Borsa ve fon dolandırıcılığı arttı, TSPB uyardı!

Yüksek enflasyonist ortamda birikimlerinin değerini korumak isteyen vatandaşlar sermaye piyasalarına yöneldi. Bu durumu fırsat bile dolandırıcılar da vatandaşları mağdur etmeye başladı. Detaylar Kayseri Haber'de

Ekonomi 21.10.2024 12:06:00 189 0
Borsa ve fon dolandırıcılığı arttı, TSPB uyardı!

Türkiye’nin içinde bulunduğu yüksek enflasyonist ortamda birikimlerinin değerini korumak isteyen yatırımcılar borsa ve yatırım fonları gibi sermaye piyasası araçları ile altın, gümüş gibi emtialara  yöneldi. 

Bu durumu fırsat olarak gören dolandırıcılar da özellikle sosyal medya platformları üzerinden, yüksek kar vaadiyle yatırımcı ve vatandaşları mağdur ediyor. 

Çoğunlukla sermaye piyasalarında işlem yetkisi olan aracı kurumlar ile tanınmış ekonomi ve finans uzmanlarını taklit eden hesaplar kullanan dolandırıcılar, vatandaşları mağdur ediyor. 

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği de son zamanlarda dolandırıcılık olaylarının artması üzerine vatandaşları uyardı. Birlikten yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Son zamanlarda, sermaye piyasasında faaliyette bulunmaya yetkili kurumlarımızın unvanlarını, logolarını, sahte olarak düzenlenen aracılık faaliyeti belgelerini ve/veya kurumlarda çalışan kişilerin ad ve soyadlarını kullanarak, telefonla ve/veya sosyal medya hesapları üzerinden, yüksek getiri vaatleri ile vatandaşlarımızın sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmak üzere hesap açılışına davet edildiği ve yatırım amaçlı olarak belirtilen hesaplara para gönderilmesinin istenildiği ihbarları alınmaktadır.

Sermaye piyasası mevzuatı uyarınca Türkiye’de yerleşik yatırımcıların sermaye piyasası araçları işlemleri yalnızca Sermaye Piyasası Kurulu’nca (SPK) yetkilendirilen kurumlar aracılığıyla yapılabilmektedir. SPK tarafından yetkilendirilmiş kurumların listesine aşağıdaki bağlantılardan ulaşılabilir:

https://spk.gov.tr/kurumlar/yatirim-kuruluslari/araci-kurumlar

https://spk.gov.tr/kurumlar/yatirim-kuruluslari/bankalar

https://www.spk.gov.tr/kurumlar/portfoy-yonetim-sirketleri

https://www.spk.gov.tr/kurumlar/yatirim-ortakliklari"