Tarih: 05.12.2013 10:18

BÜYÜK ÇİFTÇİ MECLİSİ 2. TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Facebook Twitter Linked-in

Yapılan toplantıya, Kayseri Şeker Fabrikası’na bağlı hizmet veren Pancar Bölge Müdürleri, Ziraat Mühendisleri, İştiraklerin Yönetim Kurulları, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Müdürü İsmet Aksoy, Kayseri Şeker Fabrikası Ziraattan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Osman Canıtez, Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Öner, Genel Müdür Levent Benli, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Akdeniz ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Meclis Üyeleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, ilk toplantıda görüşülen ve cevap bekleyen soruları cevaplandırarak başladığı konuşmasında, bugün itibariyle hayata geçirilen faaliyetler ve gelecek dönemde hayata geçirilmesi planlanan çiftçi odaklı çalışmalar hakkında Meclis üyelerine bilgiler verdi.
Akay, Avrupa’ya götürülen çiftçilerin, oradaki modern tarımı, teknolojiyi ve çalışma şartlarını yerinde görüp inceleme imkânı bulduklarını da belirterek, orada elde edilen izlenimlerin, yurt dışına gitme imkânı bulan çiftçilerimiz tarafından buradaki çiftçilerimize aktarıldığını ve artık çiftçilerimizin daha bilinçli üretim yapar hale gelmeye başladığını ve bunun daha gelişerek artacağını ifade etti. Önümüzdeki dönemde bu işi daha önder çiftçilerin üstlenmesi gerektiğini ve bunun gerçekleştirilmesi için de yeni bir çalışma başlatacaklarını ifade eden Akay, kampanya verileri ve hayata geçirilen çiftçi projeleri hakkında bilgiler verdi. Özellikle tohum seçimi noktasında yapılan çalışma ve görüşmeleri, yurt dışında bu konunun uzmanı ve dünya devi olmuş firmalar ile hassasiyetle yürüttüklerini de belirten Başkan Akay, bölgemiz için en uygun tohumun kullanılması için önce insan faktörünün göz önüne alınması gerektiğini ve modern tarıma geçmek için gerekli tüm yolların el birliği ile aşılması gerektiğini söyledi. 2017 yılında Avrupa ve dünyada kotaların kaldırılarak, şeker satışlarının serbest hale getirilebileceği riskinin her geçen gün arttığını da belirten Akay, bu nedenle önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini ve Türkiye’deki şeker pancarı ve şeker üretimindeki tüm aşamaların, bir an önce dünya şartlarındaki seviyeye ulaştırılması gerektiğinin altını çizdi.
Akay’ın hemen ardından söz alan Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, pancar üreticilerinin sorunlarını ve üretimin her aşaması ile ilgili taleplerini inceleyip çözüme kavuşturmak adına, bu mecliste alınan kararların çok önemli olduğunu belirterek, modern ve verimli pancar tarımı için gerekli tüm araştırma ve geliştirme çalışmalarını ivedilikle yürüttüklerini söyledi.
Benli, Kayseri Şeker Fabrikası’nın sadece pancar üretimi yapan çiftçileri değil, diğer tüm alanlarda ekim yapan çiftçileri de aynı kapsamda desteklemeye çalıştıklarını belirterek, özellikle münavebe dönemlerinde pancara alternatif olan tüm tarım ürünlerinin, ekimden hasada kadar her aşamada sübvanse edilmesi için çalışma yaptıklarını sözlerine ekledi. Şeker ve pancar üretimi ile ilgili meclis üyelerine bir de sunum yapan Benli, geçmişte bazı tarımsal kaynakların verimli ve yeterli kullanılamamasından dolayı yaşanan aksaklıkları, bugün itibariyle gidermeye çalıştıklarını ve bu iyileşmenin şirkete 50 milyon lira civarında bir iyileştirme kazandırdığını da belirten Benli, Kayseri Şeker Fabrikası’nın toprak yapısının durumuna ve uygunluğuna göre gübre ürettirip, bunu çiftçisi ile paylaşan tek kuruluş olduğunun sözlerine ekledi.
Geliştirilmiş ve özellikle toprak yapısına göre ürettirilmiş gübre, ıslah edilmiş tohum ve kantar arazileri üzerine inşa edilecek Güneş enerji panelleri ile ilgili meclis üyelerine bilgiler aktaran Kayseri Şeker Fabrikası’nın Ziraattan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Osman Canıtez, ekim alanları içerisindeki tüm tarım arazilerinden toprak numunelerinin alınarak, verimli pancar tarımı için en uygun gübre ve tohumu şirket olarak temin ettiklerini söyledi.
Canıtez, 2011 yılından bu güne kadar her yıl 12 Pancar Bölge Müdürlüğü’nün münavebe sahalarından ortalama 300 toprak numunesi alındığını ve Gübretaş Firması ile ortaklaşa yürütülen bir çalışma ile bölgelerin toprak haritalarının çıkartıldığını da belirterek. “Bu çalışmalar önümüzdeki 2-3 yıl boyunca devam edecek ve bölgelerimizin kapsamlı bir toprak haritası çıkartılmış olacak. Ayrıca bölgelerimizin toprak yapısına ve eksik olan mikro ve makro besin maddelerine göre ürettirdiğimiz gübrelerin kullanımı, her geçen dönem daha yaygınlaştırılacaktır. Tohum konusunda ise yaptığımız çalışmalar meyvelerini vermeye başlamış olup, 2013 yılında bazı firmaların ve Erciyes Üniversitemizin işbirliği ile yapılan çalışmalar neticesinde, temin ettiğimiz çok çeşitli tohumlar; Yeşilhisar ve Boğazlıyan bölgelerimizde, Kayseri de ise Erciyes Üniversitesi içerisinde belirlenen bir arazide ekilmiş olup, bu deneme sonuçlarına göre tohumlarının, farklı bölgelerdeki performansları incelenmiştir. İleriki yıllarda bu denemeler geliştirilerek devam edecek ve önümüzdeki yıllarda ekim yapılması düşünülen tohumlar tespit edilerek, çiftçilerimize sunulacaktır” şeklinde konuştu.
Ticaretten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Öner ise yaptığı sunumda, Kayseri Şeker Fabrikası’nın elde ettiği kalite belgeleri ve sosyal alanda yakaladığı başarının, şeker satışlarına doğrudan yansıdığını belirterek, bugün Türkiye’nin ve Dünya’nın en büyük şekerli gıda üreticilerinin, Kayseri Şeker Fabrikası’nın ürettiği şekere talip olduğunu ifade etti.
Toplantının son bölümünde ise meclis üyeleri, çiftçilerin sorunları, talepleri ve sonuç bekleyen proje çalışmaları hakkında karşılıklı soru cevap yaptılar. Özellikle tohum seçimi, gübre temini ve tarımda kullanılacak malzemelerin bölgelere göre dağılım konularında görüş alışverişinde bulunan meclis üyeleri, çiftçilerin talepleri doğrultusunda ortak görüş bildirip, bu görüşlerini şirket yöneticilerine ilettiler. Özellikle Avrupa’da halen uygulanan, verimi en üst seviyelere çıkartan, ve maliyetleri en alt seviyelere düşüren modern tarıma geçiş süreci boyunca tüm çiftçiler, el birliği ile hareket etme kararı aldılar.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —