Tarih: 19.03.2015 21:38

CENNET VATANIN DESTANSI ZAFERİ

Facebook Twitter Linked-in

HABERİ İZLE

Kayseri Valiliği'nin öncülüğünde hazırlanan 18 Mart Şehitleri Anma günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü Yıldönümü” etkinlikleri kapsamında düzenlenen Cennet Vatanın Destansı Zaferi” programında binlerce Kayserili bir araya geldi. Vali Orhan Düzgün'ün eşi Gül Düzgün ile birlikte katıldığı programda şehitlerimiz rahmetle anılarak yâd edildi, Çanakkale Ruhu yeniden yaşatıldı.
Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay ve binlerce Kayserilinin de aileleri ile birlikte doldurduğu Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi, Cennet Vatanın Destansı Zaferi” programı ile tarihi günlerinden birine daha tanıklık etti.
Kayseri Şeker Fabrikası'nın desteğiyle düzenlenen programda konuşan Vali Düzgün, şanlı tarihimizin şerefli zaferlerinden Çanakkale Deniz Zaferinin 100'üncü yıldönümünde Kayserili vatandaşlarla bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, cesareti, kararlılığı ve dehasıyla Türk ordusunu en iyi şekilde sevk ve idare eden ve Çanakkale Zaferinin kazanılmasında önemli katkısı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve şanlı tarihimizin mimarları olan tüm şehit ve gazileri rahmet ve şükranla andığını ifade etti.
Çanakkale Zaferi'nin dünyada eşine az rastlanır cinsten deniz ve kara muharebelerine sahne olduğunu hatırlatan Vali Düzgün, Çanakkale'de 100 yıl önce bugün, Nusret Mayın Gemisi'nin Karanlık Liman bölgesini tekrar mayınlaması deniz harekâtının kaderini değiştirmiştir. 18 Mart 1915 sabahı boğaza giren İngiliz ve Fransız filoları boğazın her iki yakasında açılan ateş ve dökülen mayınların etkisiyle önemli oranda askerini kaybedip geri çekilmek zorunda kalmıştır. 18 Mart Deniz Zaferi, karadan destek alınmaksızın boğazın geçilemeyeceğini göstermiş, kara muharebeleri de şanlı Türk ordusunun kahramanlık ve fedakârlıkları ile kazanılmıştır” dedi.
Vali Düzgün'ün konuşmasında, destansı kahraman Seyit Onbaşı'nın hikayesini anlatması salonda alkışlarla karşılandı. Vali Düzgün, Seyit Onbaşı'nın fakru zaruret içinde yaşamasına rağmen Atatürk tarafından kendisine önerilen aylık bağlanması teklifini kabul etmeyerek `biz para için değil, vatan için çarpıştık` dediğini ifade etti.
Çanakkale Deniz Zaferi'nin, isimli- isimsiz onbinlerce askerimizin şehit olması ile kazanılmış, bir gurur abidesi olduğu kadar bir hüzün abidesi de olduğunu ifade eden Vali Düzgün, metrekareye 6 bin merminin düştüğü Çanakkale Savaşlarında gösterilen fedakârlığın ve kahramanlığın ne demek olduğunu Mehmet Akif Ersoy'un şu dizeleri ile hatırlattı:
Asım`ın nesli... diyordum ya... nesilmiş gerçek:
İşte çiğnetmedi nâmusunu, çiğnetmiyecek.
Şühedâ gövdesi, bir baksana, dağlar, taşlar...
O, rükû olmasa, dünyâda eğilmez başlar,
Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!
Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker!
Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebeleri'ni kazandıran bu yüksek ruhtur.” sözlerini hatırlatan Vali Düzgün, Çanakkale Deniz Zaferini kazanmada maddi güç değil manevi gücün, birlik ve kardeşliğin ne kadar önemli olduğunu dile getirdi.
Vali Düzgün, devletimizin ayakta durabilmesi için 100 yıl önce sahip olduğumuz milli birlik ruhu ve inancına aynı şekilde bugünde sahip olmamız gerektiğini dikkati çekerek şöyle devam etti:
Vatanımızı bölmek isteyen ülkeler ve uzantısı kanlı terör örgütlerine karşı, bizi güçlü yapacak olan yegâne güç birlikten geçmektedir. Nasıl ki, Çanakkale Zaferi'nde bütün maddi imkânsızlıklara ve fakirliğe rağmen, vatan savunması için Milletimiz tek vücut olarak zamanın dünya devlerini dize getirdiyse, bugünde aynı bilincin devam ettirilmesi önemlidir. Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. yıldönümü etkinlikleri gençlerimizde bu bilincin oluşturulması anlamında bizler için büyük bir fırsattır. Uğruna büyük bedeller ödenerek kazanılan yurt topraklarımız, bizlere şehitlerin ve gazilerin emanetidir. Şehit ve gazilerimizin bizlere emaneti olan bu güzel topraklara sahip çıkmak, yeni eserlerle güçlendirip sonsuza kadar taşımak ve gelecek kuşaklara refah içinde bir ülke bırakmak, ülkemize ve şehitlerimize karşı en büyük görevimizdir.”
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay ise, Çanakkale Zaferi'nin 100 senedir anlatılıp bitirilemeyen ve nice yüzlerce sene daha anlatılsa da bitmeyecek olan bir destan olduğunu dile getirerek, Çanakkale ruhu ile salonu dolduran binlerce vatandaşa teşekkür etti.
TRT sunucusu Derya Kaya'nın sunuculuğunu yaptığı programda, Kayseri Kocasinan Müftülüğü hocaları tarafından Kur'an-ı Kerim ve dört farklı makamdan ezan okundu, binlerce kişi ile birlikte Çanakkale Şehitleri için eller semaya kalktı.
Erciyes Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nde görevli Okutman Ahmet Nedim Kilci ise salonu dolduranların tüylerini diken diken eden ve tekrardan 100 yıl öncesine götüren Çanakkale Ruhu” konulu konferansını sundu.
Cennet Vatanın Destansı Zaferi” programının gerçekleştiği gecenin finalinde ise Kültür ve Turizm Bakanlığı Gençlik Korosu, Çanakkale Türkülerinden oluşan konser verdi.
Vali Orhan Düzgün programın sonunda programa katkılarından dolayı Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay ile Şeker Fabrikası yöneticilerine ve Erciyes Üniversitesi Okutmanı Ahmet Nedim Kilci'ye Kayseri'nin tarihi saat kulesinin minyatür kristal maketini hediye etti ve konseri gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanlığı Gençlik Korosu sanatçılarına çiçek verdi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —