DADALOĞLU KÜLTÜR VE SANAT ŞENLİKLERİ YAPILDI

23. Ulusal, 13. Uluslararası Geleneksel Dadaloğlu Kültür ve Sanat Şenlikleri’ne katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Sadık Yakut, “Vefayı ve dostluğu unutanlar, başkalarına kolayca yem olurlar” dedi.

Kültür-Sanat 9.07.2012 09:41:00 0

Editör

admin

DADALOĞLU KÜLTÜR VE SANAT ŞENLİKLERİ YAPILDI
Haberi Sesli Oku

Kayseri’nin Dadaloğlu kasabasında yapılan 23. Ulusal ve 13. Uluslararası Geleneksel Dadaloğlu Kültür ve Sanat Şenlileri’ne, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Dadaloğlu Belediye Başkanı Hüseyin Eker ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şenlikte yaptığı konuşmada birlik duygusunun kültür ile inşa edildiğini ifade eden TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, “Dikkatinizi çekerek ifade etmek isterim ki, maddi ve manevi güçlerini kardeşlerine karşı kullanan, vakti ile sesin sese, çığlığın çığlığa karıştığı yaşantıyı birlikte sürdürürken ilerleyen süreçte vefayı ve dostluğu unutanlar, başkalarına kolayca yem olurlar. Bu alanda uyanık kalamayan, ürken ve yolunu değiştiren kişiler, obalar, toplumlar ve milletler tarih tarafından hiçbir zaman bağışlanmamışlar” şeklinde konuştu. “Bu etkinliğin öznesine kültür ve sanatın yerleştirilmesini çok anlamlı buluyorum” diyen Yakut, “İnsan ve toplum hayatını şekillendiren ve yön veren her iki kavramın şemsiyesi altında ve Dadaloğlu kimliği ile yapılan bu festival ile uzun süre birbirini göremeyen dostlar, hısım, akraba ve arkadaşların yeniden karşılaşmasını hemşehri kültürüne yüklediği sorumluluklar olarak görüyor, birlik ve beraberliğin yeniden filizlenmesi bakımından bir fırsat şöleni olduğu için de değerli hemşehrilerimin burada bulunmalarını şuurlu bir tercih olarak değerlendiriyorum” dedi.
Türkiye’de kişi başına 10 yılda bir kitap okunduğunu söyleyen Yakut, “Dünyanın herhangi bir ülkesinde fert başına yılda 25 kitap okunurken, ülkemizde kişi başına 10 yılda bir kitap okunmasının önüne edebiyatta kendi gramerimiz ve romanda kendi retoriğimizle, sinemada kendi senaryomuzla geçilebileceği gerçeği herkes tarafından iyi anlaşılır hale getirildiğinde yaşantılarımız, değerlerimiz ve hizalanmış çabalarımız hedeflerimizle örtüşmüş olacaktır” diye konuştu.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise, “Bugünümüz hayırlı olsun, şenliğiniz mübarek olsun. Önce Dadaloğlu’nu rahmetle anıyorum. Dadaloğlu Karacaoğlu ve Köroğlu’nun toplamı. Karacaoğlu’nun sevdasını, Köroğlu’nun yiğitliğini onda gördük. Bu toprakların kültürünü işlemiş, onu bugünlere taşıyan bir halk ozanıdır. Her ne kadar Türkiye’nin her tarafı aynı değerde ise, baba ocağı ve komşuluğun ayrı bir yeri vardır. Ben de bu coğrafyanın ve kültürün insanıyım. Tomarza’ya gelmek, Dadaloğlu’na gelmek, baba ocağına gelmek demektir” dedi.
Dadaloğlu’nun Türk kültürünün en büyük değerlerinden biri olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, “Dadaloğlu’nu sahiplenmek en çok Tomarza ve Dadaloğlu’nun hakkıysa da onun bu bölgedeki Türkmenlerin ortak sesi olduğunu ve kültürümüzün en büyük değerlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla hepimiz birer Dadaloğlu’yuz. Dadaloğlu’nun adı ve şiirleri bugün hala yaşıyor” diye konuştu.
Dadaloğlu’nun şiirlerinin canlılıkla yaşamaya devam ettiğini belirten Yılmaz, “Türkiye’de hiç kimse Dadaloğlu’nun, ‘Belimizde kılıcımız kirmani, taşı deler mızrağımın temreni, hakkımızda devlet vermiş fermanı, ferman padişahın dağlar bizimdir’ mısralarını bilmeyen çok az kişi vardır. Dadaloğlu’nun şiirleri yine aynı canlılıkları ile yaşamaya devam ediyor” dedi.
Şenlik, konuşmaların ardından halk oyunları gösterileri ve yerel sanatçıların konserleri ile devam etti. Şenliğe emeği geçenlere protokol tarafından plaket verildi.