Bugün ne pişirsem?

Bugün mutfağımızdan çıkan en özel menülerle karşınızdayız! İşte güne lezzet katacak menümüz. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Anahtar Kelimeler: #Yemek Tarifi #Tatlı Tarifi
Güncel 4.02.2025 12:11:00

Editör

Dila Üstündağ

Bugün ne pişirsem?
Haberi Sesli Oku

Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.

İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız? 

Mantar Çorbası İçin Malzemeler

  • 500 gram kültür mantarı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 500 ml süt
  • 3 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet bulyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım limon suyu, 2 kaşık sirke (mantarları haşlarken)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (mantarları kavururken)
  • Üstüne arzu edilirse dereotu kıyılarak eklenebilir 

Mantar Çorbası Nasıl Yapılır?

  1. Mantarlarınızı bir kaba alınız ve soyun. Soyduğunuz mantarlarınızı şöyle bir sudan geçirin, yıkayın.
  2. Su ısıtıcınız ile su kaynatın, kaynayan suyu bir tencereye alın içine yarım limon ve 2 kaşık sirke ekleyin.
  3. Yıkanan mantarları da kaynayan suyun içine ekleyin mantarlarınız yumuşayana kadar haşlayın.
  4. Mantarlar haşlandı mantarları bir süzgece alın soğusunlar. Mantarlarınız soğudu mantarları bir tabağa doğrayın.
  5. Bir tavaya 2 kaşık tereyağı ekleyin, eritin doğramış olduğunuz mantarları da tavaya ekleyerek mantarlarınızı bir güzel kavurun. 
  6. Çorbayı hazırlayacağınız tencere de 2 kaşık tereyağı eritin buna 3 kaşık unu ekleyin ve kavurun.
  7. Kavrulmuş ununuza 500 ml sütü ekleyin ve kaynatın…. süt kaynadı şimdi evde var ise süte 3 su bardağı et suyu veya tavuk suyu ekleyin yok ise de 3 su bardağı kaynamış su ekleyin. .
  8. Tencereyi 2-3 karıştırın fokurdadığında kavrulmuş mantarları bu karışıma (yağı ile beraber tavayı sıyırın)ekleyin. Çorbanız nerede ise hazır.
  9. Baharat olarak kaynayan çorbaya tuz ve karabiber ekleyin. Arzuya göre bu aşamada 1 adet bulyon ekleyebilirsiniz.
  10. Çorbanızı karıştırarak ağır ateşte üstü göz göz olana kadar pişirin kıvamı çok sulu olmayacak unlu çorbalar çok sulu olmamalı.

Soslu Sebzeli Et İçin Malzemeler

  • 6 parça dana eti
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 3 su bardağı su (200 ml bardak ile)
  • 1 yemek kaşığı dolu nişasta
  • 1 tatlı kaşığı sebze tozu (çeşni)
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 adet ortaboy havuç
  • 10 adet bebek patates

Soslu Sebzeli Et Nasıl Yapılır?

  1. Uygun bir tavaya sıvı yağı ilave edin iyice ısınınca etleri ilave edip önlü arkalı mühürleyip bir tabağa alın.
  2. Aynı tavanın içine tereyağı ilave edin ay şeklinde iri doğranmış soğan ve sarımsakları ekleyip kavurun üzerine salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun.
  3. Baharatlarını ilave edip karıştırın suyunu ilave edip karıştırın çeyrek su bardağı ile açmış olduğunuz nişastayı ekleyip karıştırın.
  4. Etlerinizi düdüklü tencereye yerleştirin üzerine iri doğranmış havuçları bir adet defne yaprağını ilave edin.
  5. Kaynamaya başlayan sosu etlerin üzerine dökün üzerine patatesleri ilave edip tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 35-40 dakika pişirin.

Kalburabastı Tatlısı İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 çay bardağı süt (125 ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • Yarım paket tereyağı veya margarin (125 gr)
  • 1,5 çay kaşığı karbonat
  • Bir kaç damla limon suyu
  • 3,5 su bardağı un

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su (600 ml)
  • Birkaç damla limon suyu

İçi için;

  • Ceviz

Kalburabastı Tatlısı Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle kalburabastı tatlısının şerbeti hazırlanır. Bunun için şeker ve su küçük bir tencereye alınarak kaynamaya bırakılır.
  2. Yaklaşık 15 dakika kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu eklenip 4-5 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
  3. Hamuru için yoğurma kabına un ve irmik alınarak elle biraz karıştırılır.
  4. Daha sonra, oda sıcaklığındaki tereyağı, üzerine bir kaç damla limon damlatılan karbonat, süt, sıvı yağ ve yoğurt eklenerek hamur güzelce yoğurulur.
  5. Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak elle yuvarlatılır.
  6. Top haline gelen hamur kalbur üzerine bastırılarak elle açılır.
  7. Ortasına iri doğranmış ceviz içinden bir miktar yerleştirilir ve hamurun kenarları ortada birleştirilerek iyice kapatılır.
  8. Hazırlanan tatlı ters çevrilerek kalburdan alınır ve fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  9. Hamurumuz yeterince yağlı olduğu için tepsiyi yağlamanıza gerek kalmıyor. Dilerseniz pişirme kağıdı kullanarak da pişirebilirsiniz.
  10. Tüm hamur şekillendirildikten sonra 180 derece önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakılır.
  11. Tatlılar güzelce kızardıktan sonra fırından alınarak sıcak tatlıya soğuk şerbet gezdirilir.
  12. Ben şerbeti dökmeden önce fırın kabından daha küçük bir borcama alıyorum ki şerbet çok yayılmasın.
  13. Birkaç saat dinlendirdikten sonra kalburabastınızı servis edebilirsiniz.