ÇANAKKALE RUHUNU YAŞATMAK İÇİN

127 BİN 500 FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

Güncel 16.03.2015 20:48:49 0
ÇANAKKALE RUHUNU  YAŞATMAK İÇİN
Haberi Sesli Oku

HABERİ İZLE

   Zaferin 100. Yılında Kayseri Valiliği önderliğinde  canlandırılmaya çalışılan ‘Çanakkale Ruhu'  kapsamında Kocasinan Kaymakamlığınca şehitlerimizin anısını yaşatmak için   100 bin  fidan toprakla buluşturuldu… KASKİ atık su arıtma tesisi güzergâhında Vali Orhan Düzgün'de  iştirakiyle gerçekleştirilen  etkinlikte  Şeker fabrikası, Kocasinan Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve Orman Bölge Müdürlüğü'nün katkılarıyla toplam  127 bin 500 fidan toprakla  buluşturuldu…

Kayseri girişi  KASKİ atık su arıtma tesisi güzergâhının yanında düzenlenen törene, Vali Orhan Düzgün, Vali Yardımcısı Mustafa Masatlı, 2. HİBM ve Garnizon Komutanı Hv. Plt. Tümgeneral Ali Demiral, Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, Kayseri Orman Bölge Müdürü Ahmet Kara,  Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kayseri Şube Başkanı Ali Yavuz,  çok sayıda Mehmetçik ile 500'e yakın üniversite ve lise öğrencileri, davetliler iştirak etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Çanakkale ruhunu yaşatmak için Türkiye'nin her bir noktasında yapılan törenlerdin birisi olduğunu belirterek, amaçlarının 100 yıl geçmesine rağmen Çanakkale ruhunun yaşadığını tüm Türkiye'ye göstermek olduğunu vurguladı.

Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, Çanakkale savaşının önemine değinerek, 100. Yılında şehitlerimizi anmak ve Çanakkale zaferinin kutlanması için yurdumuzun dört bir tarafında çok çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. İlimizde de Çanakkale deniz zaferinin  100 yılı coşkulu bir şekilde kutlanmakta ve değişik etkinlikler düzenlenmektedir.  Bu etkinliklerinden birisi de birlikte iştirak ettiğimiz şehitlerimizin hatırasını Kayseri'nin girişinde yaşatmak için düzenlediğimiz ağaç dikme kampanyasıdır. Bu projenin toplam maliyeti 400 bin TL, dikecek olduğumuz 100 bin fidanı Orman Su İşleri Bakanlığımız Sandıklı ve Şurut fidanlık müdürlüklerinden tahsis etti. Toplam 12 tırla naklettiğimiz fıdanların 6 tırın masrafını Organize Sanayi Bölgemiz karşıladı. Kalan 6 tırın maliyetini de Kayseri Şeker Fabrikası karşıladı. Başlangıçta 100 bin fidan dikimi ile başlamıştık. Kayseri Şeker fabrikası yetkililerinin 20 bin fidan da kendilerinin dikeceklerini belirttiler. Orman Bakanlığından fidan tahsisleri gelmeden öncede Büyükşehir, Kocasinan ve Orman Bölge Müdürlüğümüzde 7 bin 500 fidan almıştık. Böylelikle 127 bin 500 fidana çıkmıştır” dedi.

Vali Orhan Düzgün ise, Çanakkale zaferinin 100 yıl dönümünde 100 bin fidanı toprakla buluşturmak aziz şehitlerimizin hatıralarını yad etmek ve yaşatmak üzere buradayız. Günümüzden 100 yıl önce bugünlerde Çanakkale sırtlarında colt bayırında bomba sırtında ve daha pek çok cephede binlerce onbinlerce askerimiz düşmanla savaşarak Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşa giden yolda bu toprakları bizlere emanet etmek bu toprakları Türk yurdu olarak Türk yurdu kılmak üzere büyük fedakârlıklar cefakârlıklar sarf ettiler. 60 bin üzerinde şehidimiz bu topraklarda kaldı” ifadelerini kullandı.

Vali Düzgün sözlerinin devamında 2015 yılında Kayseri'de yaklaşık 5 milyon fidan dikimi hedeflediklerini belirterek, fidan dikimi için yaklaşık 2 bin Kayseri vatandaşımızla 6 ay sureyle fidan dikimi istihdam edilmek üzere İŞKUR aracılığıyla görevlendirileceğini vurgulayarak, ağaç dikimi gibi kutsal görevde yer almak isteyen ilimiz sakinlerinin İŞKUR Müdürlüğüne veya  ilçelerde de kaymakamlığa başvurmalarını istedi.

Protokol konuşmaların ardından yaklaşık 500 kişi, 127 bin 500 fidanı toprakla buluşturdu.

Fidan dikiminin ardından sembolik olarak 100 yıl önce askerlerimizin beslendiği yağsız tuzsuz bulgur pilavı ile üzüm hoşafı ve buğdaydan yapılmış ekmek ikram edildi.