ÇEREZLİK KABAK ÇALIŞTAYI

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından organize edilen `Çerezlik Kabak Çalıştayı` gerçekleştirildi... Türkiye’de ilk kez yapılan Çalıştay’a 22 farklı konun uzmanı iştirak etti... İl Müdürü Özkan Kayacan yaptığı değerlendirmede ka

Güncel 26.11.2014 21:58:16 0

Editör

admin

ÇEREZLİK KABAK ÇALIŞTAYI
Haberi Sesli Oku

Erciyes Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde düzenlenen Çalıştaya, Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan, Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, akademisyenler ve üretici birlikleri temsilcileri katıldı.      

Türkiye de ilk defa Kayseri’de böyle bir çalıştayın hayata geçirildiğini  vurgulayan  Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, bir ülkenin kalkınması için tek sektöre yönelmekten kaçınılması gerektiğini belirtti.                                                                            

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan”Çerezlik kabak çekirdeği çalıştayı Türkiye’de ilk kez gerçekleşmektedir. Türkiye’de ki kabak çekirdeği üretiminde Kayseri olarak Türkiye birincisiyiz amacımız  buradaki sorunları tesbit etmek ve çözüm önerilerini masaya yatırarak  ileriye doğru hedefleri belirlemektir. Yapılan bu çalışmalarla Kayseri’nin tabiri caizse kabak çekirdeği ile ilgili röntgeni çekildi” diye konuştu

İl Müdürü Kayacan sözlerini şöyle noktaladı…   “Türkiye’de yapılan en geniş kapsamlı çalıştayı gerçekleştirdik.  Bundan sonra bu çalışmalar her yıl devam edecek. Aslında vatandaşımız bilinçleniyor. Eskiden daha çok buğday ağırlıklı çalışma vardı.  Şu anda özellikle vatandaşımızın kabağa yönelik çalışması var. Ama verimimiz istediğimiz seviyede değil, en önemli neden ise sertifikalı tohum olmaması bakanlıkla çalışmalarımız devam ediyor. Şuan Tomarza, Develi, Talas ve bir miktarda Pınarbaşı’n da var. bu gittikçe artacak diye konuştu. Kayacan, nasıl ki yumurtadaki fiyatı Türkiye genelinde Kayseri belirliyorsa yine kabak çekirdeğindeki fiyatı biz belirleyeceği.”                                    

Konuşmaların ardından çalıştaya geçildi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof.Dr. Ruhsar Yanmaz, ve Tarım il müdürlüğü Ziraat Yüksek Mühendisi Selçuk Sunulu birer sunum gerçekleştirerek Kabak Çekirdeği üretiminin faydalarını  katılımcılara aktarduılar…