“BROKOLİ KANSERİ ÖNLEYİCİ EN GÜÇLÜ SEBZEDİR”
Uzmanların kansere karşı en güçlü koruyucu olduğuna dikkat çektikleri ‘Brokoli’nin faydaları saymakla bitmiyor… Peki uzmanların bu kadar önemsedikleri brokoli nasıl tüketilmeli? Brokolinin faydaları nelerdir? Hepsi ve daha fazlası bu haberimizde…
Uzmanlar düzenli brokoli tüketiminin kanser, diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi rahatsızlıkları azaltmaya ve önlemeye yardımcı olduğunu vurgulayarak “1 bardak çiğ brokoli günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 153’ini, folat ihtiyacının yüzde 14’ünü, A vitamini ihtiyacının yüzde 11’ini ve diyet lifi ihtiyacının da yüzde 9’unu karşılar” değerlendirmesinde bulunuyorlar…Peki bu mucizevi bitkinin başka ne gibi faydaları var : Uzmanlar Brokolinin içinde yüksek oranda bulunan K vitamininin kanın pıhtılaşması için gerekli birçok proteinin çalışması için gerekli olduğunun altını çizip, yine C vitaminin vücudun doku ve kemik yapısında olan kollajenin yapımı için gereklidir. Yaraların iyileşmesini sağlar. Çok güçlü bir antioksidandır ve serbest radikal hasarına karşı vücudu korur hatırlatmasını yaparken; Brokoli içindeki Yüksek lif oranın sağlıklı bir sindirim sistemi oluşturduğunu kaydedip aynı zamanda kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olduğunu belirtiyorlar…Yine brokolinin içinde yüksek oranda bulunan potasyumun ise sinirlerin iletimi ve kalbin kasılma fonksiyonları için gerekli bir mineral ve elektrolit olduğu, Folat’ın vücutta yeni hücrelerin üretimi ve korunması için gerekli olduğu, Lutein’in yaşa bağlı dejenerasyonu ve katarakt oluşum riskini yavaşlatıyor… Ayrıca Brokoli içerdiği sulforaphen adlı bileşik sayesinde eklem rahatsızlıklarına karşı savaşır. Bu bileşik iltihaplanmaya neden olan enzimleri yok ederek kıkırdağın yapısını korur. Cildi UV ışığın etkilerine karşı korur: Brokoli cilt kanserini önlemeye yardımcıdır. Bu özelliğinden brokoliyi yiyerek değil cilde doğrudan uygulayarak faydalanabiliriz. Yapılan çalışmalarda ultraviyole radyasyonun zararlı etkileri cilde brokoli ekstresi uygulandığında azaltılmıştır. Diyabetle oluşan kalp hasarını önler: Brokoli tüketimi kalp kan damarlarını koruyucu etki gösteren enzimlerin üretimini sağlayıp, bu enzimlere zarar veren moleküllerin etkisini azaltır. Kanser riskini azaltır: Her ay 3 kez brokoli tüketimi mesane kanserine yakalanma riskini yüzde 40 azaltmaktadır. Brokoli bitkisinin bileşikleri vücudu havadan kaynaklı kirleticilerin etkisinden arındırır. Yapılan bir çalışmada ½ bardak brokoli filizi içeren içecek tüketimi yüksek oranda benzen ve akroleynin vücuttan atılmasını sağlamıştır. Bunlar insanlar için kansorejen ve akciğeri tahriş edici maddelerdir. Brokoli içindeki mirosinaz enzimi kanser oluşum riskini azaltır. Bu enzim brokolide bulunan kükürt içeren bileşikleri izotiyosiyanatlara çevirir, bunlarda kanser karşıtı olarak görev yaparlar.Peki bu kadar önemli bir yiyecek nasıl tüketilmeli…. Uzmanlara göre bu sebzeden en iyi şekilde faydalanmak istiyorsak buharda hafif pişirmeliyiz… Maximum fayda için çiğ olarak tüketilebilir. Brokoliyi aşırı pişirir veya kaynatır iseniz besin öğesi kayıpları %60’lara kadar çıkacaktır. Koyu yeşil ve mor brokoliler daha fazla sağlık faydası için tercih edilebilir. Brokoli sapları da 1 orta boy havuç ve 1 elma eşliğinde kolay ve besleyici bir içecek olarak tercih edilebilir.”