İslam dinin gereği olan her erkek çocuğun sünnet ettirilmesi ülkemizde bir gelenek olarak türlü tören ve ritüellerle gerçekleştirilir? Kutlama törenleri bölgelere göre değişkenlik gösterse de, sünnetle ilgili bir tartışma varki hiç değişmiyor? Çocuğumuz için ideal sünnet yaşı nedir? İşte bu soruya cevap aramak üzere yola çıkan haber ekibimiz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet İçer´in kapısını çaldı. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. İçer yaptığı değerlendirmede ?3-6 yaş arası sünnet olan çocuklar ileride cinsel sorunlar yaşabilir? diye konuştu. Dr. İçer ayrıca, şuanda kamu hastanelerinin hepsinde sünnetin devletin desteği ile ücretsiz olarak yapıldığının altını çizdi?
Sünnet müslüman ülkerler gayet normal karşılanan hatta sünnetsiz olmak durumunda ayıplanan bir durum. Yaz mevsiminin gelmesiyle ülkemizde sünnet düğünleri de başladı ancak, çocuklarınızın sünnetten dolayı problem yaşamamasını istiyorsanız haberimize kulak verin. Haber ekibimiz sünnetin ideal yaşını ve faydaları hakkında Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet İçer´den bilgi aldı. İçer yaptığı değerlendirmede 3 ila 6 yaşlar arası çocukların bir zaruriyeti yoksa sünnet olmamasını ileriki yaşlarda cinsel sorunlar yaşabilceğini söyleyerek şöyle konuştu;. ?En ideal yaş gurubu 0-2 yaş gurubu neden? 3-4-5 ve 6 yaşlar, çocukların cinsel kimlikleri tanıma dönemi bu dönemde tıbbi zorunluluk yoksa, yani sünnet derisinin darlığı, idrar yaparken zorluk, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu yada anatomik problem yoksa bu dönemde sünnet önermiyoruz. Çünkü bu dönemde yapılan sünnetler çocuklarda korku ve ilerleyen dönemlerde erken boşalmaya sebep olabiliyor. Erken dönemde, pipide ağrı şikayetleri alıyoruz, muayene ettiğimizde bütün sonuçlar normal ama bu yaşlarda bir kaygıya neden oluyor. Dolayısıyla 0-2 yaş aralığında yapılan sünnetler en ideal sünnet yaşıdır. Eğer bu yaşlarda yapılamadıysa, 7-8 yaşlarında yapılmasını öneriyoruz. ?
Sünnetin faydalı olduğu herkesce malum. Dr. İçer de faydaları hakkında şu görüşlere yer verdi; ?bu konu aslında yıllar içerisinde tartışmalı bir konuydu ama 1975´li yıllarda Amerikan Akademisi bu konuda olumsuz görüş belirtmişti ama bu görüşünü değiştirdi ve sünnetin faydalı olduğu yönünde açıklaması oldu. Erkek çocuklardaki idrar yolu enfeksiyonundaki büyük çoğunluğundan sünnet derisi sorumlu. Dolayısıyla sünnet erken dönemde idrar yolu enfeksiyonlarından koruyan özelliği var.?
Fenni sünnetçi devrinin kapandığını bildiren Dr. Mehmet İçer, artık yalnızca hekimlerin sünnet yaptığını hatırlatarak şöyle konuştu; ?Devletimiz gerçekten bu konuda önemli bir adım attı. Önceden fenni sünetçi dediğimiz sertifikaya sahip olan ya da olmayan kişilerce sünnet yapılıyordu. Onların yaptığı sünnetlerde çok ciddi komplikasyonlar ile karşılaşıyorduk. Çok şükür son yıllarda azaldı çünkü 2015 yılında çıkan yasa ile sünneti artık hekimler yapabilecek. Bu konuda deneyimi olan hekimlerin hepsi bu sünneti yapabilir ama ağırlıklıu olarak çocuk derrahisi ve ürologların ilgi alanı olduğu için bizler ailelerin evlatlarına sünnetlerini yaptırırken arayışlarında bu bu iki uzmanlıkları tavsiye ediyoruz.?
Devletin artık sünnetleri ücretsiz yaptığını hatırlatan İçer, son olarak şunları söyledi; ?devletimiz bu konuda da önemli bir adım attı. Eskiden mesela sünnet ücretsiz yapılacaksa hastalığına dair bir heyet raporu isteniyordu ancak şimdi devletimiz attığı adımla, çocuğun ister sağlık problemi olsun olmasın bütün sünnetler kamu hastanelerinde ücretsiz olarak yapılmakta.?
HABER: M. EMRE KİPMAN