Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.
İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız?
Etli Lahana Sarması İçin Malzemeler
- 2 kg beyaz lahana
- 3 su bardağı pirinç
- 200 gr dana kıyma
- 1 büyük soğan
- 2 yemek kaşığı tatlı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- yarım su bardağı sıvı yağ
- yarım su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pulbiber veya kırmızı toz biber
- 4 tatlı kaşığı kuru nane
- 2-2, 5 tatlı kaşığı tuz
- istenirse ince kıyılmış maydanoz
Etli Lahana Sarması Nasıl Yapılır?
- Öncelikle ise lahanamızı ayıklamakla başlıyoruz. Lahanamızı baş kısmından güzelce kesiyoruz ve yapraklarını tek tek dikkatlice çıkarıyoruz.
- Yaprakları kaynar suya koyup, hafif yumuşayana kadar haşlıyoruz.
- Haşlanan yaprakları süzgece alıyoruz ve bir kenarda bekletiyoruz.
- Yaprakların suyu süzülürken ayrı bir kaba sırasıyla ayıklanıp yıkanmış pirinci, soğanı, kıymayı, salçaları, baharatları, tuzu ve en son yağ ile suyu da ilave edip pirinçleri kırmadan, elimizle güzelce karıştırıyoruz,
- Süzülen yaprakları tek tek alıp tezgaha seriyoruz.
- Yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar harçtan alıp, yaprağın baş kısmına hafif uzunlamasına seriyoruz ve kenarlardan kapatıp sıkıca sarıyoruz.
- Sarmaları pişireceğimiz tencerenin dibine ufak ve yıpranmış olan lahana yapraklarından bir kat döşüyoruz.
- Üzerine sardığımız sarmaları yan yana diziyoruz, sarmalar bitinceye kadar.
- Bittiğinde sarmaların üzerine bir tabak kapatıp üzerine yaklaşık 2 parmak geçinceye kadar su koyuyoruz.
- Tencerenin kapağını kapatıp önce yüksek ısıda kaynayınca aygazın altını iyice kısıp düşük ısıda suyunu çekinceye kadar, kontrollü bir şekilde pişiriyoruz.
Yayla Çorbası İçin Malzemeler
- 1 çay bardağı pirinç
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı sıcak su (tavuk suyu veya kemik suyu)
- Tuz
Terbiyesi için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1,5 su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı kuru nane
Yayla Çorbası Nasıl Yapılır?
- Yayla çorbası için ilk olarak pirinçler yıkanarak suda yumuşayıncaya kadar haşlanır.
- Yayla çorbamızın terbiyesi için diğer taraftan yumurta sarısı, yoğurt, un bir kasede iyice çırpılır.
- Pişen pirinçlere varsa et ya da kemik suyu yoksa 3 su bardağı sıcak su ilave edilir.
- Çorbanın suyundan 1-2 kepçe alınarak yavaş yavaş alınıp terbiyeye ilave edilir.
- Hafifçe sulanan bu karışım ılınmış olan çorbaya ilave edilir ve 1-2 taşım kaynatılır.
- En son tuzu ilave edilir, bir kaç dakika daha kaynatılarak ocak kapatılır.
- Üzerine sos için kuru nane eritilmiş tereyağında kızdırılarak gezdirilir. Yayla çorbamız servise hazır. Afiyet olsun.
Tavada Şipşak Kazandibi İçin Malzemeler
- 2,5 su bardağı süt
- ️1 çay bardağı şeker
- ️1,5 yemek kaşığı un
- ️1,5 yemek kaşığı nişasta
- ️yarım paket vanilya
- ️1 yumurta sarısı
Tavada karamalize etmek için;
- ️ 2 yemek kaşığı pudra şekeri
Tavada Şipşak Kazandibi Nasıl Yapılır?
- İlk önce muhallebisi için derin bir tencerede süt, yumurta sarısı, şeker, un ve nişastayı sürekli karıştırarak kıvam alıncaya kadar pişirelim. En son vanilya ekleyip ocaktan alalım. Kabuk tutmaması için ara ara karıştıralım.
- Daha sonra 2 yemek kaşığı pudra şekerini tavanın her yerine gelecek şekilde serpelim. Karamelize olana kadar hiç karıştırmadan bekleyelim arada tavanın yönünü değiştirelim.
- Muhallebiyi döküp hiç karıştırmadan 7-8 dk orta ateşte 7-8 dk pişirelim.
- 1-2 saat buzdolabında beklettikten sonra dilimleyip servis edelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.