Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.
İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız?
Sebzeli Bulgur Pilavı İçin Malzemeler
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet soğan
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet patlıcan
- 2 adet domates
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 su bardağı bulgur
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı sıcak su
Sebzeli Bulgur Pilavı Yapılışı Nasıl Yapılır?
- Patlıcanları soyarak küçük küçük doğrayalım ve tuzlu suda 15-20 dk kadar bekletelim.
- Soğanı yemeklik doğrayalım ve pembeleşene kadar sıvı yağda kavuralım.
- Biberleri doğradıktan sonra tencereye ekleyelim ve soğanla birlikte kavurmaya başlayalım.
- Patlıcanların suyunu süzelim, tencereye ekleyerek 3-4 dakika daha kavurmaya devam edelim.
- Ardından küçük küçük doğranmış domatesleri ekleyelim ve karıştıralım.
- Salçamızı da ekleyerek son kez karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte, yaklaşık 3-4 dakika sebzeler pişene kadar bekleyelim.
- Pişen sebzelerin üzerine yıkayıp suyunu süzdüğünüz bulgurları ekleyip karıştıralım.
- Tuzu ve sıcak suyu da ilave ederek karıştıralım. Pilavın üzerini örtecek kadar su yeterli olacaktır.
- Tencerenin kapağını kapatarak kaynayana kadar önce yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte bulgurlar şişip yumuşayana kadar pişirelim. Pilavın suyu yetersiz gelip tencerenin tabanına yapışmaması için ara sıra kontrol etmeyi unutmayın.
- Suyu azalmış ancak hala pişmemiş ise bir miktar daha sıcak su ekleyebilirsiniz.
- Pilav suyunu çekip göz göz olduktan sonra ocağı kapatalım. Daha sonra kapağın altına kağıt havlu sererek 15 dakika kadar demlendirelim.
Fırında Sebzeli Misket Köfte Favoriniz Olacak İçin Malzemeler
- 700 gram orta yağlı dana kıyma
- 1 adet iri boy kuru soğan
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı dolusu galeta unu
- 2 diş ezilmiş sarımsak
- 2-3 tutam kıyılmış maydanoz
- Karabiber, kırmızı toz biber, kimyon, pul biber ve tuz
Sebzeleri için:
- 3 adet iri boy havuç
- 3 adet iri boy patates
- 2 adet iri boy patlıcan
- 2 adet orta boy kabak
- 2 adet iri boy kapya biberi
- 6 adet sivri biber
- 4 adet iri boy kuru soğan
- 6-8 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml)
Sosu için:
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz, kırmızı toz biber, pul biber kekik
Fırında Sebzeli Misket Köfte Favoriniz Olacak Nasıl Yapılır?
- Soğan ve sarımsağı robotta püre şeklinde kıyıp köftelik yazdığım tüm malzemeyi ekleyelim ve birlikte yoğuralım.
- Son olarak üzerini kapayıp buzdolabında en az yarım saat dinlendirelim.
- Patlıcanları alaca şekilde soyalım, tüm sebzeleri eşit büyüklükte olacak şekilde orta boyutta küplere keselim (köfte ile aynı uyumda olacak şekilde ayarlayalım).
- Geniş ve derin bir tepsi içerisine tüm doğranmış sebzeleri biriktirelim.
- Üzerlerine tuz ve zeytinyağını gezdirip elle güzelce karıştıralım.
- Daha sonra malzemeyi pişirme kabımıza döküp önceden ısınmış fansız alt üst ayarda 200° de alttan ikinci rafta 25 dakika pişirelim.
- Bizde bu sırada dolapta hazır bekleyen kıymaya ceviz büyüklüğünde iri misket top şekli verip elde yuvarlayalım.
- Süre sonunda sebzeleri fırından çıkarıp üzerlerine gelişi güzel köfteleri yerleştirelim.
- Sosu için bir tasta tüm malzemeyi çırpalım ve köftelerin sebzelerin üzerine kaşıkla gezdirerek dökelim.
- 1 adet fırın kağıdını muslukta ıslatıp suyunu sıkalım. Ve tepsinin üzerine kapak şeklinde kapayarak örtelim.
- Yine ikinci rafa, 45 dakikalığına fırına verelim. Süre sonunda üzerinden kağıdını alıp çatalla sebzeleri kontrol edip eğer piştiyse, kağıdını üzerinden tamamen alıp, 10-15 dakikada üzeri açık şekilde kızartarak pişirelim ve servis edelim. Deneyecek olanlara afiyet
Browni Tadında Islak Kek İçin Malzemeler
- 3 adet yumurta
- 1,5 su bardağı şeker
- 1,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 paket kakao (25g)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 2 su bardağı un (elenmiş)
Üst sosunu hazırlama için
- 1 su bardağı kakaolu karışım
- 1,5 su bardağı süt
Üzeri için:
Browni Tadında Islak Kek Nasıl Yapılır?
- Islak kek tarifi için ilk olarak yumurta, şeker iyice çırpıldıktan sonra süt, sıvı yağ, kakao eklenerek tekrar çırpılır.
- Kekimizi ıslatmak için bu karışımdan bir su bardağı ayrılır.
- Kalan karışıma kabartma tozu, vanilya ve elenmiş un karıştırılarak kek hamuru oluşturulur.
- Yağlanmış tepsiye ya da borcama dökülerek 170 derecede fırına sürülür, yaklaşık 35 dakika kontrollü bir şekilde pişirilir. Benim kullandığım borcamın ölçüsü 28*22 cm.
- Keki beklerken üzeri için ayırdığınız karışımı uygun bir tavaya alarak üzerine süt ilave edilir ve ocakta 5 dakika kaynatılır.
- Fırından çıkan kekin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra yani 10 dk kadar sonra dilimlenir.
- Üzerine yavaş yavaş ılıyan sos her yerine gelecek şekilde dökülür.
- Üzerine iri parçalanan ceviz serpilir. Siz dilediğiniz şekilde de süsleyebilirsiniz.
- Kekin sosu güzelce çekmesi için en az 2-3 saat dinlendirildikten sonra ıslak kek dilimlenerek servis edilebilir.