89 YILDIR AYDINLATMAYA DEVAM EDİYOR?
1926 yılında Ulu Önder Kemal Atatürk´ün emriyle kurulan Cumhuriyet Türkiyesi´nin ilk elektrik santrallerinden biri olan Bünyan Hidro Elektirik Santrali tam 89 yıldır elektirik üreterek bizleri aydınlatmaya devam ediyor? Hala İlk günkü teknoloji ve makine aksamı ile elektirik üretmeye devam eden santral dünden bugüne mesajları ile üretimini sürdürürken, enerji sektöründe yaşanan dev gelişmeyi de gözler önüne seren en canlı örnek olarak kendini gösteriyor?
Bünyan Hidroelektrik Santrali´nin yapımına Türkiye´nin ilk özel şirketi olan Kayseri ve Civarı Elektrik A.Ş. tarafından elektrik üretmek amacıyla 1926 yılında başlanmış. Bünyan´ın Pınarbaşı mevkiinden doğan Sarımsaklı suyunun şelale olarak 70 metreden düştüğü Kayabaşı Mevkii´nin alt kısmında yapımına başlanan santral 1929 yılında tamamlanmış ve elektrik üretimine geçilmiş. Santralin elektrik aksamı Alman ve Çekoslovak firmaları tarafından gerçekleştirilmiş ve santralde üç adet jeneratör mevcut. Bunların toplam kurulu gücü 1700 KVA´dır. Bünyan Hidroelektrik Santralinin elektrik üretimi Bünyan´ın 4 kilometre uzağından gelen Sarımsaklı suyuna bağlı olduğu için mevsimlere göre değişkenlik gösteriyor. DSİ´nin 1992 yılında yaptığı ölçümlere göre bu suyun saniyede çıkış miktarı 840 lt/sn iken 2001 yılında yapılan ölçümlerde 690 lt/sn olduğu görülmüş. İlkbaharda suyun debisi artarken sulama mevsiminde ise bahçelere su verildiği için önemli düşmeler yaşanıyor. Bünyan Hidroelektrik Santrali, kurulduğu yıllarda Kayseri´nin ve Talas ilçesinin aydınlatılmasında önemli bir işleve sahip olmuş, Kayseri´de sanayinin gelişmesinde rol oynamıştır.
Tesis hakkında gazetemizi bilgilendiren 15 yıllık makine teknisyeni Osman Gül halen ilk günkü teknoloji ile üretim yapıldığını kaydederken, yılların yoramadığı makineler elektirik üretmeye devam ediyordu?
Öte yandan santralin bahçesinde yer alan Kız Kulesi Maketi´de en az santral kadar ilginç ve bir okadar da iç burkucu bir hikayeye sahipti? Rivayete göre Kız Kulesi maketi santralin kurulduğu ilk günlerde santralde görevlendirilen Cemil An isimli İstanbullu mühendis büyük özlem duyduğu Kız Kulesi´ne olan özlemini bu maketin karşısına oturup hayal kurarak gideriyormuş?
HABER : C.USTEN