Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.
İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız?
Hadi, malzemeleri hazırlayın ve mutfağın başına geçin!
Patates Çorbası İçin Malzemeler
- 2 adet patates
- 1 adet kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 litre sıcak su
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
Üzeri için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
Patates Çorbası Nasıl Yapılır?
- Patates çorbası için öncelikle kabuğunu soyduğumuz patatesleri küçük küpler halinde doğrayın.
- Soğanı da ince ince doğrayın. Sarımsakları da aynı şekilde doğrayın.
- Tencereye sıvı yağı alın ve ısıtın. Üzerine sarımsak ve soğanı ekleyerek kavurun.
- Soğanlar diriliğini kaybedip rengi döndükten sonra üzerine patatesleri ekleyerek kavurmaya devam edin.
- Patateslerinde rengi döndükten sonra sıcak suyu ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak pişmeye bırakın.
- Çorbanın terbiyesi için yoğurda yumurta sarısı, un ve limon suyunu ekleyerek çırpın.
- Kaynayan çorbanın suyundan bir iki kepçe alın, terbiyeye yavaş yavaş ekleyip bir yandan da karıştırarak terbiyeyi ılıtın. Böyle yaparsanız çorbanın terbiyesi kesilmemiş olacak.
- Hazırladığınız terbiyeyi kaynayan çorbaya eklerken çorbayı karıştırmaya devam edin ki çorba da kesilmesin. Bu şekilde ara ara karıştırarak çorbanızı kaynamaya bırakın.
- Birkaç dakika kaynadıktan sonra tuz ilave ederek çorbanın tuzunu ayarlayın.
- Son olarak çorbanın sosu için küçük bir tavada erittiğiniz tereyağına kırmızı toz biberi ekleyerek kızdırın.
- Sosu ocaktan alıp altını kapattığınız çorbaya ekleyerek karıştırın ve servis edin. Afiyet olsun!
İçli Köfte İçin Malzemeler
Dışı için;
- 1.5 su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 çay bardağı irmik
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 su bardağından biraz az un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı soğuk su
İçi için;
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 300 gr kıyma
- 3 orta boy soğan
- Yarım tatlı kaşığı salça
- Yarım demek maydanoz
- 1 küçük çay bardağı küçük parçalı ceviz (isteğe bağlı)
- Tuz
- Pul biber
- Karabiber (baharatlar ve tuz isteğe göre ayarlanabilir.)
Kızartmak için;
İçli Köfte Nasıl Yapılır?
- Soğanlar ince ince doğranır. Tavaya sıvı yağ alınıp soğanlar eklenir ve pembeleşinceye kadar kavrulur.
- Kavrulan soğanlara Kıyma eklenir suyunu çekinceye kadar kısık ateşte kavrulur.
- Daha sonra salça eklenir 3 dk daha kavrulur. Biraz su eklenir tekrar (yumuşak kalması gerekiyor kuru olmamalı).
- Baharatlar, tuz, ceviz ve ince kıyılmış maydanoz eklenip ocağın altı kapatılır. Soğumaya bırakılır.
- İnce bulgur 1 bardak soğuk su ile kısır yapar gibi ıslatılır.
- Suyu çekilince irmik salça baharatlar tuz eklenip 15 dk boyunca azar azar suyu eklenip iyice yoğurulur.
- Daha sonra un eklenir 5 dk daha yoğurulur. Ele alınıp yuvarlandığında dağılmıyorsa tamamdır. Ele yapışabilir. Eller iyice yıkanır tekrar hamur ele alındığında yapışmaz.
- Cevizden biraz daha büyük parçalar alınıp baş parmak ile ara ara su alınarak içi ince bir şekilde açılır. İç koyulur ve yukarı doğru limon şeklinde uzatılır. Hepsine aynı işlem uygulanır.
Aşamaları çekemedim çünkü ellerim hamurlu iken fotoğraf makinesini tutamadım. - Biten içli köfteler kızgın 1 bardak sıvı yağda kızartılır.
Elmalı Tart İçin Malzemeler
- Yarım paket oda sıcaklığında tereyağı ya da margarin (125 gr)
- 1 adet yumurta
- Yarım su bardağı toz şeker
- Yarım paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un (yaklaşık 2 su bardağından 2 çorba kaşığı fazla un)
Elmalı Harç için:
- 4 adet orta boy elma (büyükse 3 adet yeterli)
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Üzerine:
Elmalı Tart Nasıl Yapılır?
- İlk olarak elmalı iç harcını hazırlayın. Elmaların kabuklarını soyup rendeleyin. Tarçını ve şekeri de ekleyip pişirin ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
- Daha sonra tart hamurunu hazırlayın. Bir kapta yumurta, tereyağı, şekeri iyice elimizle karıştırın. Kabartma tozu ve unu azar azar ekleyip ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru 15 dk. kadar dinlenmeye bırakın.
- Hamur ve iç harcını tart kalına yerleştirin. Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça ayırın. Kalan hamurdan orta boy borcam tepsisi ya da tart tepsisi kadar oklava ile açın. Yağlanmış tepsiye yerleştirip elmalı harcı döküp yayın. Portakal büyüklüğündeki hamuru da açıp şeritler kesip üzerine koyun.
- Elmalı tartı pişirin. Önceden ısıtılmış 185 derece fırında kızarana kadar pişirin.
- Üzerine pudra şekeri serpip servis edin.