Tarih: 20.04.2013 08:54

ÇOCUKLARIN SÜT DİŞİ ÇEKTİRİLMEMELİ

Facebook Twitter Linked-in

İlk 6 ayda dişin görülmeye başlamasıyla diş sorunlarının başladığını söyleyen Karayılan, "Dişler ilk 6 ayda görülmeye başlar. Yan kesiciler 8. ayda, 4-6 süt azı 10 ve 14. ayda, köpek dişleri 16-20. ayda, süt büyük azıları ise 24-3 ay arasında sürmeye başlar. Yani çocukta 6 ila 30 ayda dişleri sürme aşamasına geçer. Sürme aşaması iki ay önce veya sonrasında olabilir. Süt dişleri sürerken genelde karşılaşılan sorunlar ateş yükselmesi, salya fazlalaşması, sinirlilik, uykusuzluk, huzursuzluk oluşur. Daha sonra diş eti üzerinde kızarma meydana gelir ve dişeti patlar. Ön kesici dişlerdeki sürme çocukları çok fazla zorlamazken köpek dişlerinde ve azı dişlerdeki zorlanmalar çocukların yanı sıra anne ve babalarda da huzursuzluğa neden olur" dedi.

Dişler sürerken karşılaşılan sorulara değinen Karayılan, "Bazen de dişlerin süreceği yerlerde morluk oluşur. Buna sürme kisti diyoruz. Dişin süreceği yerde küçük bir torba oluşur bu torbaya küçük bir müdahaleyle kesik yapılarak dişin sürmesi kolaylaştırılır. Bu cerrahi müdahale çok zor değildir ve anne ve babaların korkacağı bir durum gerektirmez." ifadelerini kullandı. Karayılan, süt dişlerinin de çürüyebileceğini bu yüzden dişlerde alınması gereken bazı önlemlerin olduğunu söyleyerek, "Süt dişlerinin çürümesi bizim için çok önemlidir. Süt dişi çürüdü diye çekilmemesi gerekir. Bunun içinde süt dişinin çürümemesi gerekir. Süt dişlerinin çürümemesi için hamilelik döneminde annelerin iyi beslenmesi, bol kalsiyum alması çok önemlidir. Süt dişlerinin genleri anne karnında gelişir bunun için annenenin beslenmesi çok önemlidir" diye konuştu.

"İlk 6 ay ağızda diş olmadığı için çürük tehlikesi yoktur ama ek gıdaya geçince tehlike başlar" diyen Karayılan, "Sütün içindeki laktoz denilen şeker çürüklerin oluşmasına sebebiyet verir. Çocuğa sütle bseledikten sonra süt içirilmesi çürük oluşumunu engelleyen en önemli şeylerden biridir. Özellikle gece sütüne katılan bal, pekmez, bebe bisküvisi de çürük oluşumuna neden olur. Süte katılan bal, pekmez diş aralarında yer alan oluklara yerleşir ve gece boyunca çürük oluşumuna neden olur. Bunun sonucunda süt dişi sorunları başlıyor ve anatomik bozukluklar gelişiyor. Süt dişleri kemik ve kas yapısını korumak için önemlidir. Aynı zamanda çocuğun beslenmesi için de çok önemli. Süt azılar uzun bir süre ağızda kalmak zorunda. 11-12 yaşına kadar bu dişler ağızda kalmak zorunda eğer çekilirse süt azıların altından gelecek olan daimi dişlerin çıkması engellenir. Arkadaki dişler öne doğru kayarak dişlerin çıkmasını engeller. Bu gibi durumlarda da ilerleyen zamanlarda ortodontik tedavilere başvurmamız gerekir. Kanal tedaviler, ampütasyonlar, dolgular yapılır. Bu aşamaya gelmemesi için klor uygulamaları ve diş ojeleri uygulanıyor. Bunlar koruyucu tedavilerdir. Koruyucu tedavilerden sonra çocuk ileride diş problemleri yaşamıyor, dişçiden korkmuyor" şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —