Oda başkanı Hayrettin Köse, yaptığı yazılı açıklamada son zamanlarda çiğ köfteci sayısının hızla arttığını belirterek "Vatandaşlardan yoğun istek görmesini fırsat bilen bazı kişiler eğitimini almadan daha fazla para kazanma hırsıyla toplumun sağlığını düşünmeden merdiven altı diye tabir ettiğimiz yerlerde üretim yapıyor. Bu tarz yerlerde üretilen çiğ köftelerin tüketilmemesi vatandaşlarımızın sağlığı açısından önem teşkil ediyor" şeklinde konuştu.
Türk Standartları Enstitüsü'nün hijyen kurallarına riayet etmeyen, ürün içeriği bakımından insan sağlığına zarar veren maddeler kullanan, çok sayıda merdiven altı çiğ köfte üreticilerine "dur" demek için çiğ köfte standartlarını belirlediğini ifade eden Köse, şunları kaydetti:
"Üreticiler artık bu kapsamda oluşturulan çiğ köfte kriterine ayak uydurmak zorunda kalacaklar. Çiğ köfte kriterine göre çiğ köfte, 'esmer ince bulgur, et suyu, kırmızı biber, soğan, sarımsak, çeşitli baharatlar, domates salçası, biber salçası, şeker, sirke, nar ekşisi, ceviz, ve bitkisel sıvı yağların birkaçı veya hepsinin belirli kıvama gelinceye kadar ısıl işlem uygulanmadan elle veya makine ile yoğrulup getirilmiş mamul' olarak tanımlanıyor. Çiğ köfte imalatında kullanılmasına müsaade edilen ürünlerin dışında, gözle görülebilen her türlü ürün, yabancı madde olarak kabul edilecek. Bununla birlikte kriter, bulgurun su kaldırma kapasitesinden faydalanarak çiğ köftenin içine yüksek oranda su koyup halka çiğ köftenin kilo fiyatıyla su satan üreticiye de 'dur' diyor, üretici artık çiğ köfteye yüksek oranlarda su katamayacak.
Köse, ticarete karşı olmadıklarını ancak son zamanlarda sayıları artan çiğ köftecilere karşıda vatandaşları uyarmak istediklerini vurguladı.