ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRÜ NAMIK GÜVER:

?İLİMİZ TÜRKİYE GENELİNDE KİRLİLİK POTANSİYELİ OLAN 60 İL İÇERİSİNDE YER ALIYOR?

Güncel 4.01.2016 16:59:10 0
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRÜ NAMIK GÜVER:
Haberi Sesli Oku

 Kayseri Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Namık Güver, kentin hava kirliliği konusunda problemi olmadığını ancak yapılan ölçümlerde az da olsa partikül değerlerde problemi olduğunu söyledi.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Namık Güver, kentte 3 adet ulusal ölçüm istasyonunun bulunduğunu, bu istasyonlardan alınan verilerde de hava kirliliği konusunda bir sıkıntının bulunmadığını söyledi. Kasım ve Aralık aylarında alınan ölçümlerde kükürtdioksit bakımından bir sıkıntı bulunmadığını ancak partikül madde noktasında hafif sıkıntı olduğunu kaydeden İl Müdürü Güver, kentteki hava kirliliğini en aza indirmek için gerekli çalışmaların yapıldığını belirtti.
Güver, ?Kömür noktasında 2006 yılında alınan karar ile ilimizde merkez ve merkez ilçelerde ithal kömür kullanımı zorunlu hale getirildikten sonra özellikle kükürtdioksit problemi ilimizde ortadan kalkmış ve şuan itibariyle ilimizde kükürtdioksit açısından bir kirlilik problemi yoktur. İlimizde 3 adet ulusal ölçüm istasyonu bulunmakta, bunlardan bir tanesi Organize Sanayi Bölgesi´nde, bir tanesi Hürriyet Mahallesi´nde, bir tanesi de Melikgazi bölgemizde bulunmakta. Biz Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü olarak bu istasyonlardaki verileri sürekli takip ediyoruz. Bunlar vatandaşlar tarafından da elektronik ortamda izlenebilir. Bu istasyonlardan aldığımız veriler özellikle Ekim ayında kükürt dioksit bakımından bir sıkıntı yok, partikül madde noktasında da 3 istasyonumuzda bir sıkıntı yoktu. Ancak Kasım ve Aralık aylarında özellikle Organize Sanayi ve Hürriyet Mahallesi bölgemizde bulunan istasyonlarda toplamda 10-11 defa ilk uyarı eşiği dediğimiz dereceyi aştığımız günler oldu" diyerek şunları söyledi:
"Fakat bu aşımlar değerlerin çok çok üstünde değil minimum düzeyde aşmalar oldu özellikle partikül madde noktasında. Bu da tamamen gerek kömür kullanımı gerekse taşıtlardan kaynaklanan, ısınmadan ve sanayiden kaynaklanan kömürlere bağlıyoruz. Bu noktada 2014 yılında aldığımız bir karar var, bunu biz ilimiz için çok faydalı olduğunu düşünüyoruz. Bu karar ile 2014 yılında özellikle 3 mahallede daha sonra 2015 yılında ilimizi tamamen kapsayacak şekilde doğalgaz isale hattının geçtiği ve merkezi sistemle ısınan binalarda alternatif yakıt kullanımını zorunlu hale getirdik. Bunun da denetimi Büyükşehir Belediye Başkanlığımızca yapıldı. Bu noktada Kayseri´de 2014 ve 2015 yılı itibariyle toplamda bin 19 adet binada kömürden doğalgaza geçiş sağlandı. Geçişi yapmayan 24 adet binaya da Büyükşehir Belediyesi tarafından idari yaptırım uygulandı. Tabi onların da geçişi sağlandı. Bu alınan karar ilimiz için önemliydi. Benzer kararlar noktasında çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Büyükşehir belediyemiz ile doğalgaz şirketi ile paylaşarak ?Kayseri´de daha neler yapabiliriz´, ?Hava kirliliğini nasıl en aşağı düzeye çekebiliriz´ çalışmaları içerisindeyiz. 2016 yılı içerisinde de mahalli çevre kuruluna taşımayı, benzer kararlar almayı düşünüyoruz. Gerek ısınmadan, gerek sanayiden gerekse de araçlarımızdan kaynaklanan çalışmaları hızlı bir şekilde yürütüyoruz. Sanayiden kaynaklanan hava kirliliği noktasında da özellikle kömür kullanan sanayi tesislerimiz için arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. 2016 yılında benzer birtakım kararları almayı düşünüyoruz. İnşallah ilimizde kükürtdioksit konusunda sıkıntı yok, partikül noktasında da ufak da olsa bu problemi bu şekilde çözmeyi düşünüyoruz? dedi.
Kayseri´nin hava kirliliği potansiyeli olan 60 il içerisinde bulunduğunu sözlerine ekleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Namık Güver, ?İlimiz Türkiye genelinde kirlilik potansiyeli olan 60 il içerisinde yer alıyor. Ancak istasyonlardan aldığımız veriler ışığında Kayseri´de şuan itibariyle tehlikeli bir durum yok. Kirlilik potansiyeli var, biz de bunun tedbirlerini almaya çalışıyoruz? ifadelerini kullandı.