Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.
İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız?
Hadi, malzemeleri hazırlayın ve mutfağın başına geçin!
Ali Nazik Kebabı İçin Malzemeler
- 400 gram süzme yoğurt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 diş sarımsak
- 4 adet kemer patlıcan
- 2 adet kırmızı biber
- 2 adet yeşil biber
Et sote için;
- 500 gram dana kuşbaşı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kekik
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım su bardağı sıcak su (100 ml)
- 2 yemek kaşığı domates sosu
Ali Nazik Kebabı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle patlıcanları yıkayıp kurulayalım ve üzerine bıçak ile delikler açalım. Ardından tepsiye yerleştirelim. Bu aşamada servis için yanına tercihe bağlı kırmızı biber ve yeşil biber koyabilirsiniz.
- Tepsimizi önceden ısıtılmış 220 °C fırına yerleştirelim ve 50 dakika közleyelim.
- Diğer taraftan etleri tencereye alalım. Etler suyunu salıp çekene kadar orta ateşte, ara ara karıştırarak pişmeye bırakalım.
- Daha sonra tereyağını ilave edelim. Birkaç dakika karıştırarak etlerimizi kavuralım.
- Tuzu, baharatları, domates sosunu ve sıcak suyu ilave ederek karıştıralım.
- Tencerenin kapağını kapatalım ve kısık ateşte, etler yumuşayana kadar yaklaşık 40 dakika pişmeye bırakalım.
- Etlerin pişme süresi uzarsa, sık sık kontrol edip gerekirse tencerenin dibi tutmaması için az az sıcak su ilave edebilirsiniz.
- Sürenin sonunda pişen etlerimizi ocaktan alalım ve dinlenmeye bırakalım.
- Közlenen patlıcanların kabuklarını temizleyelim ve ince ince doğrayalım.
- Soğuduktan sonra, ezilmiş sarımsak ve süzme yoğurtla beraber iyice karıştıralım. Tuzunu ayarlayalım.
- Servis tabağına önce patlıcanlı harcı yayalım, üzerine ise etleri koyalım. İsteğe göre süsleyerek, servis edebilirsiniz.
Ezogelin Çorbası İçin Malzemeler
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 tatlı kaşığı pirinç
- 1 tatlı kaşığı bulgur
- 2 çay kaşığı pul biber
- 1 yemek kaşığı nane
- 2 diş sarımsak
- 1 orta boy soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 litreye yakın sıcak su
- Tuz
Ezogelin Çorbası Nasıl Yapılır?
- Ezogelin çorbası yapmak için düdüklü tencerede önce rendelemiş olduğumuz soğanı ve ezmiş olduğumuz sarımsağı tereyağında kavuruyoruz.
- Soğanlar diriliğini kaybetsin yeterli yakmadan orta ateşte kavuralım.
- Soğanlar kavrulunca naneyi, kırmızı biberi ve salçayı ilave edip. Kavurmaya devam edelim.
- Bir iki karıştırdıktan sonra yıkadığımız mercimeği, pirinci, bulguru ve tuzunu da ilave ederek karıştıralım.
- Başka bir tarafta kaynamakta olan 2 litreye yakın suyu üzerine boşaltalım.
- Düdüklünün kapağını ve düdüğünü kapattıktan sonra 10 dakika pişiriyoruz.
Kıbrıs Tatlısı İçin Malzemeler
- 3 adet yumurta
- Yarım su bardağı şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
- 1 su bardağı galeta unu
- 1 su bardağı kırılmış ceviz
- 1 su bardağı Hindistan cevizi
- 1 paket kabartma tozu
Kreması İçin;
- 1 litre süt
- 1 su bardağı nişasta
- Yarım su bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- 1 paket krem şanti
Şerbeti İçin;
- 2 su bardağı su (400 ml)
- 1,5 su bardağı şeker
- 1 paket vanilya
Kıbrıs Tatlısı Nasıl Yapılır?
- Kıbrıs tatlısının şerbeti için suyu ve toz şekeri bir tencereye alalım. Karıştırıp şerbeti kaynamaya bırakalım.
- Yaklaşık 15 dakika kaynadıktan sonra ocağı kapatıp şerbete vanilyayı ilave ederek karıştıralım ve soğumaya bırakalım.
- Tatlımızın keki için yumurta ve toz şekeri bir karıştırma kabına alarak mikserle çırpalım.
- Yumurtalar beyazlaşıp köpük köpük oluncaya kadar çırpmaya devam edelim.
- Sıvı yağ, galeta unu, Hindistan cevizi, dövülmüş ceviz ve kabartma tozunu ekleyerek tekrar mikserle çırpalım.
- Tabanını yağladığımız kare borcama veya bu boyutlardaki herhangi uygun bir fırın tepsisine kek hamurunu boşaltalım. Hamuru borcamın her yerine eşit şekilde yayalım.
- Önceden 160 dereceye ısıttığımız fırında 30 dakika boyunca kekimizi pişmeye bırakalım.
- Tatlının kreması için uygun bir tencereye süt, nişasta, toz şeker ve vanilyayı alalım. Muhallebi koyulaşıp kaynayıncaya kadar sürekli karıştırarak pişirelim.
- Göz göz olduktan sonra kremayı ocaktan alarak ayrı bir kaba aktaralım. Üzerine toz krem şanti ilave ettikten sonra mikserle çırpalım.
- Fırından aldığımız kekin üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim ve kekimizi soğumaya bırakalım.
- Şerbetli kek tamamen soğuduktan sonra hazırladığımız kremayı üzerine boşaltalım.
- Bir spatula yardımıyla kekin üzerini kremayla kaplayalım.
- Son olarak üzerine bolca Hindistan cevizi serptiğim tatlımızı en az 2-3 saat boyunca buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
- Yeterince dinlendikten sonra Kıbrıs tatlımızı dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!