Tarih: 23.12.2024 13:24
Bugün ne pişirsem?
Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.
İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız?
Hadi, malzemeleri hazırlayın ve mutfağın başına geçin!
Kayseri Yağ Mantısı İçin Malzemeler
- 1 su bardağı ılık süt (220 ml)
- 1.5 su bardağı ılıtılmış su
- 1 paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 10 yemek kaşığı sıvı yağ
- 5 yemek kaşığı dolusu yoğurt
- 1 tatlı kaşığı dolusu kabartma tozu
- Göz kararı aldığı kadar un
Kıymalı harcı için
- 400 gram kıyma
- 1 adet iri boy kuru soğan
- Karabiber, acı pul biber, kimyon, toz biber, tuz
Tercihen patatesli yapmak isteyenler için
- 6 adet iri boy haşlanmış ezilmiş patates
- Tuz, kırmızı toz biber, pul biber karışımı
Sosu için
- 2- 3 yemek kaşığı domates salçası
- Acı pul biber
- Tereyağ, sıvı yağ, sıcak su
- Sarımsaklı yoğurt.
Kayseri Yağ Mantısı Nasıl Yapılır?
- Soğanı minicik olacak şekilde kıyıyoruz. Kıyma üzerine baharatlarla birlikte katıp yoğuruyoruz.
- Hamuru için; yoğurma kabına maya, süt, su ve şekeri alıp karıştırıyor 3-5 dk bekletip un hariç diğer tüm malzemeyi ekleyerek tel çırpıcı işe karıştırıyoruz.
- 1 kilo unu ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. Sonrasındaki un ilavesini azar azar kıvama göre gerektikçe katıyoruz (hamur bı̇razcık ele yapışır şekı̇lde yumuşacık olacak) ve 5-6 dk iyice yoğurulacak.
- Ardına kapatıp ılık yerde 1 saat mayaya bırakıyoruz.
- Sonra hamuru kabı içinde yoğurup gazını alıyor 2 eşit parçaya ayırıyoruz.
- Birini kap içinde üzeri örtülü bekletirken,, birini unlanmış tezgah üzerine alıp elimizle biraz yayıyor üzerine un serpiyor ve merdane ile açıldığı kadar, ince şekilde açıyoruz.
- Hamurun tam yarısına çay bardağı ile yan yana fazla basmadan iz çıkarıyoruz o kısımlara kıymalı harçtan yassı şekilde koyuyoruz.
- Hamurun diğer taraf boş yarısını üzerine örtüyoruz.
- Çay bardağı ağzı ile kesiyor ilk beze açılıp kesilmiş bitmiş hamuru yağlı kağıt üzerinde biriktiriyoruz.
- Sonra bol kızgın yağda yüksek ateşte arkalı önlü kızartıyoruz.
- Kalan diğer beze hamurlara tekrar açıp kesmeye devam ediyoruz.
- Hepsi bitince üzerine bol sarımsaklı yoğurt ve bol salçalı sos gezdirip kuru nane ve acı pul biber serpip servis ediyoruz. Afiyet şifa olsun.
Pastane Usulü Islak Kek İçin Malzemeler
Keki için;
- 5 adet yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı süt (200 ml)
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 3 yemek kaşığı kakao
Sosu için:
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı süt (200 ml)
- 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ (100 ml)
- 2 yemek kaşığı kakao
Üzerine;
- Hindistan cevizi veya fıstık
Pastane Usulü Islak Kek Nasıl Yapılır?
- Pastane usulü ıslak kek için öncelikle yumurta ve şekeri uygun bir kaba alarak mikser yardımı ile beyazlaşıp köpük köpük olana kadar5 dakika boyunca çırpalım.
- Ardından sıvı yağ, süt, un, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edelim.
- Homojen bir kıvam aldıktan sonra borcamı sıvı yağ ile yağlayalım.
- Kek hamurunu borcama dökelim ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 dakika pişirelim.
- Sosu için tüm malzemeleri tencereye koyalım ve güzelce çırpalım.
- Sosumuzu kaynayana kadar sürekli karıştırarak pişirelim. Kaynayınca altını kapatarak bir kenara alalım.
- Pişen ve 5 dakika ilk sıcaklığının çıkması için beklediğimiz keki dilimleyelim.
- Sosumuzu kekin üzerine gezdirelim. Sosu çekmesi için bir kaç saat dinlenmeye bırakalım.
- Dinlenen ve sosunu güzelce çeken kekimizi dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —