Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.
İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız?
Kabak Yemeği İçin Malzemeler
- 5 adet kabak
- 1 orta boy soğan
- 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı pirinç
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 tutam dereotu
Kabak Yemeği Nasıl Yapılır?
- Kabakları soyarak dilimleyelim. Eğer kabaklarınız büyük ise dilimleri ortadan ikiye keserek yarım daire şeklinde de yapabilirsiniz. Dilerseniz şeklinin güzel görünmesi için soyma aparatı ile soyabilir ya da çatalla çizikler atabilirsiniz.
- Tencereye sıvıyağ ekleyerek doğradığımız soğanları alalım ve pembeleşinceye kadar kavuralım.
- Daha sonra salçayı, karabiberi, pul biberi, tuzu ekleyerek kavurmaya devam edelim.
- Doğradığımız kabakları da ilave edip karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte kabakların kavrulmasını sağlayalım.
- Ara ara karıştırarak yaklaşık 10 dakika kadar kavuralım. Bu aşamada ocağın yüksek ateşte olmamasına dikkat edelim.
- Kabaklar suyunu çektikten sonra yıkamış olduğumuz pirinci ve 2 su bardağı sıcak suyu ilave edelim.
- Yemeğimizi kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
- Pişen yemeğimizin üzerine isteğe bağlı kıyılmış maydanoz ya da dereotu serpebilirsiniz.
- Dilerseniz yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
Kırmızı Mercimek Çorbası İçin Malzemeler
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı un
- 1 adet havuç
- Yarım yemek kaşığı biber ya da domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 2 litre sıcak su
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Kırmızı Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?
- Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.
- Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.
- Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir.
- Üzerine su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Çorbamız kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar ara ara karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.
- Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir. Eğer blenderiniz yoksa süzgeçten de geçirebilirsiniz.
- Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir ve karıştırılır. 5 dakika daha pişirilerek ocaktan alınır.
- Kıvamı koyu gelirse size, bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
- Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.
- Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edilir.
Haşhaşlı Şerbetli Kek İçin Malzemeler
Keki için:
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
- 1 su bardağı süt (200 ml)
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı mavi haşhaş
- 1,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Şerbeti için:
- 2 su bardağı su (400 ml)
- 2 su bardağı şeker
Üzeri için:
- 1,5 paket krem şanti
- 1,5 su bardağı süt (300 ml)
Haşhaşlı Şerbetli Kek Nasıl Yapılır?
- Haşhaşlı kekimizin öncelikle şerbetini hazırlayalım. Bunun için tencereye şeker ve suyu alarak karıştıralım. Ardından kaynamaya bırakalım.
- Kaynamaya başlayan şerbetimizi 15 dakika kaynattıktan ocaktan alalım. Soğuması için bir kenarda bekletelim.
- Keki için karıştırma kabına yumurtaları ve şekeri alalım. Mikserle beyazlaşı köpük köpük olana kadar çırpalım.
- Üzerine süt, sıvı yağ, irmik, un, mavi haşhaş, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edelim.
- Kek harcımız hazır olduktan sonra kullanacağımız borcamı sıvı yağ ile yağlayalım.
- Daha sonra harcımızı borcama boşaltarak eşit bir şekilde yayalım.
- Kekimizi önceden ısıttığımız 170 °C fırında, alt üst fansız ayarda 30 dakika pişmeye bırakalım.
- Pişen keki fırından alarak ilk sıcaklığının çıkması için bir kaç dakika bekletelim.
- Üzerine kürdanla delikler açalım ve hazırladığımız şerbeti kekin üzerine gezdirelim.
- Oda ısısına gelen keki soğuması için 1 saat kadar buzdolabına kaldıralım.
- Üzerinin krem şantisi için çırpma kabına krem şantiyi ve sütü alalım. Mikserle koyulaşıp köpük kıvamını alana kadar çırpalım. Bu aşamada kullandığınız sütün soğuk olması gerekmektedir.
- Soğuyan tatlımızın üzerine hazırladığımız krem şantiyi her yeri eşit olacak şekilde sürelim.
- Ardından haşhaşlı şerbetli kekimizi dilimleyelim ve dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!