Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.
İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız?
Domates Çorbası İçin Malzemeler
- 5 adet olgun domates
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı un
- 1 litre sıcak su
- 1 su bardağı süt
Üzeri için:
Domates Çorbası Nasıl Yapılır?
- Domates çorbası yapmak için öncelikle domateslerin kabuğu ince bir şekilde soyulur ve ikiye kesilip rondodan geçirilir. Dilerseniz domatesleri rendeleyebilir ya da 2 su bardağı kadar domates sosu kullanabilirsiniz.
- Uygun bir tencerede tereyağı eritilir. Üzerine un eklenerek karıştırılır ve 1-2 dakika hafifçe kavrulur. Ocağı yüksek ateşte açarak unu yakmamaya dikkat etmelisiniz.
- Ardından rondodan geçirilen domatesler bu karışıma ilave edilir, birkaç dakika karıştırılarak kavrulur.
- Ara verilmeden 1 litre kadar su ilave edilip karıştırma işlemini sürdürülür. 15 dakika bu şekilde kaynatılır.
- Daha sonra süt ilave edilip birkaç dakika daha kaynatılır. Tuzu ilave edilip karıştırılır ve ocaktan alınır. Sütün oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.
- Arzuya göre servis yaparken üzerine kaşar peyniri rendesi ilave edilir. Domates çorbamız servise hazır, afiyet olsun.
Fırında Beşamel Soslu Kıymalı Karnabahar İçin Malzemeler
- 1 orta boy karnabahar
- Çeyrek limon suyu
Kıymalı Harcı İçin;
- 2 adet soğan
- 2 adet yeşil biber
- 1 adet kırmızı biber
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 300g kıyma
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay bardağı sıcak su
Beşamel sosu için;
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı un
- 3 su bardağı süt
- Yarım çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
Üzeri için;
- 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
- Maydanoz
Fırında Beşamel Soslu Kıymalı Karnabahar Nasıl Yapılır?
- Öncelikle karnabaharı küçük parçalara ayırın.
- Ardından uygun bir tencereye alın, üzerine tuz ve limon suyunu ekledikten sonra üzerini geçecek kadar su ilave ederek yumuşayana kadar haşlayın. Ara ara çatal ile kontrol ederek haşlandığını anlayabilirsiniz.
- Kıymalı harcı için soğanları küçük küçük doğrayın. Yeşil biberleri ve kırmızı biberi de doğrayın.
- Ocağa aldığınız tavaya sıvı yağı alın ve kıymayı ekleyerek rengi dönünceye kadar kavurun.
- Üzerine soğanları ve biberleri ekleyip 5 dakika daha kavurmaya devam edin.
- Daha sonra salça, tuz, karabiber ve pul biberi de ekleyerek 2-3 dakika daha kavurmaya devam edin.
- Son olarak suyu da ekleyin ve kıyma suyunu çekene kadar pişmeye bırakın.
- Haşladığımız karnabaharları borcama alın. Üzerine kıymalı harcınızdan dökün.
- Yemeğinizin beşamel sosu için uygun bir tencereye tereyağını alın ve eritin.
- Ardından üzerine unu ekleyin ve unun kokusu çıkana kadar kavurun.
- Unun kokusu çıktıktan sonra bir taraftan sütü dökün bir taraftan karıştırmaya devam edin.
- Beşamel sosu koyulaşana kadar karıştırarak pişirmeye devam edin.
- Tuz ve karabiberi de ekleyip karıştırın, 1-2 dakika daha pişirerek ocaktan alın.
- Hazırlanan beşamel sosu yemeğin her yerine gelecek şekilde gezdirin ve önceden ısıtılmış 180°C fırında 35 dakika pişmeye bırakın.
- Sürenin sonunda fırından alıp kaşar peyniri serperek 15 dakika daha peynirler eriyinceye kadar tekrar fırına verin.
- Peynirleri güzelce eriyen yemeği fırından alın, üzerine maydanoz serpiştirip ilk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servis edin.
Fincan Tatlısı İçin Malzemeler
- 1 litre süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket vanilya
Üzeri için;
Fincan Tatlısı Nasıl Yapılır?
- Muhallebisi için tencereye sütü, unu ve şekeri alıp karıştırın ve ocağı açın.
- Muhallebimiz koyulaşıp göz göz oluncaya kadar sürekli karıştırarak pişirin.
- Muhallebi piştikten sonra ocağı kapatın. Son olarak muhallebiye tereyağı ve vanilyayı ilave edin. Tereyağı eriyip pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırın.
- Hazır olan muhallebiyi içerisini çok az ıslatılan fincanlara paylaştırın. Muhallebi soğudukça yoğunlaşacağı için bu aşamada hızlı olmanızda fayda var.
- Tüm fincanları doldurduktan sonra oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin.
- Ardından tatlıları buzdolabına kaldırarak 3-4 saat dinlenmeye bırakın.
- Sürenin sonunda dinlenen ve soğuyan tatlıları dolaptan alın, ters çevirerek fincanlardan çıkartın. Fincanların kenarlarından elimizi hafifçe havasını aldığınızda kolaylıkla tatlı fincandan çıkacaktır.
- Tatlıları daha sonra Hindistan cevizine bulayarak servis edebilirsiniz.