Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.
İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız?
Hadi, malzemeleri hazırlayın ve mutfağın başına geçin!
Collejen Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 adet soğan
- 1 adet havuç
- 100 gram kadar karnabahar
- 100 gram kadar brokoli
- 2 diş sarımsak
- 500 ml su
- 1 su bardağı önceden hazırladığım collejen suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
Terbiyesi için;
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağı süt
Collejen Çorbası Nasıl Yapılır?
- İlk olarak soğanlarımızı doğramakla başlıyoruz ,ince ince de oradan soğanlarımızı 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavuruyoruz.
- Ardından içerisine iki diş sarımsağımızı ilave edip sarımsakla beraber kavurmaya devam ediyoruz
- Ardından rendelenmiş olan havuçlarınızı ilave edip bir taşım böyle rengi dönene kadar pembeleşinceye kadar havuçlarınızı da kavuruyoruz .
- Ardından brokoli ve karnabahar içerisine ilave edip 500 ml kadar suyu ilave edip kaynama kaynamaya bırakıyoruz.
- Bu arada önceden yaptığım kemik suyu collejen hazırlamıştım bir su bardağı kadar ilave ediyoruz.
- Ardından çorbamız kaynamaya bırakıyoruz.
- Terbiyesi için iki yemek kaşığı unu iki yemek kaşığı tereyağı unumuzun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
- Çorbamızın suyundan ilave edip ben beşamel sos şeklinde hazırlıyoruz.
- Çorbamızı rondodan geçiriyoruz. Kavrulan unu içine ilave ediyoruz.
- Tencereyi tekrar ocağa alıp içerisine 1 bardak süt ilave ediyoruz deneyecek olan herkese afiyet olsun
Lahana Sarması İçin Malzemeler
- 1 adet küçük boy sarmalık lahana
İç harcı için;
- 2 su bardağı pirinç
- 1 büyük boy soğan
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Yarım demet maydanoz
- Karabiber
- Kimyon
- Tuz
- Nane
Lahana Sarması Nasıl Yapılır?
- Öncelikle lahananın baş kısmındaki sert yerini daire şeklinde keserek çıkartalım.
- Derin bir tencereye koyalım üzerine su ekleyip ocağın altını açalım.
- Kaynadıkça yumuşayan yaprakları sırayla alalım.
- Haşlama işlemi bitince iç harcına geçelim.
- Soğan ince küpler halinde doğrayalım, yağı dökelim ve uygun bir tencerede kavurmaya başlayalım.
- Kavrulan soğanın üzerine salça ekleyelim ve yıkanmış pirinç ekleyip kavurmaya devam edelim.
- Tuz ve baharatlar ilave edilir karıştırılır ve altı kapatılır.
- Lahanaları sarmak için sert yerleri bıçakla ayirip uygun büyüklükte parçalar kesip saralım.
- Tencerenin dibine önceden kesilen parçalardan biraz atalım ki yapışma vs olmasın ,sonra üzerine sardığımız sarmaları dizelim.
- Üzeri için ben ayrıyetten salçalı sos yapmıyorum onun yerine salçalı iç harcımızın kıvamı dengelediğini düşünüyorum. Bu yüzden üzerini biraz geçecek kadar su ekleyip kısık ateşte pişirmeye bırakalım.
- Pişirme sureleri farklılık gösterebilir dikkat edelim.
İzmir Bombası İçin Malzemeler
Hamuru İçin;
- Yarım su bardağı ılık su
- Yarım çay bardağından az sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 paket vanilya
- 1,5 su bardağı un
İçi İçin;
İzmir Bombası Nasıl Yapılır?
- Tatlımızın hamuru için; derin bir kabın içerisine suyu, sıvı yağı, şekeri, vanilyayı alalım. Unu da hamurumuz ele yapışmayacak bir kıvam alana kadar yavaş yavaş ekleyelim ve karıştırıp, yoğuralım.
- Kıvam alan hamurumuzun üzerini streç film ile kapatalım ve 20 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
- Hamurumuza şekil verme aşamasına geçmeden önce, fırınımızı en yüksek derecede alt-üst ayarında çalıştıralım.
- Dinlenen hamurumuzu tezgaha alalım ve elimizle rulo şekli verelim.
- Daha sonra hamur kesme aparatı ya da bıçak yardımı ile hamurumuzu 18 parçaya ayıralım ve küçük küçük bezeler haline getirelim.
- Hazırladığımız bezelerden bir tanesini alalım, elimiz ile bastırarak hafifçe genişletelim.
- Daha sonra oklava yardımı ile hamurumuzu ince bir şekilde açalım.
- Açtığımız hamurun ortasına kakaolu fındık kremasından kaşık ile koyalım ve bohça şeklinde kapatalım.
- Hamuru açıklık kalmayacak şekilde kapatalım, fazla gelen kısım olur ise makas yardımı ile keselim.
- Fırın tepsimize pişirme kağıdını yerleştirelim.
- Hazırladığımız İzmir bombamızı topladığımız kısım alta gelecek şekilde, pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine alalım. Tüm bezelerimiz bitene kadar, sırası ile aynı işlemi uygulayalım
- Tatlımızı fırına sürelim ve fırınımızın ayarını 220°C’ye düşürelim, fanlı olarak pişirelim. Pişirme işlemini fırının başından ayrılmadan, dikkatli bir şekilde pişirmelisiniz. Tatlımız 5-6 dakika içerisinde pişecektir.
- İlk sıcağı çıkan İzmir bombalarını, servis tabağına alarak dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz.