Bugün ne pişirsem?

Bugün mutfağımızdan çıkan en özel menülerle karşınızdayız! İşte güne lezzet katacak menümüz. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Anahtar Kelimeler: #Yemek Tarifi #Tatlı Tarifi
Bugün ne pişirsem?
Güncel 30.01.2025 11:33:00 0

EDİTÖR

Yağmur Aksoy

Haberi Sesli Oku

Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.

İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız? 

Etli Lahana Sarması İçin Malzemeler

  • 2 kg beyaz lahana
  • 3 su bardağı pirinç
  • 200 gr dana kıyma
  • 1 büyük soğan 
  • 2 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • yarım su bardağı sıvı yağ
  • yarım su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber veya kırmızı toz biber
  • 4 tatlı kaşığı kuru nane
  • 2-2, 5 tatlı kaşığı tuz
  • istenirse ince kıyılmış maydanoz

Etli Lahana Sarması Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle ise lahanamızı ayıklamakla başlıyoruz. Lahanamızı baş kısmından güzelce kesiyoruz ve yapraklarını tek tek dikkatlice çıkarıyoruz.
  2. Yaprakları kaynar suya koyup, hafif yumuşayana kadar haşlıyoruz.
  3. Haşlanan yaprakları süzgece alıyoruz ve bir kenarda bekletiyoruz.
  4. Yaprakların suyu süzülürken ayrı bir kaba sırasıyla ayıklanıp yıkanmış pirinci, soğanı, kıymayı, salçaları, baharatları, tuzu ve en son yağ ile suyu da ilave edip pirinçleri kırmadan, elimizle güzelce karıştırıyoruz,
  5. Süzülen yaprakları tek tek alıp tezgaha seriyoruz. 
  6. Yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar harçtan alıp, yaprağın baş kısmına hafif uzunlamasına seriyoruz ve kenarlardan kapatıp sıkıca sarıyoruz.
  7.  Sarmaları pişireceğimiz tencerenin dibine ufak ve yıpranmış olan lahana yapraklarından bir kat döşüyoruz. (sarmalarımızın dibinin tencereye yapışmaması ve yanmaması açısından).
  8. Üzerine sardığımız sarmaları yan yana diziyoruz, sarmalar bitinceye kadar.
  9. Bittiğinde sarmaların üzerine bir tabak kapatıp üzerine yaklaşık 2 parmak geçinceye kadar su koyuyoruz.
  10. Tencerenin kapağını kapatıp önce yüksek ısıda kaynayınca aygazın altını iyice kısıp düşük ısıda suyunu çekinceye kadar, kontrollü bir şekilde pişiriyoruz.
  11. Piştikten sonra 15-20 dk tencerenin kapağını açmıyoruz ki ki sarmalar içini güzel çeksin 
  12. Servis esnasında yanında yoğurt ve yağda kızdırılmış kırmızı toz biber eşliğinde servis edebilirsiniz.

Mercimek Çorbası İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet havuç
  • Yarım yemek kaşığı biber ya da  domates salçası 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 2 litre sıcak su
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Kırmızı Mercimek Çorbası Nasıl Yapılır?

  1. Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.
  2. Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.
  3. Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir.
  4. Üzerine su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Çorbamız kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar ara ara karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.
  5. Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir. Eğer blenderiniz yoksa süzgeçten de geçirebilirsiniz.
  6. Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir ve karıştırılır. 5 dakika daha pişirilerek ocaktan alınır.
  7. Kıvamı koyu gelirse size, bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
  8. Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.
  9. Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edilir.

Tavada Künefe Yapımı İçin Malzemeler

  • 250 g taze kadayıf
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Tavaya sürmek için;

  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Arasına 125 g künefe peyniri (ben mozarella peyniri kullandım, yerli markalarda da var)

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı su
  • 1.5 su bardağı şeker

Tavada Künefe Nasıl Yapılır?

