Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.
İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız?
Hadi, malzemeleri hazırlayın ve mutfağın başına geçin!
Fırında Kıymalı Patates Dizmesi İçin Malzemeler
- 2-3 patates
- 500 gr kıyma
- 1 soğan
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2-3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 domates
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Maydanoz
- 1 su bardağı su
Fırında Kıymalı Patates Dizmesi Nasıl Yapılır?
- Tavaya sıvı yağı alalım ve doğradığımız soğanı ekleyip hafifçe kavuralım.
- Kavrulan soğanın üzerine kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edelim.
- Kıyma Kavrulduktan sonra içerisine sarımsak, domates salçası, biber salçası, rendelenmiş domates, kırmızı toz biber, kara biber ve tuzu ekleyerek karıştıralım.
- Son olarak doğranmış maydanoz ve suyu ilave edip 1-2 dakika pişirelim.
- Hazırladığımız kıymalı harcı ocaktan alalım.
- Fırın kabımızın tabanına dilimlediğimiz patatesleri dizelim ve kıymalı harcımızı suyunu süzdürerek üzerine yerleştirelim.
- D şeklinde kestiğimiz patatesleri de üzerine dik bir şekilde dizelim.
- Son olarak kıymalı harçtan kalan suyu patateslerin üzerine gezdirelim.
- İçi pişirme kağıdı dışı alüminyum folyo olan sar pişir ile fırın kabımızın üzerini kolayca kapatalım. Sar pişir yemeğimizi kendi buharında pişmesini sağlayacak.
- Yemeğimizi 200°C fırında yaklaşık yarım saat pişmeye bırakalım. Ardından fırından alarak sar pişiri çıkaralım üzerinin kızarması için 10 dakika daha fırına verelim. Yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun.
Patlıcanlı Bulgur Pilavı İçin Malzemeler
- 2 su bardağı pilavlık bulgur
- 1-2 adet büyük boy patlıcan
- 1 adet büyük boy domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 adet soğan
- 1 diş rendelenmiş sarımsak
- 2 adet yeşil biber benim yoktu kapya kullandım.
- 3 su bardağı sıcak su ( iri bulgur kullandım ince bulgur için 2, 5 su bardağı yeterli olacaktır)
- Tuz, karabiber
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
Patlıcanlı Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle patlıcanı kabuğunu alacalı soyulur, orta büyüklükte küpler halinde doğranır.
- Daha sonra kızgın yağ içinde kızartıp, mutfak havlusu serili bir tabağın üzerine alınır.
- Diğer taraftan uygun bir tencere içine 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyulur.
- Üzerine ince ince doğranmış soğan, sarımsak ve yeşil biber eklenir. 2 dakika kadar sotelenir.
- Ardından ince ince doğranmış domates ve salça koyulur, 1 dk kadar daha sotelenir.
- Daha sonra yıkanmış suyu süzülmüş bulgur eklenir iki tur karıştırılır, tereyağ, tuz, karabiber ve 2, 5-3 su bardağı sıcak su eklenir.
- Kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra altı kısılıp, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
- Pişen pilavın üzerine 1 tatlı kaşığı nane serpiştirilir. Son olarak kızarmış patlıcanları bir kısmı üzerine eklenip karıştırılır ve 15 dakika kadar demlenmeye bırakılır.
- Demlenen bulgur pilavı servis tabağına alınır ve geri kalan kızarmış patlıcanlar üzerine koyulur.Deneyecek olanlara şimdiden Afiyet olsun. Ben yanına kavrulmuş et ve sarımsaklı yoğurt servis ettim.
Şekerpare Tatlısı İçin Malzemeler
Hamuru İçin;
- 250 gram tereyağı
- 2 çay bardağı irmik
- 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
- Yarım çay kaşığı kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı karbonat
- 1,5 çay bardağı pudra şekeri
- 1 paket vanilya
- 3,5 su bardağı un
Şerbeti İçin;
- 4 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su (800 ml)
- Birkaç damla limon suyu
Şekerpare Tatlısı Nasıl Yapılır?
- Şekerparenin şerbeti için uygun bir tencereye toz şekeri alalım. Üzerine suyu ilave ederek şöyle bir karıştıralım.
- Kaynamaya başladıktan sonra ocağı orta ateşe alarak 6-7 dakika boyunca kaynatalım.
- Ardından birkaç damla limon suyunu ekleyip bu şekilde de 2 dakika kaynattıktan sonra şerbeti ocaktan alalım.
- Hamur için oda sıcaklığında tereyağı, birinin sarısını üzeri için ayırdığımız yumurta, irmik, pudra şekeri, vanilya, karbonat, kabartma tozu ve unun bir kısmını ilave ederek yoğurmaya başlayalım.
- Hamur ele yapışmayan bir kıvam alıncaya kadar un eklemeye devam edelim.
- Şekillendirmek için hamurdan bir parça koparıp önce elimizle yuvarlayalım.
- Ardından üzerine hafifçe bastırdıktan sonra uç kısımlarını sivrileştirelim.
- Hazırladığımız şekerpareleri fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
- Ardından üzerlerine hamuru hazırlarken ayırdığımız yumurta sarısını bir fırça yardımıyla sürelim.
- Fırına vermeden önce çatalın arka kısmıyla tatlıların üzerini çizerek son şeklini verelim.
- Şekerparelerimizi önceden ısıttığımız 180 derece fırında üzerleri güzelce kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim.
- Sürenin sonunda fırından aldığımız sıcak şekerpareleri bir borcama aktaralım.
- Üzerlerine soğuyan şerbeti gezdirelim. Tatlılarımızı bu şekilde birkaç saat dinlenmeye bırakalım.
- Şerbetini güzelce çeken şekerpareleri dilediğiniz gibi süsledikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!