Rus Çarlığının 154 yıl önce Kafkas Halklarına uyguladığı soykırım ve sürgünü protesto etmek ve o dönemde hayatını kaybeden soydaşlarını anmak üzere bir araya gelen ilimizde ikamet eden Çerkes vatandaşlar Kayseri Kafkas Derneği´nce tertiplenen etkinlikte duygularını yürüyerek dile getirdiler? Etkinlikte konuşan Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Seyhan? Tekrar tekrar altını çizmek isterim ki bu insanlık tarihinin gördüğü en acımasız sürgün ve soykırımdır" değerlendirmesinde bulundu?
Rus Çarlığının 154 yıl önce Kafkas Halklarına uyguladığı soykırım ve sürgünü protesto etmek ve o dönemde hayatını kaybeden soydaşlarını anmak üzere bir araya gelen ilimizde ikamet eden Çerkes vatandaşlar Kayseri Kafkas Derneği´nce tertiplenen etkinlikte duygularını yürüyerek dile getirdiler?
Doğumevi Hastanesi önünde toplanan protestocu grup, ellerindeki bayrak ve pankartlarla sloganlar atarak, Kadir Has Kültür Parkı Fuar Alanına kadar yürüdü.
Kayseri Kafkas Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Seyhan, tarihin en trajik soykırımlarından birinin Çerkez soykırımı ve sürgünü olduğunu ifade ederek "Çerkezler herhangi bir dış yardım almaksızın işgalci güçlere karşı inatla direndi. Çarlık orduları sistemli olarak Çerkez köylerini yaktı. Çerkez kabileleri ve yerleri birbiri ardına yerlerinden koparıldı veya kitlesel olarak yok edildi. Rusya´nın hükümdarlığını kabul etmeyenler Osmanlı topraklarına sürgün edilmek için deniz kıyısına gönderildi. Çerkezlerin önemli bir kısmı dağlara ve ormanlara doğru çekildi fakat binlerce insan soğuk, hastalık ve açlıktan hayatını kaybetti. Ülkelerinin işgal edilmesinden sonra Çerkezler yabancı topraklara kitlesel olarak sürgün edildi. 1 buçuk milyondan fazla insan yani nüfusunun yüzde 90´ı anayurdundan koparıldı. Nüfusun üçte biri sürgün yollarında ve yeni yerlerinde hastalık ve açlıktan hayatını kaybetti. Ayakta kalabilenler farklı ülkelere darmadağınık yerleştirildi. Bu trajediyi tanımlamak için hangi kelimeyi kullanırsak kullanalım Çerkezlerin kısa bir sürede korkunç koşullar altında anayurtlarından sürgün edildikleri ve Çerkezya´nın yerli halklarından koparıldığı herkes tarafından kabul edilen tarihsel bir gerçektir. Tekrar altını çizmek isterim ki bu insanlık tarihinin gördüğü en acımasız sürgün ve soykırımdır" değerlendirmesinde bulundu?
Sözlerinin sonunda tek isteklerinin kimliklerini kaybetmemek olduğunu belirten Seyhan "Nüfusunun büyük çoğunluğu sürgün edilen Çerkezlere, çok kısa zamanda korkunç günler yaşatıldı. Çerkez soykırımı tüm dünya ülkeleri tarafından tanınmalıdır. İsteğimiz, geçmişimizi, kültürümüzü unutmamak, unutturmamak. Bu da bizim insan olarak doğal hakkımızdır. Ne ana vatanımızı ne da ata vatanımızı asla unutanlardan olmadık, hiçbir zaman da olmayacağız. 1864 büyük sürgün ve soykırımında halkımız çok acılar çekmiştir. Binlerce insanımız savaşlarda ve Karadeniz´de can vermişlerdir. Allah bu bizim yaşadığımız acıyı hiçbir topluma yaşatmasın. Ölenleri rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun." İfadesini kullandı?
Yürüyüşe katılın vatandaşların Kayseri Kafkas Derneğince tertiplenen iftar yemeği ile etkinliği noktalarken, yüreklerindeki derin sızının tarifsizliği gözlerinden okunuyordu?.
HABER : C.ÜSTEN
(22 Mayıs 2018) ÇERKESLER 154 YIL SONRA
SÜRGÜNÜ PROTESTO İÇİN YÜRÜDÜ
Kayseri Haber Gazetesi
Orjinal Habere Git