  1. Tavada künefe hazırlamak için öncelikle şerbeti için şeker ve su küçük bir tencereye alınarak kaynamaya bırakılır.
  2. Yaklaşık 15 dakika kaynadıktan sonra ocaktan alınarak soğuması için bekletilir.
  3. Diğer taraftan tereyağı tavada eritilir.
  4. Kadayıflar yaklaşık bir parmak eninde doğranır.
  5. Üzerlerine eritilmiş tereyağı dökülerek harmanlanır.
  6. Kadayıfların güzelce yağlanması sağlanır.
  7. Ayrı bir kasede de oda sıcaklığındaki 2 yemek kaşığı tereyağı ile 1 yemek kaşığı pekmez karıştırılır.
  8. Kalın tabanlı yapışmaz tava pekmezli tereyağı ile güzelce yağlanır.
  9. Kadayıfın yarısı tavaya alınarak sıkışması için üzerine güzelce bastırılır.
  10. Tuzsuz eriyebilen künefe peyniri 
  11. Kalan kadayıflarla da peynirin üzeri kapatılarak sıkıca bastırılır.
  12. Tava kısık ateşte pişmeye bırakılır.
  13. Tavayı zaman zaman ateşin üzerinde yer değiştirerek her yerinin eşit şekilde kızarması beklenir
  14. . Benim künefemin  bir tarafı yaklaşık 10-12 dakikada kızardı. Yanmaması için en küçük ocakta yavaşça pişirdim. Siz kendi ocağınıza ve tavanızın kalınlığına göre kontrollü bir şekilde pişirirseniz daha iyi olur.
  15. Künefenin bir tarafı kızarınca düz bir kapak yardımı ile künefe ters çevrilir.
  16. Kullanacağınız kapağı da tereyağı ile hafifçe yağlamanızda fayda var. Ayrıca künefeyi tavadan kapağa aldığınızda tavayı da diğer yüzün güzelce kızarabilmesi için yağlamayı unutmayın.
  17. Künefenin diğer tarafı da kızarınca ocaktan alarak sıcağıyla soğuk şerbeti üzerine gezdirin.
  18. Künefeyi soğumadan dilimleyip yanında dondurma ve Antep fıstığıyla süsleyerek servis yapabilirsiniz

Kayseri’de bugün vefat edenler (21 Şubat)

Kayseri’de bugün vefat edenler kimler? Kayseri’de bugün 1 vatandaşımızı kaybettik. İşte 21 Şubat'ta Kayseri'de vefat edenler. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kent Konseyi'nden Erciyes'te gastronomi toplantısı

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin himayelerinde çalışmalarını sürdüren Kayseri Kent Konseyi Gastronomi Çalışma Grubu toplantı yaptı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Eski eşini vuran sanığa 18 yıl hapis

Kayseri'de eski eşini tabancayla yaralayan sanık, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

FETÖ'ye Kıskaç-40 operasyonu: 353 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, FETÖ'ye yönelik "Kıskaç-40" operasyonlarında 353 şüphelinin yakalandığını bildirdi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri'de 108 mahalle yolu ulaşıma açıldı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kırsal mahallelerin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışının ardından 108 mahalle yolunu yeniden ulaşıma açtı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kocasinan Belediyesi, camileri gül suyuyla temizliyor

Kocasinan Belediyesi tarafından 2014 yılında kurulan cami temizleme ekibi, ilçede bulunan 267 camiyi periyodik olarak temizleyip, gül suyuyla yıkıyor. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Fırın ve marketlerde zabıta denetimi

Talas Belediyesi zabıta ekipleri, yaklaşan ramazan ayı öncesi fırın ve marketlerde denetim yaptı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri'de öğrencilere sıcak çorba ikramı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kış aylarında öğrenciler ve vatandaşlara sıcak çorba ikramında bulunuyor. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Bugün ne pişirsem?

Bugün mutfağımızdan çıkan en özel menülerle karşınızdayız! İşte güne lezzet katacak menümüz. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Turist sayısında Ocak ayı rekoru

Türkiye, ocak ayında 2 milyon 171 bin 118 yabancı ziyaretçi ağırladı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

YÖK 20 uzman yardımcısı alacak: Başvurular Mart'ta

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, 20 uzman yardımcısı istihdam edecek. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Pençe-Kilit bölgesinde 1 asker şehit!

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde teröristlerle çıkan çatışmada bir askerin şehit olduğunu bildirdi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Anayasa Mahkemesi 551 bin bireysel başvuruyu sonuçlandırdı

Anayasa Mahkemesi (AYM), 31 Aralık 2024 itibarıyla yapılan 650 bin 453 bireysel başvurudan 551 bin 913'ünü sonuçlandırdı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Yanıltıcı reklamlara 30 milyon lira ceza!

Reklam Kurulu, mevzuata aykırılık tespit ettiği reklamlar için 30,2 milyon lira idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Otomobiliyle yolda kalan sürücüye polis yardım etti

Kayseri'de trafik polisi, tekeri çıkan sürücüye otomobilini iterek yardım etti. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Kayseri’de namaz vakitleri (21 Şubat)

Namaz, islam dininde Müslümanlar'ın günde beş vakit Allah'a yönelerek kıldıkları ibadettir. Kayseri’de namaz vakitleri ne zaman? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri’de bugün vefat edenler (21 Şubat)

Kayseri’de bugün vefat edenler kimler? Kayseri’de bugün 1 vatandaşımızı kaybettik. İşte 21 Şubat'ta Kayseri'de vefat edenler. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kent Konseyi'nden Erciyes'te gastronomi toplantısı

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin himayelerinde çalışmalarını sürdüren Kayseri Kent Konseyi Gastronomi Çalışma Grubu toplantı yaptı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...