Geleneksel bir Anadolu yiyeceği olan ve Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan bulgurun besin değeri açısından oldukça zengin bir gıda. Olduğunu vurgulayan uzmanlar saç ve ciltten, sindirim sistemine, hamile kadınların sağlığından okul çağındaki çocukların vücut direncine kadar birçok konuda faydası olduğunun altını kalın çizgilerle çizerek bol bol tüketilmesi tavsiyesinde bulunurken şeker hastalarının da diledikleri kadar tüketmelerinde bir sakınca olmadığını vurguluyorlar...
Geleneksel bir Anadolu yiyeceği olan, yurt genelinde yaz kış tüketilen ve geleneksel bir Anadolu yiyeceği olan bulgurun bilmediğimiz onlarca faydasını sayan uzmanlar herkese bol bol bulgur tüketmelerini tavsiye ederken, özellikle şeker hastalarının da gönü rahatlığı ile tüketebileceklerinin altını çiziyorlar?
Peki uzmanların bu denli ısrarcı olmaları hangi faydaları neler? Beslenme Uzmanlarına göre özellikle cilt problemleri ve saç dökülmesi yaşayan kişiler için bulgurun tüketimi çok önemli zira, bulgurun içerdiği yüksek B grubu vitaminlerin saç dökülmesini ve cilt problemlerini önleyebilecek özelliğe sahip?
Lifli bir gıda olan bulgurun tokluk hissini artırarak kilo vermeyi kolaylaştırıyor
Bulgur, doku sağlığını koruyan ve dokuları güçlendiren nadir besin kaynaklarından bir tanesi. Pirince göre 4 kat fazla kalsiyum, 2 kat demir ve 2 kat fazla protein içeriyor.
İçerdiği lifler sayesinde, bağırsak hareketlerini hızlandırıyor ve bağırsak kanseri riskini büyük oranda azaltıyor.
Özellikle okul çağındaki çocukların vücut direncini korumaları ve enerjik olmaları açısından çok değerli.?
Besin değeri yüksek bir gıda olan bulgurun, pişirmesi de çok pratik. Bulgurun hazırlanması yalnızca 20 dakika sürüyor. Üretim aşamasında yıkanan bulgurun, pişirim esnasında yıkanmasına veya suda bekletilmesine de gerek kalmıyor.
Bulgur, hamile kadınlar için de büyük önem taşıyor. Doktorlar hamile kadınlara bebeğin zihinsel gelişimi için folik asit içeren tabletler öneriyor. Bulgur ise doğal bir folik asit deposu. Üstelik anne sağlığını korumaya da yardımcı bir besin olma özelliğini taşıyor.
Bulgur glisemik indeksi düşük bir besin olduğu için, şeker hastaları tarafından da rahatça tüketilebilir.
HABER: N.NİKALI