorum diye gelen kişi sayısı çok az. Sadece bonzai kullanıyorum diyerek bize başvuran Temmuz ayı içerisinde 5 hastamız var. Haziran ayında yalnızca 1 kişi başvurmuş. Kıyasladığımızda uyuşturucu kullanan çok fazla. “ ifadelerini kullandı.
Sözlerinin sonunda ailelere ve gençlere tavsiyede bulunarak “Bu illete bağımlı olduktan sonra kurtulmak çok güç” ifadelerini kullanan Uzm. Dr. Reyhancan sözlerini şöyle sürdürdü. “Eğitim aileden başlar. Aileler lütfen çocuklarınıza mukayet olun. Gençlerin, çocukların çevrelerinde kimler var, kimlerle geziyorlar. İyi okula verdik, şu puanı aldı gibi düşüncelerle topu yalnızca Milli Eğitim’e atmasınlar. Lütfen çocuklarının ne yaptığını, kimlerle dolaştığını bilsinler. Eğitim aile başlar dedik. Baba neyse erkek çocuk odur, anne neyse kız çocuk odur. Bu psikiyatrinin genel kuralıdır. Anne, babalar çocuklarına iyi örnek olup, her anlamda iyi bir eğitim vermeliler. Çünkü iş bize kalırsa, en iyi Amatem kliniklerinde dahi iyileşme oranları çok düşük. Bu belki moral bozucu ancak, dünyanın en iyi “Amatem” kliniklerinde dahi hastaların iyileşme oranı %5. “Yatarız hastaneye iyileşiriz” diye bir durum söz konusu değil. Bağımlı olduktan sonra kurtulmak çok güç. O yüzden bu illete hiç bulaşmadan, çocuklarımız, gençlerimizi koruyalım"